Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News

Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά και μας δείχνει τον τρόπο πως… -. να αγκαλιάσουμε...
Περισσότερα
Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Αποθήκευση και χρήση των αποξηραμένων φρούτωνΤα αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, βότανα και μανιτάρια τα διατηρούμε συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Το αναπόφευκτα διατηρούμενο υπόλοιπο υγρασίας -κατά μέσο όρο 10-15%— επιβάλλει σωστή αποθήκευση, ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα αποξηραμένα μας για αρκετούς μήνες, πρέπει να κρατήσουμε οπωσδήποτε μακριά την υγρασία που εισχωρεί στα τρόφιμα και να φροντίσουμε ώστε η θερμοκρασία να μην ανεβαίνει πάνω από τους 15° C. Η διατήρηση του αποξηραμένου αγαθού στην κουζίνα, λόγω της ζέστης και της υγρασίας που προκαλούνται από το μαγείρεμα, δεν επιτρέπεται. Ιδανικοί χώροι αποθήκευσης είναι ένα καλά αεριζόμενο τμήμα του υπογείου, η αποθήκη ή ένα αεριζόμενο ντουλάπι τροφίμων. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται το έντονο φως της ημέρας, όπως και η γειτνίαση με τρόφιμα που έχουν έντονη οσμή, π.χ. κρεμμύδια και σκόρδα. Η μυρωδιά περνάει πανεύκολα στο αποξηραμένο φρούτο.

Όπως όταν πρόκειται να καταψύξουμε λαχανικά ή φρούτα, έτσι και τα ξερά φρούτα τα συσκευάζουμε σε λογικές ποσότητες μέσα σε σακούλες από σελοφάν ή καφέ χαρτοσακούλες, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα να μην τις διαπερνά το φως, αλλά και το μειονέκτημα ότι δεν θα είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε αν τα αποξηραμένα μας αρχίσουν να μουχλιάζουν. Αφού πιέσουμε τον αέρα, ώστε μέσα στη σακούλα να μείνει όσο το δυνατόν λιγότερος, στοιβάζουμε αρκετές σακούλες μέσα σε ένα κουτί. Εξίσου κατάλληλα για αποθήκευση είναι και τα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς, καθώς και πλαστικά ή μεταλλικά κουτιά.

Σημαντικό είναι το αποθηκευμένο αποξηραμένο υλικό να είναι τόσο καλά κλεισμένο, ώστε να μην μπορεί να εισχωρήσει ούτε υγρασία ούτε αέρας. Είναι αναγκαίο, από καιρό σε καιρό, να ελέγχουμε τις προμήθειές μας, παίρνοντας ένα δείγμα για δοκιμή.

Το αποξηραμένο που έχει πιάσει μούχλα πρέπει να το πετάξουμε, διότι δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Εκτός αυτού, πρέπει να ελέγξουμε αμέσως όλες τις κοντινές σακούλες και τα βαζάκια. Σε υψηλή υγρασία αέρα (άνω του 50%), ξυπνούν κατά κάποιο τρόπο οι μικροοργανισμοί για μια νέα ζωή και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

Αν κάτι χαλάσει, καλό είναι να μπούμε στον κόπο να εξετάσουμε ποια ήταν η αιτία: ίσως η αποξήρανση έγινε πολύ γρήγορα, ίσως το προϊόν ήταν χαλασμένο από την αρχή, ή το πακετάρισμα και ο τόπος αποθήκευσης δεν ήταν τα σωστά.

Καλό είναι επίσης, εξαρχής, σε κάθε σακούλα και σε κάθε βάζο με αποξηραμένα να κολλήσουμε μια ετικέτα όπου θα γράψουμε την ημερομηνία αποθήκευσης και το περιεχόμενό τους. Η ετικέτα θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε αργότερα με την πρώτη ματιά τις προμήθειές μας και ποιες από αυτές πρέπει να καταναλωθούν άμεσα, αφού οι μεγάλοι χρόνοι αποθήκευσης ελαττώνουν την ποιότητα και κυρίως χάνεται το άρωμα των προϊόντων.

Χρήση και επεξεργασία του αποξηραμένου αγαθού

Πολλά από τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει για γλυκά, στη θέση των φρέσκων. Πριν από τη χρήση, όμως, τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να μουσκέψουν συνήθως 2 με 4 ώρες σε χλιαρό νερό, για να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Το νερό στο οποίο μουσκεύουν τα φρούτα και το οποίο περιέχει πλέον ένα ποσοστό διαλυμένου θρεπτικού υλικού μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές συνταγές.

Πολλές φορές πρέπει να ψιλοκόψουμε τα αποξηραμένα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσουμε. Και δεν έχει καμία σημασία αν είναι δικά μας ή αγορασμένα, όπως π.χ. σύκα ή βερίκοκα που τα έχουμε αποξηράνει μόνοι μας. Τα περισσότερα είδη μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε με τις υπερμοντέρνες οικιακές συσκευές. Όταν είναι δύσκολο λόγω της μεγάλης σκληρότητας του φρούτου (π.χ. δαμάσκηνο), δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε τη δοκιμασμένη, παλιά μηχανή του κιμά. Στο τέλος, είναι καλό να σπρώξουμε και μισό κουλούρι στη μηχανή.

Τα λαχανικά τα αφήνουμε κατά μέσο όρο δύο ώρες σε κρύο νερό να φουσκώσουν προτού τα χρησιμοποιήσουμε. Για ζεματισμένα ή προβρασμένα λαχανικά αρκεί τις περισσότερες φορές ο μισός χρόνος. Σκόνη από λαχανικά ή αρωματικά χόρτα, όπως ο μαϊντανός, το σέλινο και η παστινάκη (λευκό καρότο), μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως έχουν για να δώσουν γεύση και άρωμα στο φαγητό. Διάφορα μείγματα από λαχανικά σούπας, λαχανικά σάλτσας κ.λπ. φυλάσσονται μαζί αμέσως μετά την ξήρανση σε γυάλινα βάζα ή σακούλες. Έτσι αποκτούμε μια εξαιρετική επιλογή από έτοιμα μπαχαρικά, η οποία διευκολύνει αργότερα τη δουλειά στην κουζίνα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα αποξηραμένα μανιτάρια. Για την παρασκευή σκόνης μανιταριών, τα υπερξηραίνουμε, έτσι ώστε να είναι πολύ εύθρυπτα και να δίνουν καλό άρωμα σε διάφορες σάλτσες και σαλάτες. Τις αποξηραμένες φέτες μανιταριών τις μουσκεύουμε, όπως και τα λαχανικά και τα φρούτα, οπωσδήποτε 3-4 ώρες πριν από τη χρήση.

Για αφεψήματα και αποξηραμένα βότανα υπάρχουν, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε, διάφοροι τρόποι προετοιμασίας.

Τα άνθη τα βράζουμε ελάχιστα, ώστε να διατηρήσουν όσο το δυνατόν το άρωμά τους.

Τα φύλλα και τα στελέχη τα ζεματίζουμε με καυτό νερό και μετά τα αφήνουμε να τραβήξουν για πέντε λεπτά.

Τις ρίζες και τα ξυλαράκια τα μουσκεύουμε αρκετές ώρες σε κρύο νερό και μετά τα θερμαίνουμε μαζί με το νερό όπου μούσκευαν, ώσπου να φτάσουν σε θερμοκρασία κατάποσης. Ίσως χρειαστεί να τα αφήσουμε να τραβήξουν λίγο.

Κατόπιν σερβίρουμε το τσάι και το πίνουμε όπως είναι ή το γλυκαίνουμε με μια σταλιά μέλι.About admin

Check Also

Συντήρηση χυμών στην κατάψυξη

Oι χυμοί μπορούν να μείνουν φρέσκοι στο ψυγείο για λίγες μέρες, αλλά η κατάψυξη επεκτείνει …

Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών σε κελάρια

Χρησιμοποιήστε αυτές τις βασικές οδηγίες αποθήκευσης, για να κρατήσετε αυτά που παράγει ο κήπο σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.