Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Γκολθέρια: Ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινους καρπούς

Η γκολθέρια είναι ένα ανθεκτικό που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διάσημο ως για στολισμό την εορταστική περίοδο.

Μπορεί να την ακούσουμε και ως γκαουλθέρια ή γκαουθέρια. Όπως κι αν την πει κανείς, η γκολθέρια (Gaultheria sp.) είναι ένα όμορφο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τους κόκκινους καρπούς του.

Με καταγωγή από την βόρεια Αμερική, η γκολθέρια είναι ένας αειθαλής θάμνος χαμηλής ανάπτυξης που αναπτύσσεται πλευρικά και αποτελεί ιδανική επιλογή για .

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως φυτό για γλάστρα στο μπαλκόνι και τη βεράντα, ειδικά σε σημεία που δεν έχουν πολύ ήλιο, καθώς ανήκει στα .

Η γκολθέρια φτάνει σε ύψος μέχρι 20 εκατοστά και διαθέτει γυαλιστερό φύλλωμα με σκουρο-πράσινο χρώμα που κοκκινίζει την περίοδο του φθινοπώρου.

Σχηματίζει πλούσια ανθοφορία με λευκά ή ροζ άνθη την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα οποία μετατρέπονται σε κόκκινους καρπούς μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα.

Η γκολθέρια μπορεί να φυτευτεί στον κήπο για να καλύψει ένα παρτέρι, καθώς επίσης σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα μας.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της γκολθέριας για να τη διατηρήσουμε όμορφη και εντωπωσιακή στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Η γκολθέρια αντέχει στη σκια και αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερά ή σκιερά σημεία, καθώς είναι ευαίσθητη στο έντονο ηλιακό φως και μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα.

Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να ανταπεξέλθει σε ακραίες θερμοκρασίες, τόσο στην παγωνιά του χειμώνα όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού.

Αν και η γκολθέρια προτιμά τα ελαφρά όξινα εδάφη, μπορεί να καλλιεργηθεί στους περισσότερους αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Μπορούμε να φυτέψουμε την γκολθέρια σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, επιλέγοντας σημεία με δυτικό, ανατολικό, ή βόρειο προσανατολισμό.

Για τη φύτευση της γκολθέρια,  μικρού μεγέθους, διαμέτρου 15-20 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο  που περιέχει θρεπτικά συστατικά και  για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της ρίζας και του φυλλώματος.

Η γκολθέρια χρειάζεται αρκετά συχνό πότισμα, ιδιαίτερα μετά την μεταφύτευση της για να μπορέσει να ριζώσει και να αναπτυχθεί.

Ενδεικτικά, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα και 3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Η γκολθέρια έχει μικρές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και αρκεί να βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα την περίοδο της άνοιξης μία φορά το μήνα στα φυτά του κήπου μας.

Για τα φυτά της γκαουλθέριας που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Στις αρχές της άνοιξης, κλαδεύουμε ελαφρά την γκολθέρια αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς για να τη διατηρήσουμε υγιή και να τονώσουμε την ανάπτυξη της.

Για τη γκαουλθέρια που έχουμε σε γλάστρα, σκουπίζουμε συχνά με ένα βρεγμένο πανάκι τη σκόνη που μαζεύεται στο γυαλιστερό φύλλωμα της για να παραμείνει εντυπωσιακή.

Μέσα στην άνοιξη, ψεκάζουμε προληπτικά μία φορά το μήνα το φύλλωμα της γκολθέρια με για να την προστατέψουμε από έντομα όπως η , ο και τα .

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γκαουλθέριας εύκολα και αποτελεσματικά με τρεις τρόπους, κάνοντας: α) , β)  και γ) 

α) Πολλαπλασιασμός γκαουλθέριας με σπόρο: Μέσα στον χείμωνα, παίρνουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της γκολθέριας, για να φυτέψουμε σε γλάστρες φυτωρίου την άνοιξη και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά.

β) Πολλαπλασιασμός γκαουλθέριας με μοσχεύματα: Κόβουμε τρυφερά κλαδάκια από βλαστούς που δεν έχουν ανθίσει μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού, μέσα στο φθινόπωοο. Φυτεύουμε τα κλαδάκια σε γλαστράκια φυτωρίου και μετά από 2 μήνες θα έχουμε έτοιμα καινούρια φυτά γκολθέριας.

γ) Πολλαπλασιασμός γκαουλθέριας με διαίρεση ριζωμάτων: Στα τέλη του χειμώνα, μπορούμε να διαιρέσουμε τα ριζώματα του φυτού μαζί με το φύλλωμα του, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γκολθέριας που θα φυτευτούν στον κήπο ή σε γλάστρες.

Το πιο γνωστό είδος γκαουλθέριας (Gaultheria procumbens) αναφέρεται στο εξωτερικό ως ανατολικό μούρο τσαγιού (eastern tea berry), καθώς τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσαγιού που είναι ωφέλιμο στην υγεία.

About admin

Check Also

…αλλά-γαρ-αίτιος-ο-εγκέφαλος-τούτου-του-πάθεος,-ώσπερ-και-των-άλλων-νοσημάτων-των-μεγίστων.

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  …

Αχιλλέα

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.