Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο [+video]

Αν παρατηρήσουμε μικρά λευκά έντομα στα φυτά να πετάγονται κατά δεκάδες με το τίναγμα των φυτών σε και λουλούδια, πιθανότατα πρόκειται για το έντομο που ονομάζεται αλευρώδης. Τα έντομα του αλευρώδη μοιάζουν με μικρές άσπρες μύγες ή κουνούπια και εμφανίζονται στον την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Η παρουσία του αλευρώδη είναι εύκολο να περάσει απαρατήρητη, καθώς πέρα από το μικρό του μέγεθος, συνήθως βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και παραμένει εκεί κρυμμένος. Η προσβολή από αλευρώδη προκαλεί σημαντικές ζημιές στην ανάπτυξη και στην παραγωγή των φυτών, χωρίς να τα ξεραίνει τελείως.

Εκτός από τον αλευρώδη που συναντάμε σε κηπευτικά και , ορισμένα είδη αλευρώδη, για τα οποία έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο άρθρο μας για την , προσβάλλουν .

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά ποια λουλούδια, λαχανικά και αρωματικά φυτά προσβάλλει ο αλευρώδης, τι προβλήματα δημιουργεί και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με οικολογικούς τρόπους.

Τα περισσότερα φυτά του λαχανόκηπου προσβάλλονται από τον αλευρώδη κάθε καλλιεργητική περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε από τα κηπευτικά ανοιξιάτικης φύτευσης που καλλιεργούμε τους καλοκαιρινούς μήνες, την , την , την , την , την και την .

Ο αλευρώδης προσβάλλει και τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιρινού λαχανόκηπου μας, όπως την , την και την , καθώς επίσης και μυρωδικά όπως τον , τον , τη , τον και τον .

Επίσης, ο αλευρώδης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για αρκετά φθινοπωρινά λαχανικά όπως την , την , την , , την και την .

Εκτός από τα κηπευτικά, ο αλευρώδης προσβάλλει το φύλλωμα και τα λουλούδια αρκετών καλλωπιστικών φυτών την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Μπορεί να συναντήσουμε τον αλευρώδη στην , στη , στη , στον , στην , στην , καθώς και σε φυτά εδαφοκάλυψης όπως η , η και η .

Ο αλευρώδης εμφανίζεται με διάφορες μορφές πάνω στα φυτά: Ξεκινά από αυγό στο κάτω μέρος των φύλλων, γίνεται προνύμφη (μικρή κάμπια) και από εκεί μετατρέπεται σε larva, την ακίνητη μορφή του εντόμου.

Στην ολοκληρωμένη του μορφή, μεταμορφώνεται στο γνωστό μικροσκοπικό λευκό έντομο που βλέπουμε να πετάει πάνω από τα φυτά μας ή να είναι κρυμμένο κάτω από τα φύλλα τους.

Σε ευνοϊκές συνθήκες, σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας γύρω στους 25-30°C, η ζωή του αλευρώδη διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες κακού αερισμό των φυτών λόγω πυκνής φύτευσης, ο αλευρώδης πολλαπλασιάζεται ταχύτατα με αποτέλεσμα να εμφανίζει έντονες προσβολές στα φυτά μας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Το έντομο του αλευρώδη απομυζεί τους χυμούς των φυτών και σε περιπτώσεις έντονης προσβολής τα αποδυναμώνει σημαντικά.

Ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα κολλώδες έκκριμα στα φύλλα και στους καρπούς του φυτού, πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο . Ως αποτέλεσμα, η φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φυτών μειώνεται και τα φυτά γίνονται αδύναμα.

Λόγω των προσβολών από αλευρώδη, τα φυτά του λαχανόκηπου μας εμφανίζουν καχεκτική ανάπτυξη και υποβαθμισμένη παραγωγή καρπών, προκαλώντας προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής για τους επαγγελματίες καλλιεργητές. Ανάλογα προβλήματα υποβάθμισης έχουμε και στα λουλούδια των καλλωπιστικών φυτών, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους καλλιεργητές καλλωπιστικών φυτών σε θερμοκήπια.

Πολλές φορές σε φυτά που έχουν προσβληθεί από αλευρώδη θα συναντήσουμε την ύπαρξη μυρμηγκιών, καθώς τα επισκέπτονται για να τραφούν από τα μελιτώματα του εντόμου. Βέβαια, η ύπαρξη μυρμηγκιών στα φύλλα και τους βλαστούς των φυτών δεν αποτελεί ασφαλή ένδειξη ότι έχουμε προσβολή από αλευρώδη, καθώς και σε προσβολή από παρατηρούμε έντονη κίνηση μυρμηγκιών που αναζητούν τα μελιτώματα της μελίγκρας.

Η καταπολέμηση του αλευρώδη είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με φυσικούς και οικολογικούς τρόπους όταν εντοπίζεται στα αρχικά στάδια προσβολής. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρατηρούμε συχνά τα φυτά μας για έντομα και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης.

Αν αφήσουμε τον πληθυσμό του αλευρώδη εξαπλωθεί, η καταπολέμηση γίνεται σημαντικά δυσκολότερη. Παρακάτω αναφέρουμε τους πιο βασικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του αλευρώδη στο πλαίσιο της οικολογικής και βιολογικής καταπολέμησης.

Η εφαρμογή νερού υπό πίεση στα φυτά μειώνει την ένταση της προσβολής του αλευρώδη καθώς το νερό παρασύρει τα έντομα και τα ρίχνει στο έδαφος. Το έντονο κατάβρεγμα των φυτών είναι πολύ καλός τρόπος ήπιας αντιμετώπισης του αλευρώδη ειδικά για τα μεγάλα καλλωπιστικά φυτά του μπαλκονιού μας στα οποία δεν φοβόμαστε ότι θα σπάσουν οι βλαστοί τους λόγω της πίεσης του νερού.

Πολλά ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια) που φυτρώνουν κοντά στις σειρές καλλιέργειας των λαχανικών αποτελούν σοβαρές εστίες του εντόμου. Αν δεν τα απομακρύνουμε έγκαιρα, κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του αλευρώδη μπορεί να αποβεί άκαρπη καθώς θα βρίσκει καταφύγιο στα συγκεκριμένα αγριόχορτα και θα πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Υπάρχουν ειδικά κίτρινα φύλλα με κόλλα και από τις δύο πλευρές που λειτουργούν ως παγίδες στον αλευρώδη. Οι συγκεκριμένες κίτρινες παγίδες προσελκύουν τον αλευρώδη και βοηθούν στην μείωση του πληθυσμού. Κρεμάμε τις παγίδες σε καλάμια στο ύψος της καλλιέργειας μας, ανάμεσα από τις γραμμές φύτευσης.

Εκτός από την μείωση της προσβολής από αλευρώδη, η ανάρτηση των κίτρινων παγίδων βοηθά και στην διαπίστωση του μεγέθους της προσβολής στα φυτά του λαχανόκηπου μας. Έτσι, σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συλλήψεων, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε έντονη προσβολή και ξεκινούμε τους ψεκασμούς με τα κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση του.

Σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής από το έντομο του αλευρώδη ή και προληπτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά για την αντιμετώπιση του. Συγκεκριμένα, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε δύο εβδομάδες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βιολογική καταπολέμηση του αλευρώδη είναι με τη χρήση βιολογικού σκευάσματος αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών που έχουν προσβληθεί και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή μετά από δέκα μέρες. Αν ψεκάσουμε το λαχανόκηπο μας με άλατα καλίου, μπορούμε να καταναλώσουμε άμεσα καρπούς από τα λαχανικά μας.

Υπάρχουν αρκετά ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούνται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την αποτελεσματική καταπολέμηση του αλευρώδη και αποτελούν φυσικούς εχθρούς του. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του αλευρώδη με χημικά σκευάσματα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προκαλούν ζημιά στα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του αλευρώδη.

Ο αλευρώδης περιλαμβάνεται στα έντομα, όπως ο και το , που μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες ιώσεων από το ένα φυτό στο άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σημαντικές ζημιές τόσο στις υπαίθριες όσο και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες λαχανικών.

About admin

Check Also

Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο θερινός πολτός είναι ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα. …

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.