Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα

…μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Pollan “Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα” Η ξεχωριστή οικολογία των εντέρων μας βοηθά στον καθορισμό του πόσο αποτελεσματικά αφομοιώνουμε αυτά που τρώμε, έτσι οι ίδιες εκατό θερμίδες φαγητού μπορούν να αποφέρουν λιγότερη ή περισσότερη διατροφική ενέργεια ανάλογα με την ποσότητα των βακτηρίων που εγκαθίστανται μόνιμα στο έντερό μας. Με τη σειρά της, η ισορροπία μεταξύ των διαφόρων ειδών βακτηρίων μπορεί να οφείλεται στα γονίδιά μας ή σε κάποιο στοιχείο του περιβάλλοντός μας. Έτσι δεν υπάρχει τίποτα το μηχανικό όταν τρώμε την τροφή μας και η αντιμετώπιση της τροφής ως ένα είδος καυσίμου οδηγεί σε απόλυτες παρανοήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, παραδόξως, η πεπτική οδός έχει περίπου τόσους νευρώνες όσους και η σπονδυλική μας στήλη! Δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια ποιος είναι ο σκοπός τους, όμως η ύπαρξή τους καταδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της πέψης συμβαίνουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα από μια απλή διάσπαση των τροφών σε χημικές ουσίες. Επίσης οι άνθρωποι δεν τρώνε θρεπτικές ουσίες, τρώνε τροφές και οι τροφές συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν. – σημείωση δική μου: ας θυμηθούμε τη συνέργεια Βότανα και συνέργεια – Η αλληλεπίδραση μεταξύ των συστατικών τους Οι μελετητές, στη βάση της επιδημιολογικής σύγκρισης διαφορετικών πληθυσμών, πίστευαν επί μακρόν ότι ένα διαιτολόγιο που περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά προσφέρει κάποια προστασία από τον καρκίνο. Έτσι είναι φυσικό να αναρωτιούνται ποιες θρεπτικές ουσίες σε αυτές τις φυτικές τροφές φέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Μια υπόθεση είναι ότι ο άγνωστος παράγοντας είναι τα αντιοξειδωτικά των φρέσκων προϊόντων της γεωργίας μας, συστατικά όπως η β-καροτίνη, το λυκοπένιο, η βιταμίνη Ε και πολλά άλλα. Από θεωρητική άποψη, αυτό έχει νόημα- τα μόρια αυτά, τα οποία παράγουν τα ίδια τα φυτά για να προστατευτούν από τις πολλές αντιδράσεις του οξυγόνου που συμβαίνουν στη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες και μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν καρκίνους. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται να λειτουργούν στο δοκιμαστικό σωλήνα. Επιπλέον, αν απομονώσουμε τα μόρια αυτά από τα πλαίσια της τροφής εντός της οποίας βρίσκονται, όπως κάναμε για να δημιουργήσουμε αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, αυτά παύουν να λειτουργούν. Πράγματι, όσον αφορά τη β-καροτίνη που προσλαμβάνεται ως συμπλήρωμα, μία έρευνα κατέγραψε ότι σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίναων. Ωχ! Τι συμβαίνει εδώ? Δεν ξέρουμε. Ίσως έχουμε να κάνουμε με καπρίτσια της ανθρώπινης πέψης. Ίσως οι ίνες ή κάποια άλλα συστατικά του καρότου να προστατεύουν το αντιοξειδωτικό μόριο από τη διάλυσή του από τα οξέα του στομάχου στην αρχή της διαδικασίας της πέψης. Ίσως πάλι, εμείς να απομονώσαμε το λάθος αντιοξειδωτικό. Η βήτα είναι απλώς μία από ένα πλήθος καροτινών που βρίσκονται σε ένα συνηθισμένο φρούτο. Ίσως να εστιάσαμε στη ΜΗ σωστή. Ίσως η β-καροτίνη να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό σε συνεργασία με κάποια άλλη φυτική ουσία ή διαδικασία. Ίσως κάτω από άλλες συνθήκες να συμπεριφέρεται ως οξειδωτικό! Πράγματι, κοιτάζοντας τη χημική σύσταση μιας συνηθισμένης τροφής φυτικής προέλευσης, αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα που ενεδρεύει εντός της. * Να ένας κατάλογος των αντιοξειδωτικών που εξακριβώθηκαν σε ένα μικρό κλαδάκι θυμαριού: 56.53% monoterpenes, 28.69% monoterpene hydrocarbons, 5.04% sesquiterpene hydrocarbons και 1.84% oxygenated sesquiterpenes, επίσης πολλά και ισχυρότατα flavonoids και phenolic antioxidants όπως οι ισχυρότατες zeaxanthin, lutein, pigenin, naringenin, luteolin και thymonin  Το φρέσκο θυμάρι έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, καθώς είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία. Το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το σελήνιο συγκεντρώνονται στα φύλλα, ενώ το κύριο συστατικό του εκχυλισμένου ελαίου είναι η περίφημη thymol (45–47%}, ισχυρότατη αντισηπτική και αντιβιοτική ένωση, Η thymol/θυμόλη είναι ένα σημαντικό φαινολικό συστατικό που ευθύνεται κυρίως για την αντιοξειδωτική δράση του θυμαριού. Το ανθισμένο στέλεχος του θυμαριού περιέχει παράγωγα flavonoid όπως η apigenol και η luteolol, phenolic acids such as cafeicκαι rosmarinic acids και tannins. περιέχει 48.19% linalool και 21.3% carvacrol που είναι και τα κύρια terpenes para-cymene 32–34% carvacrol caryophyllene, camphene, humulene, α-terpeniol, alpha-Thujene alpha-Pinene beta-Pinene beta-Myrcene alpha-Phellandrene Carene<δ-2-> D-Limonene beta-Phellandrene para-Cymene gamma-Terpinene Terpineol Terpinen-4-ol Cyclohexene, 1-methyl-4-/5-methyl-1-methylene-4-hexeny και βέβαια το θυμάρι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, σε βιταμίνη C, σε βιταμίνη Κ, σε βιταμίνη Ε, σε βιταμίνη Β9/φολικό οξύ σε βιταμίνη Β6/πυριδοξίνη, η οποία βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γ-αμινοβουτυρικού οξέος/GABA στον εγκέφαλο και δρα ως ανακουφιστικό από το στρες. και ναι, μένουμε έκπληκτοι μπροστά σε αυτόν τον πλούτο! Όταν τρώμε λοιπόν κάποιο φαγητό πασπαλισμένο με θυμάρι καταπίνουμε και όλες τις παραπάνω φυτοθρεπτικές ουσίες! Τι θαύμα! Κάποιες από αυτές τις χημικές ουσίες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης, κάποιες άλλες όμως συνεχίζουν να κάνουν μια σειρά από ακόμα μη εξακριβωμένες λειτουργίες στο σώμα μας. Ίσως να θέτουν σε λειτουργία ή εκτός λειτουργίας τη δράση κάποιων γονιδίων ή να αναχαιτίζουν κάποια ελεύθερη ρίζα προτού διαταράξει έναν κλώνο του DNA στο βάθος κάποιου κυττάρου. Θα ήταν θαυμάσιο να γνωρίζαμε πως λειτουργούν όλα αυτά, μπορούμε όμως εν τω μεταξύ να απολαμβάνουμε το θυμάρι, γνωρίζοντας ότι δεν μας προκαλεί κανένα κακό, μια που οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν και ότι μας κάνει καλό, μια που οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν και ότι ακόμα κι αν δεν κάνει τίποτα, μας αρέσει η γεύση το, βρε αδερφέ! κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia αποσπάσματα και από το βιβλίο του Michael Pollan “Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα” άλλες πηγές: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9147557/ https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4391421/ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224421006105 https://www.sciencedirect.com https://journals.lww.com

The post Διατροφή – μύθοι και προπαγάντα appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Επίφυση-ή-τρίτο-μάτι,-η “έδρα-της-ψυχής”-σύμφωνα-με-τον-rene-descartes.

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το …

Τα-βότανα-είναι-ο-φίλος-των-γιατρών-και-ο-έπαινος-των-μαγείρων!

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.