Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Breaking News

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Ο dr. Win Wenger ήταν πρωτοπόρος στους τομείς της δημιουργικότητας και της δημιουργικής μεθόδου, της επιταχυνόμενης μάθησης, της ανάπτυξης του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Γλιστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλιστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.

Γνωστή και με την ονομασία αντράκλα, η γλιστρίδα είναι ένα ετήσιο πολύκλαδο φυτό με χαρακτηριστικούς λείους και σαρκώδεις βλαστούς, ωοειδή φύλλα και μικρά κίτρινα λουλούδια που εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι.

Αν και πολλοί καλλιεργητές αντιμετωπίζουν τη γλιστρίδα ως στον κήπο, πρόκειται για ένα νόστιμο χορταρικό που δίνει μια πικάντικη και αλμυρή γεύση στις σαλάτες μας.

Επιπλέον, η γλιστρίδα έχει σημαντική διατροφική αξία, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, καθώς επίσης σε θρεπτικά στοιχεία καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Η κατανάλωση της γλιστρίδας έχει σημαντικά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, καθώς συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κι αν η γλιστρίδα δε φυτρώνει μόνη στον λαχανόκηπο μας, μπορούμε να προμηθευτούμε σπόρο και να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

Ας δούμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και τη καλλιέργεια της γλιστρίδας για να την απολαμβάνουμε σε σαλάτες και φαγητά μέσα στο καλοκαίρι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γλιστρίδας (Portulaca oleracea) με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το σχήμα των φύλλων και την ανάπτυξη τους.

Επιλέγουμε πλατύφυλλες ποικιλίες γλιστρίδας για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς διαθέτουν πιο μαλακούς και τρυφερούς βλαστούς, κατάλληλους για τις σαλάτες και τα φαγητά μας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και ένα καλλωπιστικό φυτό, η γνωστή μας (portulaca grandiflora) που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη γλιστρίδα, ιδανικό ή φύτευση σε κρεμαστές γλάστρες στο μπαλκόνι.

Η γλιστρίδα αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες για να έχει καλή ανάπτυξη φυλλώματος ενώ είναι ευαίσθητη στη παγωνιά του χειμώνα.

Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, η γλιστρίδα έχει πλουσιότερη βλάστηση σε αφράτα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της γλιστρίδας με σπόρο στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι είναι την περίοδο Απριλίου-Μάϊου όταν έχει αυξηθεί η θερμοκρασία.

Πριν τη φύτευση της γλιστρίδας στον κήπο μας, φροντίζουμε να ενσωματώσουμε στο χώμα και για να έχει μεγαλύτερη απόδοση η καλλιέργεια.

Φυτεύουμε τους σπόρους σε βάθος ενός εκατοστού, δηλαδή ίσα να καλυφθεί ο σπόρος με τις να είναι περίπου 5 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 10-15 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Για να φυτέψουμε τη γλιστρίδα στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στη βεράντα, επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το φυτό.

Προμηθευόμαστε ειδικό για λαχανικά για να γεμίσουμε τη γλάστρα που θα φυτέψουμε τη γλιστρίδα φροντίζοντας να τοποθετήσουμε στη βάση της γλάστρας μία λεπτή στρώση χαλικιών για καλύτερη αποστράγγιση.

H γλιστρίδα έχει μικρές απαιτήσεις σε όταν φυτρώνει στον κήπο. Ωστόσο, όταν την καλλιεργούμε θέλει αρκετό νερό για να μας δώσει πλούσιο φύλλωμα και έντονη ανάπτυξη.

Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Τα φυτά γλιστρίδας που φυτρώνουν στον κήπο μας μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς λίπασμα, αν και η προσθήκη θρεπτικών συστατικών θα δώσει πλουσιότερη βλάστηση και μεγαλύτερα φύλλα.

Εκτός από την προσθήκη κοπριάς και κομπόστ κατά τη φύτευση, προσθέτουμε στα φυτά γλιστρίδας βιολογικό  20-30 μέρες μετά τo φύτρωμα και επαναλαμβάνουμε ξανά μετά από ένα μήνα.

Η καλλιέργεια της γλιστρίδας δεν χρειάζεται κάποια προληπτική φροντίδα, καθώς είναι αρκετά ανθεκτική σε προσβολές από έντομα και ασθένειες.

Σε περίπτωση ασθενειών που προκαλούν κιτρίνισμα ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα της γλιστρίδας, ψεκάζουμε με βιολογικό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της γλιστρίδας είναι με σπόρο που μπορούμε να συλλέξουμε από το χωράφι ή θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

Επίσης, η γλιστρίδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα, κόβοντας ένα τμήμα βλαστού που δεν έχει άνθη και φυτεύοντας το σε γλαστράκι που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον.

Τέλος, μπορούμε να ξεριζώσουμε κάποιο φυτό γλιστρίδας μαζί με μπάλα χώματος και να το μεταφυτέψουμε στη γλάστρα μας.

Η συγκομιδή των τρυφερών βλαστών της γλιστρίδας ξεκινά συνήθως 1,5-2 μήνες μετά την σπορά της στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας.

Κατά τη συγκομιδή μπορούμε να ξεριζώσουμε το φυτό της γλιστρίδας ή να κόβουμε σταδιακά βλαστούς, πριν ξεκινήσει η ανθοφορία του φυτού για να μην σκληρύνουν οι βλαστοί.

Σε ξηροθερμικές συνθήκες καλλιέργειας, τα φυτά της γλιστρίδας αποκτούν πιο έντονη και πικάντικη γεύση.

About admin

Check Also

Περιπατητικός-διαλογισμός

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο …

theophrastus-bombastus-von-hohenheim,-ο-διαπρεπής-γιατρός-και-πρωτοπόρος-της-τοξικολογίας,-γνωστός-ως-Παράκελσος

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.