Πέμπτη , 13 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

Γογγύλι, καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Γογγύλι, ένα από τα λιγότερο γνωστά χειμερινά λαχανικά με πικάντικη γεύση και πλούσια διατροφική αξία.

Υπάρχουν πολλές ονομασίες για το γογγύλι, όπως γουλί, γογγυλοκράμβη, γογγυλόριζα ή μεγάλο ρεπάνι. Στην Κύπρο, τo γογγύλι είναι πολύ δημοφιλές παραδοσιακό λαχανικό με την ονομασία κουλούμπρα και τρώγεται με αλάτι και λεμόνι. Στο εξωτερικό θα το συναντήσουμε με την ονομασία κολραμπί (kohlrabi) ή γερμανική ρέβα αν και πρέπει να επισημάνουμε ότι το γογγύλι είναι διαφορετικό είδος φυτού από τη ρέβα

Η καλλιέργεια του γογγυλιού είναι γνωστή από την αρχαιότητα και κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη. Πρόκειται για ένα λαχανικό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που είναι έτοιμο για συγκομιδή 6-8 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το , το , το , το και το λαχανάκι Βρυξελλών.

Η καλλιέργεια του γογγυλιού δίνει ένα στρογγυλό διογκωμένο βλαστό σαν βολβό, συνήθως λευκοπράσινου ή μωβ χρώματος που σχηματίζεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Αφού καθαρίσουμε το γογγύλι από το σκληρό περίβλημα του, μπορούμε να το καταναλώσουμε φρέσκο σε σαλάτες ή βραστό, τηγανητό, σε σούπες, ακόμα και πουρέ για να συνοδεύσει κρέας ή ψάρι.

Τα φύλλα του γογγυλιού θυμίζουν ποικιλία μπρόκολου και είναι βρώσιμα, ιδανικά για να απολαύσουμε φρέσκα σε σαλάτα ή βραστά σε διάφορες συνταγές.

Το γογγύλι έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, έχοντας υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του γογγυλιού για να το απολαμβάνουμε νόστιμο και υγιεινό σε σαλάτες και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες γογγυλιού που διαφοροποιούνται κυρίως ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος του γογγυλόριζας. Παρακάτω, θα δούμε τις κυριότερες ποικιλίες που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

Το γογγύλι είναι φυτό ψυχρής εποχής και θέλει δροσερό περιβάλλον και ηλιοφάνεια για να ευδοκιμήσει. Είναι πιο ευαίσθητο στην παγωνιά του χειμώνα από το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι καθώς οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια του είναι μεταξύ 18-25 βαθμών Κελσίου.

Σε συνθήκες ξηρασίας, υπερβολικής υγρασίας και έντονων μεταβολών θερμοκρασίας μπορεί να σκιστεί ή να μην ωριμάσει σωστά. Μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση.

Η φύτευση των γογγυλιών μπορεί να γίνει από τα τέλη το καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου ανάλογα τις συνθήκες της κάθε περιοχής ενώ σε περιοχές με υψόμετρο ή στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει και στις αρχές της άνοιξης.

Οι σπόροι γογγυλιού είναι λιγότερο διαδεδομένοι στην ελληνική αγορά, μπορούμε ωστόσο να φυτέψουμε έτοιμα φυτά γογγυλιού που βρίσκουμε σε φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα.

Η φύτευση των σπόρων γίνεται σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να φυτρώσει, σε θερμοκρασία περίπου 20°C. Μετά από 5-6 εβδομάδες για να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση στον κήπο μας.

Οι κατάλληλες των έτοιμων φυτών γογγυλιών είναι 20-25 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 50-60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Η καλλιέργεια του γογγυλιού μπορεί να γίνει σε γλάστρες αν και ίσως καλύτερα να βολεύει η φύτευση σε ζαρντινιέρες για να φυτέψουμε παραπάνω από ένα φυτό γογγυλιού.

Σε κάθε περίπτωση, διαμέτρου και ύψους περίπου 20-25 εκατοστών ή μακριές ζαρντινιέρες μήκους 80-100 εκατοστών που χωράνε 4-5 φυτά γογγυλιού.

Τοποθετούμε τις γλάστρες σε σημεία με νότιο η δυτικό προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μας για να έχουν αρκετή ηλιοφάνεια.

Στη βάση της γλάστρας και της ζαρντινιέρας, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών για καλύτερη αποστράγγιση του νερού και προσθέτουμε ειδικό για λαχανικά για να γεμίσουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες.

Η είναι ένας οικολογικός τρόπος καλλιέργειας που προτιμούμε όταν έχουμε περιορισμένο χώρο ή όταν φυτεύουμε σε .

Η καλλιέργεια του γογγυλιού αναπτύσσεται αρμονικά μαζί με την , την , την , την και την .

Με τη συγκαλλιέργεια, πετυχαίνουμε καλύτερη αξιοποίηση και εξοικονόμηση του διαθέσιμου νερού, των θρεπτικών συστατικών του εδάφους και του λιπάσματος.

Η καλλιέργεια του γογγυλιού χρειάζεται τακτικό πότισμα και αρκετή εδαφική υγρασία για να αναπτυχθεί ομαλά. Την περίοδο του φθινοπώρου, ποτίζουμε τα γογγύλια 2 φορές την εβδομάδα ανάλογα βέβαια και τη συχνότητα των βροχοπτώσεων.

Επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα, καθώς σε συνθήκες υπερβολική υγρασίας του εδάφους, τα φυτά του γογγυλιού μπορεί να παρουσιάσουν σαπίσματα της ρίζας και οι παραγώμενος βολβός να είναι λιγότερο γευστικός.

Η καλλιέργεια του γογγυλιού έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα. Κατά τη φύτευση του γογγυλιού, προσθέτουμε κοπριάς, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για εμπλουτισμό του χώματος με θρεπτικά στοιχεία.

Αποφεύγουμε την προσθήκη καθώς κάνει το φυτό πιο ευαίσθητο στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και στο σκάσιμο της γογγυλόριζας.

Η καλλιέργεια τoυ γογγυλιού προσβάλλεται από τα ίδια έντομα που προσβάλλουν το , την και την , όπως οι , η και ο .

Για την αντιμετώπισή τους, χρησιμοποιούμε , όπως ο , τα άλατα καλίου και το . Σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά γογγυλιού με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προσβάλλουν το φύλλωμα των φυτών του γογγυλιού όπως ο που προκαλεί κιτρινίσματα και η κερκοσπορίωση που δημιουργεί κυκλικές σκούρες κηλίδες, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Η συγκομιδή του γογγυλιού γίνεται περίπου 6-8 εβδομάδες μετά την φύτευση του όταν αποκτήσει το κανονικό μέγεθος της κάθε ποικιλίας. Αν καθυστερήσουμε να συγκομίσουμε τα γογγύλια, χάνουν την τρυφερότητα τους, γίνονται σκληρά και ακατάλληλα για κατανάλωση.

Τα γογγύλια αφού κόψουμε τα φύλλα τους μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές εβδομάδες μέσα στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλα χωρίς να πάθουν την παραμικρή αλλοίωση.

Ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργειας του γογγυλιού είναι τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα του. Για την , σκορπίζουμε γύρω από τα φυτά γογγυλιού ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου που λειτουργεί απωθητικά στη δράση των σαλιγκαριών.

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.