Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Γιατί κοκκινίζουν τα φύλλα των φυτών;

Τι συμβαίνει όταν κοκκινίζουν τα φυλλά στα φυτά και σε ποιους λόγους οφείλεται αυτό το κοκκίνισμα; Όλοι έχουμε παρατηρήσει εποχικές αλλαγές στο χρώμα των φύλλων, κυρίως σε και σε δέντρα. Κατά τη διάρκεια του χρόνου , ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά την εποχή του φθινοπώρου πριν πέσουν, εμφανίζουν ένα κόκκινο χρώμα.

Το κόκκινο χρώμα στα φύλλα οφείλεται σε μία ομάδα χρωστικών που ονομάζονται ανθοκυάνες, τις οποίες συναντάμε επίσης στα κόκκινα, πορφυρά και μπλε λουλούδια. Οι ανθοκυάνες έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα φυτά σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά.

Εκτός από τα φύλλα και τα λουλούδια, οι ανθοκυάνες υπάρχουν και σε καρπούς κόκκινου χρώματος, όπως στις , στις κόκκινες , στα και στις .

Ο σχηματισμός ανθοκυανών και το κοκκίνισμα στα φύλλα εμφανίζεται σε πολλά φυτά την εποχή του φθινοπώρου, μπορεί ωστόσο να προκληθεί και από άλλες αιτίες. Κάποιες φορές σχετίζονται με τη φυσιολογική λειτουργία των φυτών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αποτελούν σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξη των φυτών.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναλύσουμε τους λόγους που κοκκινίζουν τα φύλλα των φυτών, ώστε να γνωρίζουμε πότε πρόκειται για φυσιολογική διεργασία του φυτού και πότε χρειάζεται επιπλέον φροντίδα για να τα διατηρήσουμε υγιή και γεμάτα ζωντάνια.

Αρχικά, υπάρχουν αρκετά είδη φυτών που αντί για πράσινα φύλλα, διαθέτουν κόκκινα φύλλα. Η εμφάνιση κόκκινων φύλλων είναι, επίσης, φυσιολογική σε νεαρά φύλλα φυτών και σε φυλλοβόλα φυτά που ρίχνουν τα φύλλα τους την περίοδο του φθινοπώρου. Τα φύλλα των φυτών μπορεί να κοκκινίσουν και ως προστασία στην υπερβολική έκθεση σε ήλιο ή σε συνθηκές έντονης παγωνιάς.

Ορισμένα φυτά έχουν υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανών που οφείλονται σε γενετικά χαρακτηριστικά τους. Η υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανών τα βοηθά στην αντιμετώπιση συνθηκών ψύχους, καθώς και έντονης ηλιοφάνειας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα φυτών με κόκκινα και μωβ φύλλα είναι η , ο γνωστός ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος, καθώς και ο , το καλλωπιστικό δέντρο που ομορφαίνει πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια.

Τα καινούρια φύλλα των φυτών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και συνήθως μεγαλώνουν σε συνθήκες στρες, όπως έντονη ζέστη και υγρασία. Αυτή η ευαισθησία παρατηρείται μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση μεγέθους των φύλλων για να σχηματιστεί στη συνέχεια το προστατευτικό στρώμα κεριού στην επιφάνεια τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νεαρά φύλλα που αρχικά είναι κόκκινα. Σταδιακά, καθώς ωριμάζουν πρασινίζουν και σχηματίζεται η χλωροφύλλη με τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

Το κοκκίνισμα στα νεαρά φύλλα και ο σχηματισμός ανθοκυανών βοηθά τα φυτά να διατηρήσουν νερό στα κύτταρα των φύλλων ελαττώνοντας τις απώλειες λόγω εξάτμισης.

Επίσης, χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η , ο αγαπημένος καλλωπιστικός θάμνος, που τα φύλλα της έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα.

Οι ανθοκυάνες σχηματίζονται στα φύλλα των φυλλοβόλων φυτών την περίοδο του φθινοπώρου, πριν πέσουν, και βοηθούν στη μεταφορά σακχάρων και υδατανθράκων στο ξυλώδες μέρος τους κατά την περίοδο του χειμώνα για να τα χρησιμοποιήσουν ξανά την επόμενη χρονιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φυτών που κοκκινίζουν τα φύλλα είναι η , το αναρριχώμενο φυτό που τα πράσινα φύλλα της, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα πριν πέσουν στο έδαφος.

Η έκθεση των φύλλων σε έντονο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κόκκινου χρώματος. Συχνά, τα φύλλα ενός φυτού που βρίσκεται σε ηλιοφανή θέση έχουν πιο κόκκινο χρώμα σε σχέση με τα φύλλα του ίδιου φυτού όταν βρίσκεται σε σκιερότερα σημεία.

Λόγω των έντονων ηλιακών ακτίνων, παράγονται ανθοκυάνες στα φύλλα για προστασία από εγκαύματα του ήλιου και για να καλύτερη διατήρηση του νερού στο εσωτερικό των φύλλων.

Σε μερικά αειθαλή φυτά και δέντρα που διαθέτουν συνήθως φαρδιά φύλλα, όπως στο λουσίντουμ, παρατηρείται εμφάνιση κόκκινου χρώματος στα φύλλα κατά την διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε το σχηματισμό ανθοκυανών στα φύλλα για προστασία από τον έντονο ήλιο κατά την διάρκεια της παγωνιάς. Παράλληλα, οι ανθοκυάνες λειτουργούν σαν φυσικό αντιπαγετικό των κυττάρων των φυτών, εμποδίζοντας να σχηματιστεί πάγος στο εσωτερικό των φύλλων.

Ορισμένες φορές τα φύλλα των φυτών εμφανίζουν ένα κόκκινο χρώμα λόγω μη φυσιολογικών παραγόντων που οφείλονται σε δυσμενείς συνθήκες, σε ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων ή σε προσβολές από διάφορα έντομα.

H έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και ιδιαίτερα φωσφόρου μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα σε φύλλα, και ιδιαίτερα σε εντατικές καλλιέργειες λαχανικών που πραγματοποιούνται για πολλά χρόνια στο ίδιο χωράφι.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προστεθεί στο έδαφος για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη έλλειψη ή να γίνει ψεκασμός στο φύλλωμα των φυτών με .

Η υψηλή συγκέντρωση αλάτων, καθώς και η υπερβολική λίπανση με κάποια στοιχεία όπως o , μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στα φυτά και να προκαλέσει κοκκινίσματα στα φύλλα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια ή ανάλυση φύλλων βοηθάει να επιβεβαιώσουμε την αιτία του κοκκινίσματος στα φύλλα.

Όταν το νερό δεν απομακρύνεται από το ριζικό σύστημα των φυτών και έχουμε υπερβολική υγρασία, παρατηρείται έλλειψη οξυγόνου και μειωμένη απορρόφηση νερού από τα φύλλα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα των φύλλων, ειδικά σε βαριά αργιλώδη εδάφη, καθώς και εμφάνιση των καινούριων φύλλων σε μικρότερο μέγεθος από το κανονικό.

Για να το αποφύγουμε, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα φυσικά υλικά για να . Ορισμένα υλικά που βελτιώνουν την αποστράγγιση στο χώμα είναι η , το , ο , ο , ο και η ελαφρόπετρα.

Ορισμένα φυτά όταν προσβληθούν από διάφορες μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες, μπορεί να εμφανίσουν κόκκινες κηλίδες στα φύλλα. Οι προσβολή από ασθένειες εμφανίζει κόκκινες κηλίδες, κυρίως, στο εσωτερικό του φύλλου και όχι στις άκρες του.

Για να το αντιμετωπίσουμε μπορούμε να ψεκάσουμε με βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο και το .

Πολλές φορές, όταν φύλλα των φυτών σχίζονται, χτυπηθούν από αέρα ή από κάποια άλλη αιτία, παρατηρείται κοκκίνισμα σε εκείνες τις περιοχές του φύλλου λόγω εναπόθεσης ανθοκυανών από τους προστατευτικούς μηχανισμούς λειτουργίας του φυτού.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.