Κυριακή , 21 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Ζέμπερα, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια σε υπέροχα χρώματα

Ζέρμπερα, ένα ιδιαίτερα γοητευτικό φυτό με μεγάλα και πολλά εντυπωσιακά χρώματα.

Η ζέρμπερα ξεκινάει να ανθίζει στα μέσα της άνοιξης και η ανθοφορία της διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Στο φυσικό της περιβάλλον, στη Νότια Αφρική και στη Μαδαγασκάρη, η ζέρμπερα ζει πολλά χρόνια, ωστόσο στη χώρα μας φυτεύεται ως ετήσιο φυτό, καθώς δεν αντέχει την παγωνιά του χειμώνα.

Οι ζέρμπερες δημιουργούν πλούσια βλάστηση και φτάνουν σε ύψος μισού μέτρου με πλατιά σκουροπράσινα φύλλα. Τα πολύχρωμα λουλούδια της ζέρμπερας ξεπροβάλλουν πάνω σε δυνατούς μίσχους που ανάλογα την ποικιλία έχουν ύψος από 30 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο.

Υπάρχουν πολλά είδη ζέρμπερας για να επιλέξουμε. Ζέρμπερες με μονά ή διπλά άνθη και μονόχρωμες ή δίχρωμες ποικιλίες σε έντονες αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί και λευκού.

Τα πανέμορφα λουλούδια της ζέρμπερας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα ανθοπωλεία και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για στολισμό σε βάζο.

Μπορούμε να φυτέψουμε ζέρμπερες σε παρτέρι στον κήπο, σε γλάστρα στο μπαλκόνι και ως στο σαλόνι μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι φροντίδα χρειάζονται οι ζέρμπερες για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.

Η ζέρμπερα αναπτύσσεται καλύτερα και μας δίνει περισσότερα λουλούδια όταν φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις, ωστόσο είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30°C. Σε σημεία με λιγότερο φως, η ζέρμπερα μπορεί να επιβιώσει, ωστόσο θα εμφανίσει περιορισμένη ανθοφορία.

Για τη φύτευση της ζέρμπερας σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με νότιο ή με δυτικό προσανατολισμό. Επιλέγουμε σχετικά χαμηλές γλάστρες, καθώς η ζέρμπερα έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, και χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας , εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και .

Καθώς η ζέρμπερα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, την περίοδο του χειμώνα μπορούμε να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι για να επιβιώσει.

Τοποθετούμε τη ζέρμπερα σε φωτεινό σημείο κοντά σε παράθυρο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης, εξασφαλίζουμε θέση μακριά από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ, τζάκι και κλιματιστικά.

Η ζέρμπερα θέλει αρκετά τακτικά ποτίσματα για να έχει έντονη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Ποτίζουμε τις ζέρμπερες περίπου 2 φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και οπωσδήποτε κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Αποφεύγουμε το υπερβολικό της ζέρμπερας καθώς η αυξημένη υγρασία μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα, καθώς και στη βάση του ανθικού στέλεχους. Προσέχουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα της ζέρμπερας και πριν επαναλάβουμε το πότισμα ελέγχουμε ότι το χώμα έχει στεγνώσει.

Για να διατηρήσει τη ζωντάνια της και να μας δώσει περισσότερα λουλούδια, προσθέτουμε υγρό ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες από την άνοιξη ως τις αρχές του φθινοπώρου.

Για να ενθαρρύνουμε τη ζέρμπερα να μας δώσει περισσότερη ανθοφορία, απομακρύνουμε τα λουλούδια της αφού ωριμάσουν, κόβοντάς τα από τη βάση.

Αν οι ζέρμπερες εμφανίζουν άσπρες κηλίδες στα φύλλα που προκαλούνται από την ασθένεια του ωιδίου, ψεκάζουμε το φύλλωμα με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαύοντας μία κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, χρησιμοποιούμε βρέξιμο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Για την και της που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά μας με διάλυμα που φτιάνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό. Σε έντονη προσβολή, χρησιμοποιούμε όπως η και ο θερινός πολτός.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά ζέρμπερας φυτεύοντας σπόρους στις αρχές της άνοιξης. Οι σπόροι της ζέρμπερας φυτεύονται σε γλαστράκια φυτωρίου και αναπτύσσονται σε θερμοκρασία περίπου 20°C. Στα τέλη της άνοιξης, τα νέα φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρα.

Ο πολλαπλασιασμός της ζέρμπερας γίνεται και με διαίρεση των φυτών που έχουν επιβιώσει τον χειμώνα. Στις αρχές της άνοιξης, με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίζουμε τα φυτά της ζέρμπερας σε δύο μέρη διατηρώντας κομμάτι του ριζικού συστήματος σε κάθε νέο φυτό. Φυτεύουμε τα καινούρια φυτά σε γλάστρες φυτωρίου και μετά από 4-5 εβδομάδες μπορούν να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση.

Η ζέρμπερα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τη δημιουργία μπουκέτων στην ανθοδετική. Εκτός από τη μοναδική ομορφιά της, έχει την ιδιότητα να διατηρείται αρκετές μέρες σε ανθοδοχείο, ιδανική για τη διακόσμηση σε εσωτερικούς χώρους και εκδηλώσεις.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.