Βιολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς

Βιολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς
15 Ιουνίου 00:00 2015

Καταπολέμηση του δάκου της ελιάς
Κόβουμε κλαράκια αγριελιάς ανά 10 εκατοστά και τα βάζουμε με τουλάχιστον 50 λίτρα νερού σε πλαστικό βαρέλι. Ανακατεύουμε καθημερινά. Σε τρεις εβδομάδες είναι έτοιμο. Αρχές Ιουνίου βάζουμε το μίγμα νερού και αγριελιάς σε πλαστικά μπουκάλια που τα τρυπάμε και τα κρεμάμε σε κάθε ελιά.

Πηγή: Ανδρέας Στρουμπούλης, εθελοντήςΜια μέρα που είχα επισκεφθεί τον ελαιώνα μίας αγρότισσας την ακούω να φωνάζει. Πρόσεχε που πατάς γεωπόνε! Είναι ο κονιζός το χορτάρι που ωφελεί τον ελαιώνα. Τον κονιζό τον έχω συναντήσει στη Τενέα, τον Σαρωνικό, την Περαχώρα αλλά δεν τον έχω συναντήσει στη Βόχα. Λείπει ο ξενιστής το χορτάρι που τραβάει τον δάκο και ομολογουμένως οι προσβολές από δάκο είναι εντονότερες στη Βόχα από τις άλλες περιοχές.

Πηγή: Άρης Ηλίας, γεωπόνος εθελοντήςΤα φυτά σύμμαχοι για την αύξηση των βιολογικών εχθρών του δάκουΊσως δεν είναι σε πολλούς ακόμη γνωστό ότι ο καθηγητής Ισαακίδης, ήδη από το 1950 διαπίστωνε τον ευνοιικό ρόλο του φυτού Inula sp. (ακονυζά – Compositae) στο βιολογικό έλεγχο του δάκου. Πρότεινε μάλιστα ευνοική μεταχείριση αυτού του πολύτιμου “φυτικού σύμμαχου” από τους ελαιοκαλλιεργητές.

Για την αύξηση των βιολογικών εχθρών του δάκου, προτείνει την παρουσία των παρακάτω φυτών στους ελαιώνες:
ασπάλαθο, κόνυζα ή ακονιζά, δρυ, αχινοπόδια, αλαδανιά και χαρουπιά.

view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment