Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά
15 Οκτωβρίου 01:01 2021

Ο θερινός πολτός είναι ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα.

Πρόκειται για ένα υγρό σκεύασμα που εφαρμόζεται με ψεκασμό στα φυτά και έχει ως βασικό συστατικό το παραφινέλαιο. Αν και το όνομα του παραπέμπει στην ευρεία χρήση που έχει κατά την εποχή του καλοκαιριού, ο θερινός πολτός μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο θερινός πολτός, μαζί με τον , το και τα άλατα καλίου, αποτελούν τα πιο δημοφιλή σκευάσματα, εγκεκριμένα για βιολογική γεωργία, που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση εντομολογικών προσβολών στον κήπο και σε καλλιέργειες.

Ας δούμε αναλυτικά, τι περιέχει ο θερινός πολτός, πώς τον χρησιμοποιούμε και ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για την καλύτερη εφαρμογή του.

Τα σκευάσματα θερινού πολτού που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ως κύριο συστατικό το παραφινικό λάδι σε περιεκτικότητα από 40% μέχρι 97%.

Συμπληρωματικά, ο θερινός πολτός περιλαμβάνει κάποιες βοηθητικές ουσίες που επιτρέπουν να αναμιγνύεται καλύτερα στο νερό και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά μέσω ψεκασμού στα φυτά.

Για να καταλάβουμε τη δράση του θερινού πολτού, ουσιαστικά δημιουργεί ελαιώδες φιλμ πάνω στα έντομα και τους προκαλεί σταδιακά ασφυξία. Για το λόγο αυτό, είναι περισσότερο δραστικός σε νεαρά έντομα που έχουν μαλακό περίβλημα και κινούνται πιο αργά.

Ο θερινός πολτός χρησιμοποιείται σε , σε , σε και σε , για την καταπολέμηση εντόμων και ακάρεων:

Οι αφίδες, η γνωστή μας μελίγκρα, αποτελούν τα πιο διαδεδομένα έντομα που συναντάμε στα φυτά. Πρόκειται για μικρά έντομα που μοιάζουν με ψείρες και προκαλούν σημαντικά προβλήματα.

Ο ψεκασμός με θερινό πολτό για την αντιμετώπιση της μελίγκρας λειτουργεί αρκετά καλά σε ήπια προσβολή. Σε έντονη προσβολή μπορεί να γίνει συνδυασμός και με για αύξηση της δραστικότητας του.

Ο ψευδόκοκκος είναι ένα είδος κοκκοειδούς εντόμου που εμφανίζει λευκές ίνες στα φυτά, οι οποίες μοιάζουν με βαμβάκι. Η βαμβακάδα εμφανίζεται, κυρίως, σε καλλωπιστικά φυτά και δέντρα την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Σε έντονη προσβολή από ψώρα, ο ψεκασμός στο φύλλωμα των φυτών με θερινό πολτό μπορεί να συνδυαστεί με για να ενισχυθεί η δράση του.

Η ψώρα των φυτών προκαλείται από ένα μικροσκοπικό έντομο που εμφανίζει καφέ λέπια ή μαύρες κουκίδες στα φύλλα και τους καρπούς των φυτών. Εμφανίζεται, κυρίως, σε καρποφόρα δέντρα (όπως η λεμονιά και η πορτοκαλιά) και σε καλλωπιστικούς θάμνους.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής από ψώρα, ο θερινός πολτός έχει καλή συνδυαστικότητα με το για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο αλευρώδης είναι ένα μικρό άσπρο έντομο που συναντάμε συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σε κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά. Ορισμένα είδη αλευρώδη, εμφανίζονται και σε δημιουργώντας μία λευκή κολλώδη ουσία στα φύλλα.

Για καλύτερη αντιμετώπιση του αλευρώδη, μπορούμε να κάνουμε εναλλαγές ψεκασμών του θερινού πολτού και σκευάσματος αλάτων καλίου.

Ο τετράνυχος είναι ένα μικροσκοπικό αραχνάκι που εμφανίζεται την περίοδο του καλοκαιριού και προκαλεί σταδιακά ξεραίνει τα φύλλα των φυτών, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στον κήπο και σε καλλιέργειες.

Ο ψεκασμός με θερινό πολτό έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα στα αρχικά στάδια του τετράνυχου καταπολεμώντας και το στάδιο του αυγού.

Διάφορες κάμπιες που τρώνε τα φύλλα, καθώς και τα αυγά τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση θερινού πολτού. Για καλύτερη αντιμετώπισης της προσβολής από κάμπιες μπορούμε να συνδυάσουμε την εφαρμογή του θερινού πολτού μαζί με ή με .

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του θερινού πολτού και για να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στα φυτά, φροντίζουμε να ψεκάσουμε σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Σχετικά με την συγκομιδή καρπών σε λαχανικά και καρποφόρα δέντρα μετά την εφαρμογή του θερινού πολτού, συμβουλευόμαστε πάντα την αυτοκόλλητη ετικέτα του σκευάσματος που χρησιμοποιούμε και το γεωπόνο του καταστήματος που έχουμε προμηθευτεί το συγκεκριμένο σκεύασμα.

  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment