Τετάρτη , 1 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε...
Περισσότερα
Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Γλυκοπατάτα, 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

Γλυκοπατάτα, μία εναλλακτική επιλογή για να φτιάξουμε σπιτικά τσιπς και υγιεινές σούπες με μοναδική γεύση.

Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μας δίνει τις διάσημες κονδυλώδεις ρίζες που τρώμε και διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία. Τα τελευταία χρόνια, η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε συνταγές μαγειρικής και προγράμματα διατροφής.

Θεωρείται κατάλληλη τροφή για άτομα που έχουν διαβήτη, καθώς έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ είναι πολύ θρεπτική και για τα μικρά παιδιά. Η γλυκοπατάτα περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η γλυκοπατάτα δεν είναι μία ποικιλία πατάτας με γλυκιά γεύση, αλλά πρόκειται για εντελώς διαφορετικό φυτό. Ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae και δεν έχει καμία συγγένεια ως φυτό με τη γνωστή μας που ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών.

H γλυκοπατάτα αναπτύσσεται με βλαστούς που έρπουν και διαθέτουν χαρακτηριστικά τριγωνικά φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα που θυμίζουν φύλλα κισσού.

Ανάλογα την καλλιεργούμενη ποικιλία, η γλυκοπατάτα σχηματίζει κονδυλώδεις ρίζες, τις γνωστές γλυκοπατάτες με μακρόστενο, στρογγυλό ή ατρακτοειδές σχήμα και λευκό, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώματος σάρκα. με που κυμαίνεται μεταξύ μισού κιλού κιλού ως 6 κιλών.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τις κυριότερες ποικιλίες γλυκοπατάτας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και την καλλιέργεια τους, ώστε να απολαμβάνουμε τις πιο νόστιμες και θρεπτικές γλυκοπατάτες από τον κήπο μας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γλυκοπατάτας. Ανάλογα με το χρώμα του φλοιού και της σάρκας, οι βασικές ποικιλίες γλυκοπατάτας που συναντάμε στην αγορά διακρίνονται στις εξής κατηγορίες :

H καλλιέργεια της γλυκοπατάτας απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να μας δώσει μια καλή παραγωγή. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε ξηρασία, ενώ φυτεύεται και αποδίδει σε διάφορους τύπους εδαφών, με προτίμηση σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ελαφρά όξινα με pH 5,5 – 6,5.

Η γλυκοπατάτα δίνει εξαιρετική παραγωγή όταν καλλιεργείται σε ελαφριά αμμώδη εδάφη, ενώ δεν ευδοκιμεί σε εδάφη πολύ πλούσια και υγρά όπου δεν γίενεται καλός σχηματισμός των κονδυλωδών ριζών.

Κατά την πριν τη φύτευση της γλυκοπατάτας σκαλίζουμε το έδαφος για να το κάνουμε αφράτο και για να απομακρύνουμε τα . Στη συνέχεια, είναι καλό να ενσωματώνουμε , για ενισχύσουμε το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και .

H γλυκοπατάτα φυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου και καλλιεργείται κατά γραμμές, σε αναχώματα (σαμαράκια) που έχουν αποστάσεις 1 μέτρο μεταξύ τους. Κατάλληλες για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών, ενώ το βάθος φύτευσης στα 10-15 εκατοστά.

Η προσθήκη χώματος κατά τη δημιουργία αναχώματος, βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα καθώς επίσης στο να μην εξέρχονται στο φως οι κονδυλώδες ρίζες της γλυκοπατάτας και πρασινίσουν.

Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας χρειάζεται τακτικό πότισμα, κάθε 2-3 μέρες, κατά την περίοδο του καλοκαιριού που αναπτύσσεται η βλάστηση και σχηματίζονται οι κονδυλώδεις ρίζες.

Την περίοδο του φθινοπώρου, όταν πλησιάζει η εποχή συγκομιδής της γλυκοπατάτας μειώνουμε τα ποτίσματα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα.

Η καλλιέργεια γλυκοπατάτας δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε λίπανση και σε θρεπτικά στοιχεία για να έχει ικανοποιητική καρποφορία όταν έχει φυτευτεί σε αφράτο έδαφος.

Η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε βοηθάει να έχουμε υψηλή και ποιοτική παραγωγή.

H καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι πολύ ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και συνήθως δεν χρειάζεται κάποια φροντίδα αντιμετώπισης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουμε κάποιες ξηράνσεις στα φύλλα, που μπορεί να οφείλονται στην ασθένεια της ανθράκωσης. Για τη βιολογική , ψεκάζουμε την καλλιέργεια με σκεύασμα .

Η συγκομιδή της γλυκοπατάτας γίνεται 4-5 μήνες μετά τη φύτευση της, μέσα στο φθινόπωρο τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Καλό είναι μα αποφεύγουμε να συγκομίζουμε τις γλυκοπατάτες, όταν υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία ή όταν έχουμε βροχερό καιρό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι κονδυλώδεις ρίζες της.

Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε και απομακρύνουμε αρχικά το φύλλωμα και στην συνέχεια βγάζουμε τους κονδύλους της γλυκοπατάτας από το έδαφος, τους αφήνουμε μερικές ώρες στο έδαφος για να στεγνώσουν πριν τους αποθηκεύσουμε.

Μπορούμε να αποθηκεύουμε τις γλυκοπατάτες σε ξηρό περιβάλλον μέσα σε στρώμα άμμου, άχυρου ή πριονιδιού ή σε κάποιο αποθηκευτικό χώρο στην κουζίνα μας χωρίς υγρασία. Σε αυτές τις συνθήκες, οι γλυκοπατάτες διατηρούνται για χρονικά διάστημα 3-4 μηνών.

Αποφεύγουμε να συντηρούμε τις γλυκοπατάτες στο ψυγείο γιατί σκληραίνουν στο εσωτερικό τους.

Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται κυρίως με κονδύλους και σπάνια με μοσχεύματα των βλαστών της. Δεν φυτεύεται απευθείας στο χώμα, αλλά περιμένουμε να γίνει προβλάστηση και να βγάλουν φύτρα την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Όταν οι κόνδυλοι γλυκοπατάτας σχηματίσουν βλαστούς μήκους περίπου 15-20 εκατοστά μετά από 1, 5- 2 μήνες, αποκόπτουμε τους βλαστούς γλυκοπατάτας με μικρό μέρος του κονδύλου και τους φυτεύουμε στο έδαφος.

Αν και στην Ευρώπη η γλυκοπατάτα καλλιεργείται περισσότερο για μαγειρική, στην Ασία η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται περισσότερο για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, καθώς και ως ζωοτροφή.

About admin

Check Also

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα. Η βυσσινιά είναι ένα …

Ραπανάκι,-ο-ρόλος-και-αποτελεσματικότητά-του-στη-διατροφή-μας.

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.