Πέμπτη , 21 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Ο στύφνος είναι ένα αγριόχορτο που συναντάμε σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου, αλλά και στην ύπαιθρο.Γνωστός επίσης...
Περισσότερα
Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Βρόχινο νερό για πότισμα στα φυτά και στον κήπο

Ισχύει ότι το νερό της βροχής είναι το καλύτερο για τα φυτά; Κάθε φορά που βρέχει, η φύση ανανεώνεται. Το ίδιο συμβαίνει και στον κήπο μας.

Το νερό της βροχής έχει ευεργετικές ιδιότητες. Τονώνει τα φυτά, δίνοντας μεγαλύτερη ανάπτυξη και πιο υγιές φύλλωμα σε σύγκριση με όταν τα ποτίζουμε εμείς. Το βρόχινο είναι ποιοτικά ανώτερο σε σχέση με το νερό της βρύσης, το νερό της άρδευσης των καλλιεργειών που συνήθως προέρχεται από γεωτρήσεις, ακόμα και από το απεσταγμένο νερό.

Το βρόχινο νερό είναι ιδανικό για τα φυτά του κήπου, όσο και για τα . Αξίζει, λοιπόν, να το συλλέξουμε για να ποτίζουμε τον κήπο και τις γλάστρες του μπαλκονιού μας.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις ιδιότητες του βρόχινου νερού, ποια πλεονεκτήματα προσφέρει στα φυτά, πώς γίνεται η συλλογή του και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για τη φροντίδα των φυτών.

Το νερό της βροχής είναι ευεργετικό για τα φυτά, καθώς δεν περιέχει άλατα και χημικές ουσίες που βρίσκουμε στο νερό της ύδρευσης. Επιπλέον, μεταφέρει άζωτο και οξυγόνο από την ατμόσφαιρα που είναι πολύ χρήσιμα για την ανάπτυξη των φυτών.

Το βρόχινο νερό είναι ελεύθερο από άλατα, χημικές και φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να βρεθούν στο νερό ύδρευσης, καθώς και στο νερό που χρησιμοποιείται για πότισμα των καλλιεργειών.

Τα άλατα και τα χημικά που περιέχονται στο νερό του ποτίσματος υποβαθμίζουν σταδιακά το έδαφος και δεν επιτρέπουν την εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες των φυτών.

Tα σκονισμένα φύλλα των φυτών και των δέντρων καθαρίζουν καλύτερα όταν έχουμε βροχές. Με αυτό τον τρόπο, δέχονται περισσότερο ηλιακό φως, απορροφούν καλύτερα οξυγόνο και πραγματοποιούν περισσότερη φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα.

Όταν το βρόχινο νερό πέφτει σε αρκετές ποσότητες στο χώμα, ξεπλένει το έδαφος από άλατα που συσσωρεύονται από την παρατεταμένη χρήση χημικών λιπασμάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά να μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τα διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.

Το νερό της βροχής έχει ελαφρά όξινη συμπεριφορά που βοηθάει την εξισορρόπηση ουδέτερων ή αλκαλικών εδαφών. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση διάφορων στοιχείων και ιχνοστοιχείων όπως το , ο , ο και το .

Επίσης, το πότισμα με βρόχινο νερό έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια στο χώμα, αλλά και βαθύτερα μέσα στο έδαφος. Έτσι, τα φυτά ποτίζονται καλύτερα, καθώς ολόκληρο το ριζικό τους σύστημα έρχεται σε επαφή και απορροφά νερό από το χώμα.

Το νερό της βροχής περιέχει άζωτο από την ατμόσφαιρα που μεταφέρεται στο χώμα και βοηθά την ανάπτυξη των φυτών, κατά κάποιον τρόπο ως . Παράλληλα, το βρόχινο νερό περιέχει αρκετό οξυγόνο που βοηθά τη λειτουργία του ριζικού συστήματος των φυτών ακόμα και σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να συλλέξουμε βρόχινο νερό για τα φυτά μας στην αυλή ή στον κήπο μας. Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε λεκάνες που έχουν μεγάλη επιφάνεια ή κάποια βαρέλια για να γεμίζουν σταδιακά την περίοδο του χειμώνα.

Για συλλογή μεγαλύτερων ποσοτήτων βρόχινου νερού, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις υδρορροές του σπιτιού μας. Στο τελείωμα τους, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα βαρέλι ή να συνδέσουμε ένα χοντρό λάστιχο που να πηγαίνει σε μία πλαστική δεξαμενή.

Αν και το βρόχινο νερό είναι ευεργετικό σε όλα τα είδη φυτών, κάποια φυτά το έχουν περισσότερη ανάγκη. Συγκεκριμένα, ορισμένα φυτά είναι πιο ευαίσθητα στην αλατότητα και στην κακή ποιότητα του νερού με αποτέλεσμα να εμφανίζουν τοξικότητες, και προβλήματα στην ανάπτυξη τους, στην ανθοφορία και στην παραγωγή καρπών.

Τα όπως η , η , η και η έχουν ανάγκη από καλής ποιότητας νερό για να έχουν υγιές φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία.

Επίσης, σε αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η , το , το και η που είναι σχετικά ευαίσθητα, το πότισμα με βρόχινο νερό τους εξασφαλίζει καταπράσινο φύλλωμα.

Τα αναπτύσσονται πολύ καλύτερα όταν ποτίζονται με βρόχινο νερό, και ειδικά αυτά που έχουμε σε γλάστρα, όπως η , η , η .

Ιδιαίτερη ανάγκη σε καλής ποιότητας νερό, ειδικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης έχει και η που είναι αρκετά ευαίσθητη στην αλατότητα του εδάφους, όσο και στην υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα του νερού ποτίσματος.

Το με βρόχινο νερό έχει σίγουρα θετική επίδραση στην ανάπτυξη και στην παραγωγή καρπών. Ιδιαίτερη ανάγκη το έχει η , η , η και η που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα άλατα του νερού ποτίσματος.

Το νερό της βροχής χρησιμοποιείται, επίσης, για να ψεκάσουμε τα φύλλα των φυτών για δροσισμό, καθώς και για τη δημιουργία ψεκαστικού διαλύματος με υλικά προστασίας φυτών και διαφυλλικά λιπάσματα.

Για τα φυτά εσωτερικού χώρου, την περίοδο του καλοκαιρού, σε συνθήκες ξηρασίας, είναι καλό να διαβρέχουμε τα φύλλα τους για δροσισμό με ένα ψεκαστηράκι. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε συνθήκες σχετικής υγρασίας στα φυτά για να μην έχουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας άσπρων λεκέδων από άλατα πάνω στα φύλλα.

Όταν ψεκάζουμε τα φυτά μας για να τα προστατέψουμε από έντομα και ασθένειες, χρησιμοποιούμε στο διάλυμα βρόχινο νερό για να αραιώσουμε καλύτερα τα βιολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε, όπως ο και η ). Το ίδιο ισχύει και για τα , όπως το , η , το και η .

Επίσης, ο ψεκασμός των φυτών και των καλλιεργειών με που έχουν ανακατευτεί και διαλυθεί σε βρόχινο νερό έχουν καλύτερη διαλυτότητα, καθώς και απορρόφηση από το φύλλωμα των φυτών.

Σε μεγάλες πόλεις ή βιομηχανικές περιοχές που υποφέρουν από έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, παρουσιάζεται το φαινόμενο της όξινης βροχής που περιέχει διάφορες τοξικές ουσίες, επιβλαβείς για τα φυτά. Σε αυτή την περίπτωση, αποφεύγουμε να συλλέγουμε το βρόχινο νερό, καθώς δεν είναι ωφέλιμο για τα φυτά μας.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.