Αντιπαθητικά ή αποκρουστικά ή εντομοδιωκτικά φάρμακα

Αντιπαθητικά ή αποκρουστικά ή εντομοδιωκτικά φάρμακα
01 Ιουλίου 00:00 2013

Τα έντομα συνηθισμένα όντα να βλέπουν τα φυτά, τα οποία έχουν σχέση με την ύπαρξη και διαιώνισή τους, σε ορισμένη φυσική κατάσταση, από απόψεως χρώματος, οσμής κ.τ.λ., αποφεύγουν να διαμένουν επί αυτών, ή να τα χρησιμοποιήσουν ως τροφή τους, ή να γεννήσουν σε αυτά όταν αλλοιωθεί το φυσικό τους χρώμα, ή καλυφθεί η επιφάνειά τους από ουσίες τινός, ή όταν αναδίδεται ασυνήθης μυρωδιά από αυτά.
Γνωρίζοντας αυτό ο κηπουρός χρησιμοποιεί διάφορες ουσίες για αυτό το σκοπό. Από αυτά ο βορδιγάλλειος πολτός είναι θαυμάσιο αποκρουστικό, χρησιμοποιούμενος για ράντισμα του φυλλώματος και το γάλα της ασβέστου, απαλειφόμενο επί τού κορμού και των βραχιόνων.Γάλα ασβέστη
Το γάλα ασβέστη απαλειφόμενο επί του γυμνού φλοιού του κορμού και των βραχιόνων απομακρύνει τα φλοιοφάγα έντομα (σκολύτες) και τα ξυλοφάγα τοιαύτα (κόσσο, ζευζέρα, capnodis, κλπ.).

Η συνταγή παρασκευής του είναι:
Άσβεστος νωπή (CaO) 5 οκάδες
Μαγειρικό αλάτι 1/2 οκά
Θειάφι σκόνη 1/4 οκάςΠροστίθεται νερό στον ασβέστη εντός δοχείου και καθόσον χρόνο σβήνεται αυτή αναβράζουσα προστίθεται το άλας και το θείο. Άμα παύσει η ανατάραξη του μίγματος προστίθεται νερό, όσο χρειάζεται, όπως σχηματιστή καλός πολτός προς επάλειψη.
Το άνω παρασκευασθέν ασβεστόγαλα είναι διαρκείας και χρησιμοποιείται για φθινοπωρινές επαλείψεις. Αν παραλειφτεί το αλάτι τότε είναι μικρότερης διαρκείας.Με το παραπάνω ασβεστόγαλα πρέπει καθ’ όλο το έτος να βρίσκεται κεκαλυμμένος ο φλοιός του κορμού και των βραχιόνων για να προστατευτούν από τα μικρά κολεόπτερα (σκολύτες) που καταστρέφουν το κάμβιο και κατασκευάζουν μικρές τρύπες επί του φλοιού, ως και κατά των ξυλοφάγων μεγαλυτέρων εντόμων. Συγχρόνως προστατεύει τα μέρη αυτά από τη ζημιά που μπορεί να προξενήσει σε αυτά ο καυστικός ήλιος (ηλίασης).
Αυτή η προστασία κατά της ηλιάσεως είναι έμμεσος προστασία και κατά των μικροκολεοπτέρων (σκολυτών) του φλοιού, τα οποία προσβάλουν μόνο τα εξαντλημένα μέρη, που είναι συνέπεια της τοπικής ηλιάσεως ή γενικής καχεξίας. Και αυτό διότι υπό αυτή τη κατάσταση δεν παρουσιάζουν τα μέρη αυτά άμυνα διά της ταχείας παραγωγής χυμών ικανών να πνίξουν την νεωστί εκκολαφθείς προνύμφη ή συνθλίψουν αυτή μεταξύ των ταχέως παραγομένων επουλωτικών της ζημίας ιστών.Διάφορα φάρμακα ή βοηθητικές ουσίες αυτών1) Κόλλα εμβολιασμού
Κολοφώνιο 4 οκάδες
Κερί 2 οκάδες
Λινέλαιο 1 οκάΛιώνουν όλα μαζί στη φωτιά. Μερικοί χρησιμοποιούν αντί του λινελαίου λίπος.
Η παραπάνω κόλλα είναι καλή για την κάλυψη μεγάλων πληγών για την προστασία αυτών από τους ξυλοφθόρους μύκητες.2) Κολλητικές και εξαπλωτικές ουσίες
Πολλά φάρμακα χρησιμοποιούμενα σε υγρή κατάσταση για ράντισμα δεν προσκολλώνται ή εξαπλώνονται καλά επί του φυλλώματος, αλλά συγκεντρώνεται σε σταγονίδια.
Υπό την μορφή όμως αυτή δεν καθίστανται αποτελεσματικά. Για να καταστούν αυτά αποτελεσματικά πρέπει ν’ αναμιχτούν με αυτά άλλες ουσίες.Τέτοιες ουσίες υπάρχουν:
α) Καζεΐνη. Φέρεται στο εμπόριο σε σκόνη. Αυτή αναμιγνύεται ευκόλως μετά ψυχρού νερού και διαλύεται σε αλκαλικά διαλύματα. Προστίθεται σε ποσότητα 35 δραμίων για 100 οκάδες αλκαλικού πολτού φαρμάκου.
β) Αλεύρι. Χρήσιμο για κάθε πολτό. Χρησιμοποιείται σε ποσότητα 50—100 δραμίων για 100 οκάδες πολτού. Προ της αναμίξεως μεταβάλλεται σε ζύμη με θερμό νερό.
γ) Κόμμι. Ποσότης 5 δραμίων ξηρού κόμμεος διαλυόμενη σε ζεστό νερό είναι αρκετή για να αναμιχθεί σε 100 οκάδες πολτού.
δ) Σαπούνι. Είναι μία από τις ευχρηστότερες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Χρησιμοποιείται σε αναλογία 100300 δραμίων κατά 100 οκάδες πολτού.Ασβεστόγαλα
Το ασβεστόγαλα, ή γαλάκτωμα ασβέστου, ή διάλυμα και μίγμα υδροξειδίου της ασβέστου (Ca(OH)2) και ύδατος, χρησιμοποιείται προς κάλυψη του κορμού και βραχιόνων των δένδρων (επάλειψης) προς απολύμανση και προστασία αυτών από των καυστικών ακτινών του ήλιου, των ασθενειών και εντόμων και απολύμανση αποθηκών.Ασβεστόγαλα επικαλύψεως κορμών δένδρων(Σχέση δηλαδή των εντός ύδατος συστατικών ήτοι της άσβεστου, μαγειρικού άλατος και θείου είναι 10-1-0,5).

Προστίθεται το νερό στον ασβέστη και μόλις αρχίσει να βράζει, προστίθεται το αλάτι ή το αλάτι και το θειάφι. Αν ο παρασκευαζόμενος πολτός ξεραίνεται, τότε προστίθεται νερό. Τελικώς αραιώνετε το μίγμα με την αναγκαία ποσότητα νερού μέχρι να παρασκευαστεί κατάλληλος πολτός για επάλειψη.

view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment