Πέμπτη , 22 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί τρία χρόνια να δίνει χρήματα...
Περισσότερα
αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της διαρκούν αρκετές μέρες έως εβδομάδες που μπορεί να γίνουν και χρόνια,...
Περισσότερα
Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού μας με ζάχαρη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.  Και είναι φυσικό για εμάς να...
Περισσότερα
Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αράπικο φιστίκι, 9 μυστικά για καλλιέργεια αραχίδας

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν φιστίκια που βγαίνουν μέσα από το χώμα της γης;

Ας μιλήσουμε για την αραχίδα που μας δίνει το γνωστό “αράπικο φιστίκι” ή φουστουκούδι όπως ονομάζεται στην Κύπρο, τους υπέροχους ξηρούς καρπούς που λατρεύουμε να τρώμε ψημένους με αλάτι ή χωρίς.

Η αραχίδα είναι ετήσιο φυτό χαμηλής ανάπτυξης με καταγωγή από τη νότια Αμερική. Διαθέτει βλαστούς χαμηλής ανάπτυξης με έρποντες ή πιο όρθιους βλαστούς και σχηματίζει χαρακτηριστικά άνθη σε κιτρινοκόκκινες αποχρώσεις.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην καλλιέργεια της αραχίδας, είναι ότι τα φιστίκια που παράγει βρίσκονται σε λοβούς που αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του χώματος, ανάμεσα από τις ρίζες του φυτού. Η αραχίδα ανήκει στην ίδια οικογένεια των ψυχανθών που ανήκει η και η .

To αράπικο φιστίκι έχει υψηλή διατροφική αξία και αρκετές θερμίδες, καθώς είναι πλούσιο σε έλαια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Εκτός από τους σπόρους που τρώγονται αποξηραμένοι, μεγάλη αξία έχει και το λάδι των σπόρων που ονομάζεται αραχιδέλαιο ή φιστικέλαιο καθώς και το βούτυτο φιστικιού, το γνωστό φιστικοβούτυρο.

Ένα ακόμα φυτό που μας δίνει φιστίκια είναι το δέντρο της φιστικιάς που παράγει το κελυφωτό φιστίκι, γνωστό και ως , το οποίο είναι διαφορετικό φυτό από την αραχίδα.

Ας δούμε αναλυτικά πώς φυτεύουμε το αράπικο φιστίκι, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργειας της αραχίδας ώστε να απολαμβάνουμε τους πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς από τον κήπο μας.

Το αράπικο φιστίκι (Arachis hypaogaea) διαθέτει αρκετές ποικιλίες για να καλλιεργήσουμε, ανάλογα αν πρόκειται για την παραγωγή ξηρών καρπών ή για την παραγωγή φιστικοβούτυρου και φιστικέλαιου. Ποικιλίες αραχίδας με μεγάλους σπόρους συνήθως διατίθενται στην αγορά ξηρών καρπών.

Παρακάτω περιγράφουμε τις σημαντικότερες ποικιλίες αραχίδας και τα βασικά χαρακτηριστικά τους:

Η καλλιέργεια της αραχίδας θέλει αφράτα ελαφριά αμμώδη εδάφη για να μπορούν να σχηματίζονται και να αναπτύσσονται καλύτερα οι λοβοί του φιστικιού, καθώς επίσης για να γίνεται πιο εύκολα η συγκομιδή και η εξαγωγή τους από το έδαφος χωρίς να παρατηρούνται απώλειες παραγωγής.

Αποφεύγουμε βαριά αργιλώδη εδάφη για την καλλιέργεια του φιστικιού τα οποία δεν έχουν καλές συνθήκες αποστράγγισης, δηλαδή δεν απομακρύνεται γρήγορα το νερό από το χώμα μετά το πότισμα ή μετά από βροχόπτωση.

Σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες, η καλλιέργεια φιστικιού θέλει ζεστό ήπιο κλίμα χωρίς παγετούς ενώ το πιο κατάλληλο εύρος θερμοκρασιών για την ανάπτυξη των φυτών και την καλή παραγωγή καρπών είναι 22-30°C.

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση του αράπικου φιστικιού στον ελληνικό χώρο είναι μέσα στον Μάιο, αφού περάσουν οι τελευταίοι ανοιξιάτικοι παγετοί και η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τους 20°C.

Φυτεύουμε τους σπόρους του αράπικου φιστικιού σε βάθος περίπου 5 εκατοστών μέσα στο χώμα, σε 10 εκατοστών μεταξύ των φυτών και μισό μέτρο μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Η καλλιέργεια φιστικιού έχει μικρές ανάγκες σε πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία προκαλεί ανάπτυξη ασθενειών και σαπίσματα στους λοβούς με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής.

Μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα έχει το αράπικο φιστίκι κατά την περίοδο της ανάπτυξης του φυλλώματος μέχρι να δημιουργηθεί ο βολβός.

Για να εξασφαλίσουμε μία καλή παραγωγή αράπικου φιστικιού, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό που περιέχει , και μία φορά το μήνα.

Συμπληρωματικά, είναι καλό να προσθέτουμε και οργανικό και .

Αν και η αραχίδα είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό, προσβάλλεται από τον , από μυκητολογικές ασθένειες όπως η σκληρωτίνια, η κερκόσπορα, η ριζοκτόνια καθώς και από έντομα εδάφους.

Για την προληπτική προστασία των φυτών της αραχίδας, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο και τα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Η συγκομιδή του αράπικου φιστικιού γίνεται περίπου 4 μήνες μετά τη φύτευση, ανάλογα βέβαια και την κάθε ποικιλία.

Μετά την εξαγωγή των φιστικιών από το χώμα, τα αφήνουμε ξεραθούν για λίγες μέρες στον ήλιο για να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό υγρασίας των καρπών που φτάνει μέχρι και 50% του βάρους τους.

Ο κύριος και πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της αραχίδας είναι με την , τους οποίους φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης.

Ένας ακόμα τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αράπικου φιστικιού είναι ο . Κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών και τα φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου, τα οποία στη συνέχεια που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Μετά από διάστημα 5-6 εβδομάδων, τα νέα φυτά αραχίδας έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα φυτέψουμε στον κήπο μας.

Η απόδοση καλλιέργειας του αράπικου φιστικιού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος της ποικιλίας, τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Μία ενδεικτική μέση συγκομιδή για τον παραγωγό είναι 500 κιλά ανά στρέμμα.

About admin

Check Also

Εισπνοή-βαλσαμικών-ατμών.

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. …

αστικοί-μύθοι-και-βιοσυντονισμός…διαφορετική-θέαση…

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.