Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Breaking News

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών και ερασιτεχνική καλλιέργεια

Εδώ και καιρό έχει ανοίξει η κουβέντα για την ανάγκη διατήρησης των ποικιλιών και την διαχείριση των σπόρων τους, για την αυτάρκεια μας. Μέσα στις πολλές, ακούγονται και κάποιες φωνές που χτυπάνε καμπανάκια, επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος η καλή μας διάθεση για να βοηθήσουμε να κάνει κακό στις ποικιλίες.
Μπορούμε να βρούμε αρκετές και αξιόπιστες πληροφορίες στα βιβλία και το διαδίκτυο για την διάσωση των ποικιλιών, όμως φαντάζομαι ότι άρθρα όπως αυτό, που απλοποιούν -σχετικά- τα πράγματα και συγκεντρώνουν τα πολύ σημαντικά, είναι χρήσιμα.Ένας από τους κανόνες που οφείλουμε να ακολουθούμε, είναι να κρατάμε σπόρο από πολλά διαφορετικά φυτά – τουλάχιστον 6- και στο τέλος να ανακατώνουμε τον σπόρο, κι ποτέ από λιγότερα. Ο λόγος είναι ότι στις παραδοσιακές ποικιλίες δεν υπάρχει η ομοιομορφία που έχουν τα υβρίδια. Από φυτό σε φυτό, μπορεί να διαφέρουν οι καρποί, σε πρωιμότητα, σχήμα και μέγεθος και αυτή η γενετική ποικιλότητα πρέπει να διατηρηθεί. Αν πχ κρατάμε σπόρο για χρόνια από μια ποικιλία ντομάτας από τον πρώτο και μεγαλύτερο καρπό, με τον καιρό θα δημιουργήσουμε μια ποικιλία που θα είναι πρώιμη και με μεγαλυτέρους καρπούς απ ότι αρχικά ήταν.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια από τα φυτά όπως είναι το καρότο και το σκόρδο, υπάρχουν στην φύση σε άγρια μορφή και μπορούν πολύ εύκολα να σταυρογονιμοποιηθούν με τα δικά μας.

Η χρησιμοποίηση κλωβών και η επικονίαση με το χέρι χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρή κλίμακα για να διατηρηθεί η καθαρότητα. Μπορεί να είναι χρονοβόρα αλλά είναι αποτελεσματική. Εκτός από τα κολοκύθια που κάνουν μεγάλα άνθη, στα περισσότερα χρησιμοποιούμε μαλακή βούρτσα για την μεταφορά της γύρης.
Οι κλιμακωτοί χρόνοι φύτευσης είναι μια άλλη καλή πρακτική για την αποτροπή της διασταύρωσης, ειδικά για το καλαμπόκι. Αφήνουμε τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες ανάμεσα στις φυτεύσεις διαφορετικών ποικιλιών, έτσι ώστε η φούντα να μην συμπίπτει.Οι αποστάσεις ασφαλείας
Έχουν ορισθεί κάποιοι κανόνες για τη διατήρηση της καθαρότητας των σπόρων και ένας είναι τα 300 μέτρα ως ικανή απόσταση να αποτρέψει την διασταύρωση του σπόρου με ανεπιθύμητη ποικιλία, όμως συχνά είναι υπερβολική. Πχ η γύρη του καλαμποκιού μπορεί εύκολα να επιβιώσει σε υψηλή υγρασία, αλλά αποξηραίνεται γρήγορα σε χαμηλή υγρασία και ξηρούς ανέμους. Οπότε είναι δύσκολο να διανύσει αυτή την απόσταση το καλοκαίρι στην Ελλάδα.Αυτογονιμοποιούμενα
Μια κατηγορία είναι τα αυτογονιμοποιούμενα. Δηλαδή τα φυτά που δεν χρειάζονται έντομα ή τον αέρα για να γονιμοποιηθούν. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τα αυτογονιμοποιηούμενα φυτά. Η αυτογονιμοποίηση συμβάλλει στη διατήρηση των χαρακτηριστικών στα είδη, δίχως να υπάρχει η εξάρτηση από τα έντομα και τον άνεμο. Η αυτογονιμοποίηση είναι και πλεονέκτημα όταν ο αριθμός των λουλουδιών είναι μικρός ή σε μεγάλη απόσταση αλλά και όταν υπάρχουν άλλες ποικιλίες της ίδιας οικογένειας σε μικρή απόσταση. Έτσι, ένα είδος μπορεί εύκολα να διατηρήσει την καθαρότητα του.
Τα μειονέκτημα των αυτογονιμοποιούμενων φυτών είναι ο πιθανός εκφυλισμός λόγω της συνεχούς ανακύκλωσης των ίδιων στοιχείων.

Μαρούλια
Τα μαρούλια παράγουν άνθη που παραμένουν ανοικτά για λίγα λεπτά. Αν και δεν χρειάζονται άλλο φυτό, εύκολα μπορούν να σταυρογονιμοποιηθουν με άλλη ποικιλία που βρίσκεται πιο κοντά απο τα 10 μέτρα.

Σολανώδη
Στην οικογένεια ανήκουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Τα λουλούδια κανονικά δεν ανοίγουν πριν το φυτό απελευθερώσει τη γύρη του, όμως επειδή υπάρχουν εξαιρέσεις, πρέπει να κρατήσουμε τις ποικιλίες καλά χωρισμένες, τουλάχιστον σε απόσταση 10 μέτρων, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σταυρωτή επικονίαση από έντομα ή τον άνεμο. Κρατάμε καρπούς για σπόρο, από όλη την καλλιεργητική περίοδο και διάφορων μεγεθών, αλλά καλοσχηματισμένους, δίχως ραφές και εξογκώματα.
Αν συμβεί να μπερδευτούν δύο ποικιλίες από τα παραπάνω είδη, δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στην αυτάρκεια μας. Θα έχουμε μεν διαφορετικούς καρπούς από αυτούς που περιμέναμε, όμως ούτε η ποιότητα, ούτε και η παραγωγή θα είναι πρόβλημα. Κι αν συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τους σπόρους που θα κρατάμε, το υβρίδιο που δημιουργήσαμε με τον καιρό θα καθαρίσει, προς την πλευρά που ήταν το μητρικό φυτό, γιατί σε μια τέτοιου τύπου υβριδοποίηση, η συμμετοχή του είναι περισσότερο από 50%, σε σχέση με το φυτό που διέθεσε την γύρη. Στα σολανώδη ανήκει και η πατάτα που όμως την πολλαπλασιάσουμε με το ριζικό της σύστημα.Φασόλια και μπιζέλια
Και τα άνθη αυτών γονιμοποιούνται πριν ανοίξουν, όμως όπως και στα άλλα αυτογονιμοποιουμενα, διατηρώντας απόσταση 6-10 μέτρων μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών, εξαλείφουμε κάθε δυνατότητα για διασταυρωμένη επικονίαση και την διατήρηση της ποικιλίας. Σημαντικό είναι ότι ποικιλίες με σοβαρές διαφορές, δεν γονιμοποιούν η μια την άλλη.

Αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες αποστάσεις για τα ανωτέρω, μπορούμε να κάνουμε κλωβούς με τούλι.Από τα είδη που τα έντομα και ο άνεμος τους είναι απαραίτητα, ξεχωρίζουμε τα εξής:

Καλαμπόκι
Το καλαμπόκι για να γονιμοποιηθεί χρειάζεται τον άνεμο. Η απόσταση από μια διαφορετική ποικιλία για να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο σπόρος θα είναι “καθαρός, είναι το 1,5 χιλιόμετρο, ενώ τα 300 μέτρα δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, όμως η απόσταση έχει να κάνει με την κατεύθυνση που έχει συνήθως στην περιοχή ο άνεμος και με την δύναμη του, καθώς η γύρη του καλαμποκιού είναι σχετικά βαριά και αν δεν είναι δυνατός ο άνεμος προσγειώνεται σύντομα.Αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απόσταση, μπορούμε -όπως προείπαμε- να παίξουμε με τον χρόνο και να τα σπείρουμε με χρονική καθυστέρηση για να μην συμπέσει η ανθοφορία τους με τα άλλα.
Το καλαμπόκι δεν είναι ικανό να γονιμοποιήσει τον εαυτό του και γι αυτό είναι απαραίτητη η γύρη από άλλα φυτά Έτσι, είναι χρήσιμο να τα σπέρνουμε σε μπλοκ κι όχι στην σειρά. Απαραίτητο επίσης είναι το να ανακατεύονται οι σπόροι μας κάθε χρόνο με άλλου καλλιεργητή για να αποφεύγεται ο εκφυλισμός τους, που είναι αναπόφευκτος. Έτσι, η γενετική βάση μιας παρτίδας συγγενών σπόρων μπορεί να διευρυνθεί με ανάμιξη της παρτίδας, με μία υγιή της ίδιας ποικιλίας που αναπτύσσεται από έναν διαφορετικό καλλιεργητή. Επίσης είναι σημαντικό, το να κρατάμε σπόρο από τουλάχιστον 100 φυτά. Όλα αυτά, αν θέλουμε να είναι καλής ποιότητας.Κραμβοειδή ή σταυρανθή (λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκι Βρυξελλών, κουνουπίδι, σγουρή λαχανίδα (Kale), μαύρο λάχανο.
Όλα τα παραπάνω, θα διασταυρωθούν το ένα με το άλλο, οπότε τα κρατάμε σε απόσταση 300 μέτρων αν θέλουμε να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα ή 1.500 μέτρα αν θέλουμε απόλυτη καθαρότητα.
Πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 6 διαφορετικά φυτά για να προστατεύσουμε την ποικιλία, να εξασφαλίσουμε την γενετική της ποικιλότητα και να αποφύγουμε τον εκφυλισμό της.Καρότα
Για καθαρό σπόρο καρότου, απαιτούνται 600 μέτρα απόστασης από άλλη ποικιλία και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σταυρογονομοποιηθουν με άγρια καρότα που υπάρχουν στην χλωρίδα μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα κλείσουνε σε κλωβούς εισάγοντας επικονιαστές ή χρησιμοποιώντας μαλακή βούρτσα. Και γι αυτά, χρειαζόμαστε περισσότερα από 6 φυτά.Κολοκυθοειδή
Τα κολοκύθια είναι μια μεγάλη οικογένεια φυτών που περιλαμβάνει κολοκυθάκια, πεπόνια, καρπούζια και νεροκολοκύθες. Τα φυτά φέρουν ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη και εξαρτώνται από τα έντομα για την επικονίαση τους.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιό είδος ανήκει το φυτό που φυτεύουμε, καθώς η διασταύρωση γίνεται εύκολα μεταξύ των ποικιλιών του ίδιου είδους, αλλά είναι ασυνήθιστη μεταξύ των διαφορετικών ειδών.
Η επικονίαση με το χέρι είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η καθαρότητα των σπόρων εάν αναπτύσσονται περισσότερες από μία ποικιλίες του ίδιου είδους.Παντζάρι / Σέσκουλο
Τα παντζάρια και τα σέσκουλα μπερδεύονται μεταξύ τους και πρέπει να έχουμε υπ όψη μας ότι η πολύ ελαφριά γύρη τους ταξιδεύει με τον άνεμο χιλιόμετρα μακριά…

Όταν γίνεται σταυρογονιμοποίηση ανάμεσα σε 2 ποικιλίες του ίδιου είδους, δεν μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα στον καρπό, παρά μόνο στο αποτέλεσμα του σπόρου που θα δημιουργηθεί. Δηλαδή, η φήμη ότι αν κοντά στα πεπόνια καλλιεργήσουμε κολοκύθες, θα γίνουν άνοστα, δεν ευσταθεί. Ο λόγος που θα γίνουν άνοστα βρίσκεται στην ποσότητα του νερού ή στην ποιότητα του εδάφους και την λίπανση.

About admin

Check Also

Μυκόρριζα ενεργοποιητής ριζών : η χρησιμότητά τους στην βιολογική καλλιέργεια

Η μυκόρριζα ή τα μυκόρριζα αποτελούν ένα ειδικό συμβιωτικό μόρφωμα (ή όργανο) που προκύπτει από τη συνένωση των ριζών ενός φυτού με μύκητες …

Παρτέρια, ένας έξυπνος τρόπος για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας

Παρτέρια, ένας τρόπος για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας

Ένας από τα τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε λαχανικά είναι να τα φυτέψετε σε υψωμένα  παρτέρια.  Όταν το χώμα είναι υψωμένο, στεγνώνει πιο γρήγορα, ζεσταίνεται ευκολότερα και παρέχει βαθύτερο έδαφος για να αναπτυχθούν οι ρίζες των φυτών. Με τα παρτέρια αυτά μπορείτε να φυτέψετε νωρίτερα στη σαιζόν και να έχετε συγκομιδή αργότερα το φθινόπωρο.…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.