Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Breaking News

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Εγκατάσταση του αμπελώνα

Η εγκατάσταση ενός αμπελώνα σήμερα πρέπει να ακολουθεί, μια πολύ σοβαρή επιστημονική, νομοθετική, και κοινωνική μελέτη . Χρειάζεται να γίνεται ορθή αξιολόγηση όλων των δεδομένων και πληροφοριών που μπορεί να έχει ένας αμπελουργός, ώστε να επιλέξει τον δυνατότερο θετικό συνδυασμό υποκειμένου, ποικιλίας και κλώνου.  Πλέον στις μέρες, τόσο η εμπειρία, όσο η γνώση που προέρχεται μέσα από την επιστήμη μπορούν να μας δώσουν δεκάδες εφόδια για να εγκαταστήσουμε έναν ιδανικό αμπελώνα. Και σε συνδυασμό με την νομοθεσία και την ιστορία – παράδοση, μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε τα λιγότερα δυνατόν λάθη στην εγκατάσταση ενός σύγχρονου και «σωστού» Αμπελώνα.

Τα βασικά σημεία όπου ο αμπελουργός χρειάζεται να επικεντρώσει την προσοχή του είναι:

     1. Τομές εδάφους και Αναλύσεις εδάφους

Στις φωτογραφίες διακρίνονται 2 διαφορετικές τομές, στις οποίες μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι μια τομή εδάφους είναι απαραίτητη γιατί το έδαφος πολύ πιθανόν να αλλάζει από κάποιο συγκεκριμένο βάθος και στην συνέχεια.

Σε αυτές τις τομές χρειάζεται να πάρουμε δείγματα χώματος είτε σε βάθη (0 – 30, 30 – 60 και 60 -90 cm) είτε σε βάθη (0 -50, 50 -100 και 100 – 150 cm). Σε αυτά τα δείγματα πρέπει να γίνονται αναλύσεις κυρίως στα εξής στοιχεία : Ενεργό και Ολικό Ασβέστιο, Οργανική Ουσία, Μηχανική σύσταση εδάφους (% άμμος, άργιλος, ιλύς), pH, υδατοκορεσμός και ηλεκτρική αγωγιμότητα. Αυτά είναι τα ελάχιστα που χρειάζεται μια ανάλυση εδάφους για να μπορέσει να καθοδηγήσει κάποιον ειδικό για την επιλογή του φυτικού υλικού.

     2. Αναλύσεις για Νηματώδεις

Πρόκειται για μια ανάλυση που δυστυχώς οι αμπελουργοί στην Ελλάδα δεν δίνουν αρκετή σημασία. Πρέπει όμως να θεσμοθετηθεί ως μια απαραίτητη προϋπόθεση η ανάλυση για τους νηματώδεις, γιατί πλέον και στην Ελλάδα το ποσοστό του Πιστοποιημένου Υλικού που χρησιμοποιείται αυξάνεται συνεχώς και στις Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Συνεπώς, δεν γίνεται ο αμπελουργός να επιθυμεί να φυτέψει Πιστοποιημένο υλικό χωρίς να γνωρίζει αν το έδαφός του είναι καθαρό ή όχι από νηματώδεις. Οι  νηματώδεις που είναι επιβλαβείς για το αμπέλι και μεταφέρουν κυρίως την ίωση του Μολυσματικού εκφυλισμού είναι κυρίως οι νηματώδεις των γενών Χiphinema spp.και Meloidogyne spp.

     3. Βαθιά άροση

Η άροση του εδάφους αποτελεί ίσως έναν από τους μεγαλύτερους καταλύτες για την εγκατάσταση ενός αμπελώνα υγιούς, παραγωγικού, ποιοτικού και με μεγάλη διάρκεια ζωής. Η εμπειρία, αλλά κυρίως τα επιστημονικά δεδομένα έχουν αποδείξει ότι η ορθή άροση μπορεί να οδηγήσει σε έναν πραγματικά μεγάλο αμπελώνα, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Αντίθετα μια όχι ορθή άροση, οδηγεί σε αμπελώνες μη παραγωγικούς, μη ποιοτικούς, με όχι ορθολογική ανάπτυξη των φυτών, και γενικότερα έναν «άρρωστο» αμπελώνα. Για την Ορθή άροση, δύο είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να προσέχουμε α) η υγρασία του εδάφους, το όργωμα του τεμαχίου πρέπει να γίνεται  όταν το έδαφος δεν έχει αρκετή υγρασία, και συνήθως ιδανική περίοδος είναι το τέλος του καλοκαιριού και η αρχή του φθινοπώρου, β) το βάθος, όσο σε μεγαλύτερο βάθος πραγματοποιηθεί το όργωμα τόσο καλύτερα είναι για το αμπελώνα. Βέβαια αυτό εξαρτάται άμεσα και από το ποσοστό της άμμου που έχει το έδαφος και το ποσοστό χαλικιών. Όμως ένα ελάχιστό βάθος θα μπορούσε να οριστεί ως τα 70 cm, αυτή την στιγμή στην Ελλάδα…

     4. Τοπογραφία & Κλίμα της  περιοχής

Σημαντικές πληροφορίες για την σωστή επιλογή τόσο του υποκειμένου, όσο και της ποικιλίας και του κλώνου δίνει και η τοπογραφία σε συνδυασμό με το κλίμα της περιοχής. Στοιχεία όπως το υψόμετρο του αμπελώνα, η πιθανή κλίση, η έκθεση, το ανάγλυφο της περιοχής γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές πληροφορίες ως προς την επιλογή τόσο του φυτικού υλικού. Επίσης το μέσο όρο βροχόπτωσης και οι πιθανοί αέρηδες ή όχι σε μια περιοχή βοηθούν αρκετά για την ποιο εξειδικευμένη επιλογή μιας ποικιλίας ή και ενός κλώνου. Για παράδειγμα η ποικιλία Μαλαγουζιά έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε περιοχές όπου οι αέρηδες είναι έντονοι, αφού μειώνονται οι προσβολές από όξινη σήψη. Επίσης σε μια περιοχή με έντονο αέρα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του κλώνου της ποικιλίας Syrah, αφού υπάρχουν κλώνοι ποιο ευαίσθητοι και κλώνοι ποιο ανθεκτικοί στην πτώση των βλαστών την άνοιξη.

     5. Νομοθεσία και Παράδοση

Πρώτα από όλα χρειάζεται να γνωρίζει ο αμπελουργός τι τύπο κρασιού θέλει να κάνει, σύμφωνα με την γεωγραφική περιοχή στην οποία είναι, ανάλογα την κατηγορία που θέλει να εντάξει το κρασί (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ή Επιτραπέζιος) και σύμφωνα με τις πιθανές απαιτήσεις της αγοράς που θα προσεγγίσει (τοπική, εθνική, διεθνής). Στην συνέχεια ο αμπελουργός δεν πρέπει να ξεχάσει κάτι αρκετά σημαντικό : την υφιστάμενη νομοθεσία όσο αφορά τις προτεινόμενες και συνιστώμενες ποικιλίες ανά περιφέρεια. Και φυσικά η παράδοση και η ιστορία της περιοχής του, αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα στην τελική απόφαση για την ποικιλία του αμπελώνα του.

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης ενός νέου αμπελώνα  αφορά από την επιλογή της θέσης του χωραφιού που θα φυτευτεί, τις ποικιλίες και τα υποκείμενα, μέχρι τη διάθεση του προϊόντος. Συνεπώς παίζει καθοριστικό ρόλο η μελέτη όλων των παραγόντων που συντελούν στη διαμόρφωση του κόστους της επένδυσης, αλλά και του κόστους του παραγόμενου προϊόντος. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν  είναι τα οι εξής:

Προετοιμασία χωραφιού
Η βαθειά άροση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι το πρώτο βήμα, ώστε να απαλλαχθούμε από  διάφορα  ζιζάνια. Η χημική ανάλυση του εδάφους που προηγείται μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα χημικά στοιχεία  που θα πρέπει να προσθέσουμε στο έδαφος, αλλά και του υποκειμένου που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Η βασική λίπανση του εδάφους θα πρέπει να γίνει πριν την φύτευση των κλημάτων.

Τοποθεσία
Ο αμπελώνας μας θα πρέπει να είναι φυτεμένος σε τέτοια θέση ώστε να δέχεται όλες τις ευεργετικές και ευνοϊκές επιδράσεις του ήλιου και του αέρα. Παρ΄  όλα αυτά η κλίση του εδάφους είναι προσδιοριστικός παράγοντας για τον προσανατολισμό των γραμμών. Τα επικλινή εδάφη που βρίσκονται σε πλαγιές λόφων, θεωρούνται τα καταλληλότερα για την εγκατάσταση αμπελώνων, διότι αφενός πλήττονται λιγότερο από τους ανοιξιάτικους παγετούς και αφετέρου παράγουν καλύτερης ποιότητας σταφύλια.

Έδαφος
Με την  εδαφολογική ανάλυση γνωρίζουμε την δομή, τη χημική σύσταση και την σύνθεση του εδάφους, το «pH» που καθορίζει την αλκαλικότητα ή μη του χωραφιού μας. Όλα αυτά καθορίζουν  τόσο την ανάπτυξη των φυτών της αμπέλου, όσο και στα παραγόμενα σταφύλια που θα χρησιμοποιηθούν  για οινοποίηση.

Αποστάσεις φύτευσης
Οι αποστάσεις φύτευσης εξαρτώνται από την σύσταση,  το βάθος του εδάφους, το κλίμα της περιοχής και την ποικιλία. Σε τοποθεσίες με συχνή ξηρασία (νησιά) και μικρό βάθος, οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και αντίθετα. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι αποστάσεις φύτευσης και η πυκνότητα φυτών ανά στρέμμα.

Επιλογή ποικιλίας
Η επιλογή της ποικιλίας έχει σχέση με το  ποιες ποικιλίες ενδείκνυνται για την περιοχή, το αμπελουργικό ιστορικό της περιοχής, το τι αμπέλι επιθυμούμε να εγκαταστήσουμε και για ποιο ακριβώς λόγο πχ αμπέλι για λευκό κρασί ή για ερυθρό ή και τα δυο. Τα φυτά θα πρέπει να είναι από επιλεγμένο φυτώριο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο γενετικό υλικό αλλά και σε ιώσεις ή άλλες ασθένειες.

Φύτευση
Η φύτευση των νέων αμπελώνων  συνιστάται να γίνεται μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Σημαδεύουμε τις γραμμές φύτευσης χρησιμοποιώντας ένα σκοινί “σημαδεμένο” με την απόσταση από φυτό σε φυτό και ενώ έχουμε ήδη υπολογίσει την απόσταση από γραμμή σε γραμμή. Κατά το σημάδεμα καλό είναι να γίνει τοποθέτηση μικρού υποστυλώματος, καλάμι ή ξύλινο πασαλάκι  για να γνωρίζουμε την ακριβή θέση φύτευσης. Αργότερα πάνω σ΄ αυτό, θα προσδεθεί το αναπτυσσόμενο φυτό, για να αποκτήσει κορμό ευθυτενή μέχρι να δεθεί στα σύρματα αν πρόκειται για γραμμικό αμπέλι ή να αποκτήσει ανθεκτικούς και υψηλόκορμους βραχίονες αν πρόκειται για το παραδοσιακό σχήμα του κυπέλλου.

Κλάδεμα
Τα χλωρά κλαδέματα κατά την διάρκεια της χρονιάς αλλά και το χειμερινό κλάδεμα θα διαμορφώσουν το τελικό σχήμα στα φυτά και θα δημιουργήσουν γερά φυτά έτοιμα να δεχθούν το μελλοντικό τους φορτίο, τα σταφύλια. Ο έλεγχος των ζιζανίων, των ασθενειών και εχθρών της αμπέλου καθώς και των ποτισμάτων που πιθανά θα χρειαστούν, είναι καθοριστικά για την σωστή ανάπτυξη των φυτών μας και την δημιουργία καλού ριζικού συστήματος.

Κλήματα ανά στρέμμα

Απόσταση 1μ. 1,25μ 1,50μ. 1,75μ. 2μ. 2,25μ. 2,50μ. 2,75μ. 3μ.
1μ. 1000 800 665 571 500 444 400 363 333
1,10μ. 909 727 606 519 454 404 363 330 303
1,25μ. 800 640 533 457 400 355 320 290 266
1,50μ. 666 533 444 380 333 296 266 242 222
1,75μ. 571 457 380 326 288 253 228 207 190
2μ. 500 400 333 285 250 222 200 181 166
2,25μ. 444 355 296 253 222 197 177 161 148
2,50μ. 400 320 266 228 200 177 160 145 133
2,75μ. 363 290 242 207 181 161 145 132 121
3μ. 333 266 222 190 166 148 133 121 111

Κλήματα ανά στρέμμα

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.