Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Breaking News

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε...
Περισσότερα
Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Αρτεμισία ή αψιθιά, ένα ιδιαίτερο αρωματικό φυτό

Η αψιθιά είναι ποώδες πολυετές αρωματικό φυτό με ύψος που φθάνει μέχρι το ένα μέτρο. Είναι γνωστή και ως αψινθιά, αγριαψιθιά, απιστιά και αβροβότανο, ενώ βοτανολογικά ανήκει στο γένος Αρτεμισία. Η αψιθιά ευδοκιμεί σε εύκρατες και θερμές χώρες και τη συναντάμε ως αυτοφυές σε άγονους και βραχώδεις τόπους. Διαθέτει όρθιο βλαστό με ελαφρώς αρωματικά, φύλλα, πράσινο-ασημένιου χρώματος, και μικρά κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η αψιθιά; Η αψιθιά αναπτύσσεται σε ποικίλης σύστασης εδάφη, ακόμα και σε ξηρά, αρκεί να στραγίζουν ικανοποιητικά. Προτιμά ηλιοφανείς θέσεις, είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες. Άλλωστε, στο φύλλωμα της, η αψιθιά φέρει χαρακτηριστικές αδενώδεις τρίχες που εξυπηρετούν στη μείωση της διαπνοής ειδικά για την αντιμετώπιση της θερμής περιόδου του καλοκαιριού. 


Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα έχει η αψιθιά; Η αψιθιά όταν φυτευτεί στο έδαφος, θα χρειαστεί συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν συχνά ποτίσματα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση της αψιθιάς, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος αζώτου ή κοπριάς την περίοδο της άνοιξης είναι επιβεβλημένη. Αν θέλουμε να συγκομίσουμε τα φύλλα της αψιθιάς, μπορούμε να το κάνουμε κατά την έναρξη της ανθοφορίας στις αρχές του καλοκαιριού και μπορούμε να συγκομίσουμε ξανά. Κλαδεύουμε αυστηρά την αψιθιά μες στο φθινόπωρο. Η αψιθιά πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα αλλά και με σπόρο. Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η αψιθιά; Η αψιθιά χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική για βελτίωση της πέψης και της όρεξης, καθώς και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Θεωρείται ότι συντελεί στο αδυνάτισμα καθώς διαλύει τα λίπη, ενώ έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών. Τα αποξηραμένα φύλλα της αψιθιάς έχουν εντομοδιωκτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των σκώρων στα ρούχα και στην παρασκευή εντομοαπωθητικών, ενώ το φρέσκο φύλλωμα του απωθεί τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες. Κι ένα μυστικό για την αψιθιά 

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.