Κυριακή , 21 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Γαριδάκι, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Aυτό το γαριδάκι μπορεί να μην τρώγεται, είναι όμως ένα από τα ομορφότερα καλλωπιστικά δίνοντας εξωτικό χρώμα στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Το γαριδάκι είναι ένα πολυετές φυτό που κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της κεντρικής Αμερικής και αναπτύσσεται συνήθως σε μορφή θάμνου με λεπτούς διακλαδιζόμενους βλαστούς και σκουροπράσινα φύλλα.

Η ονομασία του προέρχεται από τα πολύχρωμα μεταμορφωμένα φύλλα του που μοιάζουν με σώμα γαρίδας, τα οποία καλύπτουν το μικρό άνθος που εμφανίζεται στην κορυφή.

Τα συγκεκριμένα βράκτια (μεταμορφωμένα) φύλλα είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει με μοναδικές αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και κεραμιδί σαν κρεμαστές γαρίδες που περιέχουν λευκά άνθη.

Πρόκειται ουσιαστικά για φύλλα που έχουν αλλάξει μορφή και χρώμα. Τα βράκτια φύλλα συναντόνται και σε άλλα όπως το , το και το .

Το φυτό γαρίδα αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα στην αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι, σε σημεία όπου ο ήλιος δεν είναι έντονος και έχει κάποιες ώρες σκια κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα βασικά είδη και ποικιλίες του φυτού γαρίδα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα του ώστε να απολαμβάνουμε την πλούσια και εξωτική ανθοφορία του στον κήπο και το μπαλκόνι μας για πολλά χρόνια.

Υπάρχουν 2 βασικά είδη που συναντάμε στο φυτό γαρίδα, τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών (Acanthaceae).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέες εντυπωσιακές ποικιλίες γαριδακιού που διαθέτουν βράκτια φύλλα σε πορτοκαλί, κόκκινο, ακόμα και μπλε χρώμα.

Το γαριδάκι προτιμά ζεστές και ημισκιερές θέσεις για να μας χαρίσει ζωηρό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε το γαριδάκι σε ηλιόλουστα σημεία, καθώς ο δυνατός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του και να καταστρέψει την ανθοφορία του.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμο χώμα που διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση, δηλαδή να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν σαπίσματα στη ρίζα του.

Το φυτό γαρίδα ευδοκιμεί σε τροπικές υγροθερμικές συνθήκες. Είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα και στην ξηρασία του καλοκαιριού.

Σε περιοχές με κρύους χειμώνες, προτιμάμε να φυτεύουμε το μεξικάνικο γαριδάκι, καθώς το κίτρινο γαριδάκι είναι πιο ευαίσθητο στο κρύο.

Για να φυτέψουμε το γαριδάκι σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα μας, επιλέγουμε προστατευμένη θέση που διαθέτει δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Αποφεύγουμε τη βορινή έκθεση λόγω έντονης παγωνιάς και τη νότια έκθεση λόγω έντονης ηλιοφάνειας.

μεσαίου μεγέθους διαμέτρου και ύψους περίπου 20-30 εκατοστών που διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με εμπλουτισμένο γενικής χρήσης που διαθέτει και και περιέχει τα απαίτητα θρεπτικά στοιχεία για την καλή ανάπτυξη του φυτού.

Το γαριδάκι θέλει συχνό πότισμα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να έχει γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε το γαριδάκι περίπου δύο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.

Γενικότερα, ποτίζουμε το γαριδάκι όταν στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα και περιορίζουμε το πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το μεξικάνικο γαριδάκι είναι αρκετά πιο ανθεκτικό στη ξηρασία σε σχέση με το κίτρινο γαριδάκι που μαραίνονται άμεσα τα φύλλα του σε συνθήκες έλλειψης νερού.

Το γαριδάκι θέλει συχνή λίπανση με υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε δυο βδομάδες από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να σχηματίσει πολλά λουλούδια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την περίοδο του χειμώνα διακόπτουμε την λίπανση του φυτού, καθώς το φυτό παρουσιάζει περιορισμένη δραστηριότητα.

Για να προστατεύσουμε τα φυτά από την και τον που προσβάλλουν το φύλλωμα του γαριδακιού, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά τα φύλλα με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, ψεκάζουμε το γαριδάκι με όπως ο και η που προμηθευόμαστε από τα γεωπονικά καταστήματα ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.

Στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, κλαδεύουμε αρκετά το γαριδάκι περιορίζοντας των μήκος των βλαστών στο μισό για να διατηρήσει πιο συμπαγές σχήμα και να ενισχυθεί η νέα βλάστηση και ο σχηματισμός των λουλουδιών.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, φροντίζουμε να αφαιρούμε τα άνθη που έχουν ξεραθεί από το γαριδάκι για να βοηθήσουμε το φυτό να δημιουργήσει περισσότερη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.

Επειδή ο σπόρος από το γαριδάκι καθυστερεί πολύ να φυτρώσει και να αναπτυχθεί το καινούριο φυτό, για να το πολλαπλασιάσουμε, επιλέγουμε 2 βασικούς τρόπους, τον και τον .

Το γαριδάκι, εκτός από το εξωτική νότα που μας προσφέρει, προσελκύει πουλιά και με τα έντονο χρώμα των λουλουδιών που συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός όμορφου φυσικού περιβάλλοντος.

 

About admin

Check Also

…αλλά-γαρ-αίτιος-ο-εγκέφαλος-τούτου-του-πάθεος,-ώσπερ-και-των-άλλων-νοσημάτων-των-μεγίστων.

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  …

Αχιλλέα

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.