Τετάρτη , 27 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Γνωρίστε τη βανίλια ορχιδέα

Η περίφημη βανίλια που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, προέρχεται από την ορχιδέα βανίλια και είναι η μοναδική ορχιδέα που χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη βιομηχανία των τροφίμων όσο και στη βιομηχανία των καλλυντικών. Ιστορικά, το φυτό ήταν γνωστό για τις ιδιότητες του από την εποχή των Αζτέκων, στην κεντρική Αμερική, καθώς το χρησιμοποιούσαν για να αρωματίσουν ένα ρόφημα από σοκολάτα. Στην Ευρώπη, η βανίλια μεταφέρθηκε από τον Ισπανό θαλασσοπόρο Cortes και γρήγορα έγινε απαραίτητο στις ευρωπαϊκές κουζίνες για να αρωματίσει το ρόφημα του κακάο. Οι βανίλιες ορχιδέες είναι αναρριχητικά, μονόκλωνα φυτά και μοιάζουν με αμπέλι. Σχηματίζουν μακριά, λεπτά στελέχη με μήκος πάνω από 35 μέτρα, με εναλλασσόμενα φύλλα που απλώνονται σε όλο το μήκος τους. Τα λουλούδια της βανίλιας αναπτύσσονται σε τσαμπιά, όπου κάθε τσαμπί φέρει γύρω στα είκοσι λουλούδια. Είναι σχετικά μεγάλα, εντυπωσιακά, με λευκό και πρασινοκίτρινο χρώμα και αναδίδουν ένα γλυκό άρωμα. Κάθε λουλούδι ανοίγει το πρωί, κλείνει αργά το βράδυ και δεν ανοίγει ξανά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα της μιας ημέρας, θα πρέπει να επιτευχθεί η γονιμοποίηση του. Λόγω αυτής της δυσκολίας, στις καλλιέργειες βανίλιας, η γονιμοποίηση πραγματοποιείται με το ανθρώπινο χέρι για να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Ο καρπός της βανίλιας που αποκαλείται “φασόλι βανίλιας” παράγεται μόνο από ώριμα φυτά, τα οποία φτάνουν συνήθως πάνω από 3 μέτρα ύψος. Είναι επιμήκης, σαρκώδης, μήκους 10-20 εκατοστών, και ωριμάζει σε 6-8 μήνες μετά από την ανθοφορία, παίρνοντας σταδιακά μαύρο χρώμα και αναδίδοντας μια έντονη και ευχάριστη μυρωδιά. Σ’ αυτό το στάδιο, ο καρπός συλλέγεται, περνάει μια διαδικασία ζύμωσης και μετά από βδομάδες αποξήρανσης αποκτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: το άρωμα, το σοκολατί χρώμα και την ελαιώδη υφή. Η διαδικασία μετατροπής του καρπού της βανίλιας σε μπαχαρικό είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πολυσύνθετη. Σήμερα, η βανίλια αποτελεί ένα απο τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου, δημοφιλές συστατικό τόσο σε επιδόρπια όσο και σε γυναικεία αρώματα. Θεωρείται αφροδισιακή, χαλαρωτική, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Η Μαδαγασκάρη στον Ινδικό ωκεανό αποτελεί την πρώτη χώρα σε παραγωγή και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο καθώς εκεί οι Γάλλοι αποικιοκράτες ξεκίνησαν πρώτοι την καλλιέργεια της βανίλιας. Σημαντική παραγωγή βανίλιας διαθέτουν η Ινδονησία, η Ταϊτή και το Μπαλί ενώ το νησι Ρεϋνιον, υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, ανατολικά της Μαγαδασκάρης, θεωρείται ότι διαθέτει την καλύτερη ποικιλία βανίλιας στον κόσμο, την ποικιλία Bourbon.

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.