Δευτέρα , 7 Ιουλίου 2025
Breaking News

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Γογγύλι, καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Γογγύλι, ένα από τα λιγότερο γνωστά χειμερινά λαχανικά με πικάντικη γεύση και πλούσια διατροφική αξία.

Υπάρχουν πολλές ονομασίες για το γογγύλι, όπως γουλί, γογγυλοκράμβη, γογγυλόριζα ή μεγάλο ρεπάνι. Στην Κύπρο, τo γογγύλι είναι πολύ δημοφιλές παραδοσιακό λαχανικό με την ονομασία κουλούμπρα και τρώγεται με αλάτι και λεμόνι. Στο εξωτερικό θα το συναντήσουμε με την ονομασία κολραμπί (kohlrabi) ή γερμανική ρέβα αν και πρέπει να επισημάνουμε ότι το γογγύλι είναι διαφορετικό είδος φυτού από τη ρέβα

Η καλλιέργεια του γογγυλιού είναι γνωστή από την αρχαιότητα και κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη. Πρόκειται για ένα λαχανικό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που είναι έτοιμο για συγκομιδή 6-8 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το , το , το , το και το λαχανάκι Βρυξελλών.

Η καλλιέργεια του γογγυλιού δίνει ένα στρογγυλό διογκωμένο βλαστό σαν βολβό, συνήθως λευκοπράσινου ή μωβ χρώματος που σχηματίζεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Αφού καθαρίσουμε το γογγύλι από το σκληρό περίβλημα του, μπορούμε να το καταναλώσουμε φρέσκο σε σαλάτες ή βραστό, τηγανητό, σε σούπες, ακόμα και πουρέ για να συνοδεύσει κρέας ή ψάρι.

Τα φύλλα του γογγυλιού θυμίζουν ποικιλία μπρόκολου και είναι βρώσιμα, ιδανικά για να απολαύσουμε φρέσκα σε σαλάτα ή βραστά σε διάφορες συνταγές.

Το γογγύλι έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, έχοντας υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του γογγυλιού για να το απολαμβάνουμε νόστιμο και υγιεινό σε σαλάτες και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες γογγυλιού που διαφοροποιούνται κυρίως ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος του γογγυλόριζας. Παρακάτω, θα δούμε τις κυριότερες ποικιλίες που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

Το γογγύλι είναι φυτό ψυχρής εποχής και θέλει δροσερό περιβάλλον και ηλιοφάνεια για να ευδοκιμήσει. Είναι πιο ευαίσθητο στην παγωνιά του χειμώνα από το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι καθώς οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια του είναι μεταξύ 18-25 βαθμών Κελσίου.

Σε συνθήκες ξηρασίας, υπερβολικής υγρασίας και έντονων μεταβολών θερμοκρασίας μπορεί να σκιστεί ή να μην ωριμάσει σωστά. Μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση.

Η φύτευση των γογγυλιών μπορεί να γίνει από τα τέλη το καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου ανάλογα τις συνθήκες της κάθε περιοχής ενώ σε περιοχές με υψόμετρο ή στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει και στις αρχές της άνοιξης.

Οι σπόροι γογγυλιού είναι λιγότερο διαδεδομένοι στην ελληνική αγορά, μπορούμε ωστόσο να φυτέψουμε έτοιμα φυτά γογγυλιού που βρίσκουμε σε φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα.

Η φύτευση των σπόρων γίνεται σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και χρειάζεται 1-2 εβδομάδες για να φυτρώσει, σε θερμοκρασία περίπου 20°C. Μετά από 5-6 εβδομάδες για να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση στον κήπο μας.

Οι κατάλληλες των έτοιμων φυτών γογγυλιών είναι 20-25 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 50-60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Η καλλιέργεια του γογγυλιού μπορεί να γίνει σε γλάστρες αν και ίσως καλύτερα να βολεύει η φύτευση σε ζαρντινιέρες για να φυτέψουμε παραπάνω από ένα φυτό γογγυλιού.

Σε κάθε περίπτωση, διαμέτρου και ύψους περίπου 20-25 εκατοστών ή μακριές ζαρντινιέρες μήκους 80-100 εκατοστών που χωράνε 4-5 φυτά γογγυλιού.

Τοποθετούμε τις γλάστρες σε σημεία με νότιο η δυτικό προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μας για να έχουν αρκετή ηλιοφάνεια.

Στη βάση της γλάστρας και της ζαρντινιέρας, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών για καλύτερη αποστράγγιση του νερού και προσθέτουμε ειδικό για λαχανικά για να γεμίσουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες.

Η είναι ένας οικολογικός τρόπος καλλιέργειας που προτιμούμε όταν έχουμε περιορισμένο χώρο ή όταν φυτεύουμε σε .

Η καλλιέργεια του γογγυλιού αναπτύσσεται αρμονικά μαζί με την , την , την , την και την .

Με τη συγκαλλιέργεια, πετυχαίνουμε καλύτερη αξιοποίηση και εξοικονόμηση του διαθέσιμου νερού, των θρεπτικών συστατικών του εδάφους και του λιπάσματος.

Η καλλιέργεια του γογγυλιού χρειάζεται τακτικό πότισμα και αρκετή εδαφική υγρασία για να αναπτυχθεί ομαλά. Την περίοδο του φθινοπώρου, ποτίζουμε τα γογγύλια 2 φορές την εβδομάδα ανάλογα βέβαια και τη συχνότητα των βροχοπτώσεων.

Επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα, καθώς σε συνθήκες υπερβολική υγρασίας του εδάφους, τα φυτά του γογγυλιού μπορεί να παρουσιάσουν σαπίσματα της ρίζας και οι παραγώμενος βολβός να είναι λιγότερο γευστικός.

Η καλλιέργεια του γογγυλιού έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα. Κατά τη φύτευση του γογγυλιού, προσθέτουμε κοπριάς, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για εμπλουτισμό του χώματος με θρεπτικά στοιχεία.

Αποφεύγουμε την προσθήκη καθώς κάνει το φυτό πιο ευαίσθητο στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και στο σκάσιμο της γογγυλόριζας.

Η καλλιέργεια τoυ γογγυλιού προσβάλλεται από τα ίδια έντομα που προσβάλλουν το , την και την , όπως οι , η και ο .

Για την αντιμετώπισή τους, χρησιμοποιούμε , όπως ο , τα άλατα καλίου και το . Σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά γογγυλιού με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προσβάλλουν το φύλλωμα των φυτών του γογγυλιού όπως ο που προκαλεί κιτρινίσματα και η κερκοσπορίωση που δημιουργεί κυκλικές σκούρες κηλίδες, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Η συγκομιδή του γογγυλιού γίνεται περίπου 6-8 εβδομάδες μετά την φύτευση του όταν αποκτήσει το κανονικό μέγεθος της κάθε ποικιλίας. Αν καθυστερήσουμε να συγκομίσουμε τα γογγύλια, χάνουν την τρυφερότητα τους, γίνονται σκληρά και ακατάλληλα για κατανάλωση.

Τα γογγύλια αφού κόψουμε τα φύλλα τους μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές εβδομάδες μέσα στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλα χωρίς να πάθουν την παραμικρή αλλοίωση.

Ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργειας του γογγυλιού είναι τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα του. Για την , σκορπίζουμε γύρω από τα φυτά γογγυλιού ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου που λειτουργεί απωθητικά στη δράση των σαλιγκαριών.

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.