Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Breaking News

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Γιατί κοκκινίζουν τα φύλλα των φυτών;

Τι συμβαίνει όταν κοκκινίζουν τα φυλλά στα φυτά και σε ποιους λόγους οφείλεται αυτό το κοκκίνισμα; Όλοι έχουμε παρατηρήσει εποχικές αλλαγές στο χρώμα των φύλλων, κυρίως σε και σε δέντρα. Κατά τη διάρκεια του χρόνου , ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά την εποχή του φθινοπώρου πριν πέσουν, εμφανίζουν ένα κόκκινο χρώμα.

Το κόκκινο χρώμα στα φύλλα οφείλεται σε μία ομάδα χρωστικών που ονομάζονται ανθοκυάνες, τις οποίες συναντάμε επίσης στα κόκκινα, πορφυρά και μπλε λουλούδια. Οι ανθοκυάνες έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα φυτά σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά.

Εκτός από τα φύλλα και τα λουλούδια, οι ανθοκυάνες υπάρχουν και σε καρπούς κόκκινου χρώματος, όπως στις , στις κόκκινες , στα και στις .

Ο σχηματισμός ανθοκυανών και το κοκκίνισμα στα φύλλα εμφανίζεται σε πολλά φυτά την εποχή του φθινοπώρου, μπορεί ωστόσο να προκληθεί και από άλλες αιτίες. Κάποιες φορές σχετίζονται με τη φυσιολογική λειτουργία των φυτών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αποτελούν σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξη των φυτών.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναλύσουμε τους λόγους που κοκκινίζουν τα φύλλα των φυτών, ώστε να γνωρίζουμε πότε πρόκειται για φυσιολογική διεργασία του φυτού και πότε χρειάζεται επιπλέον φροντίδα για να τα διατηρήσουμε υγιή και γεμάτα ζωντάνια.

Αρχικά, υπάρχουν αρκετά είδη φυτών που αντί για πράσινα φύλλα, διαθέτουν κόκκινα φύλλα. Η εμφάνιση κόκκινων φύλλων είναι, επίσης, φυσιολογική σε νεαρά φύλλα φυτών και σε φυλλοβόλα φυτά που ρίχνουν τα φύλλα τους την περίοδο του φθινοπώρου. Τα φύλλα των φυτών μπορεί να κοκκινίσουν και ως προστασία στην υπερβολική έκθεση σε ήλιο ή σε συνθηκές έντονης παγωνιάς.

Ορισμένα φυτά έχουν υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανών που οφείλονται σε γενετικά χαρακτηριστικά τους. Η υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανών τα βοηθά στην αντιμετώπιση συνθηκών ψύχους, καθώς και έντονης ηλιοφάνειας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα φυτών με κόκκινα και μωβ φύλλα είναι η , ο γνωστός ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος, καθώς και ο , το καλλωπιστικό δέντρο που ομορφαίνει πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια.

Τα καινούρια φύλλα των φυτών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και συνήθως μεγαλώνουν σε συνθήκες στρες, όπως έντονη ζέστη και υγρασία. Αυτή η ευαισθησία παρατηρείται μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση μεγέθους των φύλλων για να σχηματιστεί στη συνέχεια το προστατευτικό στρώμα κεριού στην επιφάνεια τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νεαρά φύλλα που αρχικά είναι κόκκινα. Σταδιακά, καθώς ωριμάζουν πρασινίζουν και σχηματίζεται η χλωροφύλλη με τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

Το κοκκίνισμα στα νεαρά φύλλα και ο σχηματισμός ανθοκυανών βοηθά τα φυτά να διατηρήσουν νερό στα κύτταρα των φύλλων ελαττώνοντας τις απώλειες λόγω εξάτμισης.

Επίσης, χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η , ο αγαπημένος καλλωπιστικός θάμνος, που τα φύλλα της έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα.

Οι ανθοκυάνες σχηματίζονται στα φύλλα των φυλλοβόλων φυτών την περίοδο του φθινοπώρου, πριν πέσουν, και βοηθούν στη μεταφορά σακχάρων και υδατανθράκων στο ξυλώδες μέρος τους κατά την περίοδο του χειμώνα για να τα χρησιμοποιήσουν ξανά την επόμενη χρονιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φυτών που κοκκινίζουν τα φύλλα είναι η , το αναρριχώμενο φυτό που τα πράσινα φύλλα της, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα πριν πέσουν στο έδαφος.

Η έκθεση των φύλλων σε έντονο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κόκκινου χρώματος. Συχνά, τα φύλλα ενός φυτού που βρίσκεται σε ηλιοφανή θέση έχουν πιο κόκκινο χρώμα σε σχέση με τα φύλλα του ίδιου φυτού όταν βρίσκεται σε σκιερότερα σημεία.

Λόγω των έντονων ηλιακών ακτίνων, παράγονται ανθοκυάνες στα φύλλα για προστασία από εγκαύματα του ήλιου και για να καλύτερη διατήρηση του νερού στο εσωτερικό των φύλλων.

Σε μερικά αειθαλή φυτά και δέντρα που διαθέτουν συνήθως φαρδιά φύλλα, όπως στο λουσίντουμ, παρατηρείται εμφάνιση κόκκινου χρώματος στα φύλλα κατά την διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε το σχηματισμό ανθοκυανών στα φύλλα για προστασία από τον έντονο ήλιο κατά την διάρκεια της παγωνιάς. Παράλληλα, οι ανθοκυάνες λειτουργούν σαν φυσικό αντιπαγετικό των κυττάρων των φυτών, εμποδίζοντας να σχηματιστεί πάγος στο εσωτερικό των φύλλων.

Ορισμένες φορές τα φύλλα των φυτών εμφανίζουν ένα κόκκινο χρώμα λόγω μη φυσιολογικών παραγόντων που οφείλονται σε δυσμενείς συνθήκες, σε ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων ή σε προσβολές από διάφορα έντομα.

H έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και ιδιαίτερα φωσφόρου μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα σε φύλλα, και ιδιαίτερα σε εντατικές καλλιέργειες λαχανικών που πραγματοποιούνται για πολλά χρόνια στο ίδιο χωράφι.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προστεθεί στο έδαφος για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη έλλειψη ή να γίνει ψεκασμός στο φύλλωμα των φυτών με .

Η υψηλή συγκέντρωση αλάτων, καθώς και η υπερβολική λίπανση με κάποια στοιχεία όπως o , μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στα φυτά και να προκαλέσει κοκκινίσματα στα φύλλα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια ή ανάλυση φύλλων βοηθάει να επιβεβαιώσουμε την αιτία του κοκκινίσματος στα φύλλα.

Όταν το νερό δεν απομακρύνεται από το ριζικό σύστημα των φυτών και έχουμε υπερβολική υγρασία, παρατηρείται έλλειψη οξυγόνου και μειωμένη απορρόφηση νερού από τα φύλλα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα των φύλλων, ειδικά σε βαριά αργιλώδη εδάφη, καθώς και εμφάνιση των καινούριων φύλλων σε μικρότερο μέγεθος από το κανονικό.

Για να το αποφύγουμε, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα φυσικά υλικά για να . Ορισμένα υλικά που βελτιώνουν την αποστράγγιση στο χώμα είναι η , το , ο , ο , ο και η ελαφρόπετρα.

Ορισμένα φυτά όταν προσβληθούν από διάφορες μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες, μπορεί να εμφανίσουν κόκκινες κηλίδες στα φύλλα. Οι προσβολή από ασθένειες εμφανίζει κόκκινες κηλίδες, κυρίως, στο εσωτερικό του φύλλου και όχι στις άκρες του.

Για να το αντιμετωπίσουμε μπορούμε να ψεκάσουμε με βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο και το .

Πολλές φορές, όταν φύλλα των φυτών σχίζονται, χτυπηθούν από αέρα ή από κάποια άλλη αιτία, παρατηρείται κοκκίνισμα σε εκείνες τις περιοχές του φύλλου λόγω εναπόθεσης ανθοκυανών από τους προστατευτικούς μηχανισμούς λειτουργίας του φυτού.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.