Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024
Breaking News

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Γνωστή και ως ντουράντα (Duranta erecta), στο εξωτερικό έχει πολλές διαφορετικές ονομασίες όπως χρυσή δροσοσταλιά (Golden dewdrop), μούρο του περιστεριού (Pigeon berry) και λουλούδι του ουρανού (Skyflower).

Πρόκειται για ένα σε μορφή μικρού δέντρου ή που φτάνει σε ύψος 3-6 μέτρων.

Η δουράντα ανήκει στην ίδια οικογένεια με άλλα γνωστά όπως η και η .

Διαθέτει μέτρια οδοντωτό φύλλωμα, άλλες φορές σε έντονο πράσινο χρώμα και άλλες χρυσοκίτρινο ή κιτρινοπράσινο ανάλογα την ποικιλία του φυτού.

Η πλούσια ανθοφορία της δουράντας ξεκινάει την εποχή του καλοκαιριού με πανέμορφα λουλούδια που σταδιακά μετατρέπονται σε σφαιρικούς πορτοκαλί καρπούς.

Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να φυτέψουμε στα όρια του κήπου και σε γωνίες μονοπατιών, σε εισόδους πολυκατοικιών, καθώς επίσης σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι και στην αυλή μας.

Ας δούμε, αναλυτικά, χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της δουράντας για να απολαμβάνουμε την εντυπωσιακή ανθοφορία και τους πανέμορφους καρπούς της στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Η δουράντα έχει μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα και θέλει ηλιόλουστες θέσεις για να έχει πλούσια ανθοφορία και σχηματισμό καρπών, καθώς σε σκιερά σημεία το φυτό εμφανίζει περιορισμένη και πιο αραιή βλάστηση.

Είναι ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ωστόσο παρουσιάζει ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα.

Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, η δουράντα φυτεύεται στον κήπο ως ετήσιο φυτό ή αν φυτευτεί σε γλάστρα καλό είναι να μεταφέρεται τον χειμώνα σε εσωτερικό χώρο για να την προστατέψουμε από το ψύχος.

Η δουράντα προτιμά ελαφρώς όξινα εδάφη με pH 5,5-7 και φυτεύεται στους περισσότερους τύπους εδαφών που διαθέτουν ικανοποιητική αποστράγγιση.

Επιλέγουμε ηλιόλουστα σημεία για να φυτέψουμε δουράντα σε μπαλκόνια, σε αυλές και σε βεράντες που διαθέτουν νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Για τη φύτευση της δουράντας  σχετικά μεγάλου μεγέθους, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, με τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.

Γεμίζουμε τις γλάστρες της δουράντας με ειδικό  για οξύφιλα φυτά, προσθέτοντας στη βάση μία στρώση χαλικιών ή  για καλύτερη στράγγιση.

Η δουράντα ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο χαρίζοντας μας πολλά λουλούδια σε μπλε, μωβ ή λευκό χρώμα.

Αφού ολοκληρώσει την ανθοφορία της, διατηρεί τον καλλωπιστικό της χαρακτήρα, καθώς τα λουλούδια μετατρέπονται σε όμορφους πορτοκαλί καρπούς σφαιρικού σχήματος που παραμένουν πάνω στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.

Η δουράντα έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα για να αναπτυχθεί και νας μας δώσει πλούσια ανθοφορία.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε τη δουράντα 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού απαιτεί συχνότερο πότισμα κάθε 2 μέρες.

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, θα πρέπει να ποτίζουμε τακτικά την δουράντα, φροντίζοντας να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα της.

Η δουράντα όταν φυτεύεται σε γόνιμα εδάφη δεν χρειάζεται  για να εξασφαλίσει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία.

Σε εδάφη πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, προσθέτουμε στα φυτά της δουράντα πλήρες κοκκώδες λίπασμα μία φορά το μήνα από τις τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη φθινοπώρου.

Συμπληρωματικά, στα τέλη φθινοπώρου, μπορούμε να προσθέσουμε  ώστε ενισχύσουμε το χώμα με  και θρεπτικά συστατικά.

Σε φυτά δουράντας που έχουμε φυτέψει σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, προτιμούμε να προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 3-4 εβδομάδες καθώς διαθέτει καλύτερη απορρόφηση.

H δουράντα προσβάλλεται συχνά από τον αλευρώδη, το μικρό λευκό πεταλουδάκι που δημιουργεί κόλλα στα φύλλα των φυτών και περιορίζει την ανάπτυξη τους.

Για την , ψεκάζουμε το φύλλωμα της δουράντα με βιολογικό σκεύασμα  που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. 

Εναλλακτικά, μπορούμε να εφαρμόσουμε με σαπουνόνερο, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

Για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια της ανθράκωσης δημιουργεί κόκκινο-καφέ κηλίδες στο περιθώριο των φύλλων της δουράντας, ψεκάζουμε με βιολογικό .

Κλαδεύουμε την δουράντα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Με το κλάδεμα της δουράντας, φροντίζουμε να περιορίσουμε την ανάπτυξη της, καθώς έχει την τάση να επεκτείνεται σε μονοπάτια του κήπου, σε πεζοδρόμια και σε γειτονικά φυτά.

Κόβουμε αρκετά τα κλαδιά του φυτού πριν την έναρξη της ανοιξιάτικης βλάστησης διατηρώντας το σχήμα του, ενώ παράλληλα απομακρύνουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς.

Φροντίζουμε να φοράμε γάντια κατά το της δουράντας για να προστατέψουμε τα χέρια μας, καθώς κάποια είδη διαθέτουν μικρά αγκάθια.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά δουράντας εύκολα και οικονομικά χωρίς να χρειαστεί να τα προμηθευτούμε από φυτώρια, με δύο βασικούς τρόπους, κάνοντας: α)  και β) .

α) Πολλαπλασιασμός δουράντας με σπόρο

Παίρνουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της δουράντας μέσα στο φθινόπωρο για να τους φυτέψουμε την άνοιξη σε σπορείο. Για να βλαστήσουν οι σπόροι της δουράντας, συνήθως απαιτούν διάστημα 1-2 μηνών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα καινούρια φυτά δουράντας από σπόρο αναπτύσσονται αρκετά πιο αργά, συγκριτικά με φυτά δουράντας από μοσχεύματα.

β) Πολλαπλασιασμός δουράντας με μοσχεύματα

Ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά δουράντας είναι κόβοντας τρυφερά κλαδιά μήκους 10-15 εκατοστών, μέσα στην άνοιξη.

Φυτεύουμε τα κλαδάκια σε γλάστρες φυτωρίου αφού έχουμε τοποθετήσει ορμόνη ριζοβολία στη βάση τους και ακολουθούμε τις αναλυτικές οδηγίες του .

Αν και οι καρποί της δουράντας είναι τοξικοί για τον άνθρωπο και για τα κατοικίδια, αποτελούν πολύτιμη τροφή για τα πουλιά που επισκέπτονται τον κήπο μας.

About admin

Check Also

Η-διάρκεια-της-υγείας-μας-είναι-εξίσου-σημαντική-με-τη-διάρκεια-της-ζωής-μας”

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” …

Περιπατητικός-διαλογισμός

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.