Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News

Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά και μας δείχνει τον τρόπο πως… -. να αγκαλιάσουμε...
Περισσότερα
Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Αντιμετώπιση της ανθράκωσης των φυτών

Αν παρατηρήσουμε καστανές κηλίδες και ξηράνσεις στα φύλλα των φυτών, χρειάζεται προσοχή καθώς ενδεχομένως έχουμε προσβολή από την ασθένεια της ανθράκωσης.

Τα συμπτώματα της ανθράκωσης στα φυτά, αρχικά μοιάζουν να έχουν προκληθεί από τις έντονες ηλιακές ακτίνες, το υπερβολικό πότισμα, το ακατάλληλο νερό με πολλά άλατα ή την υπερβολική λίπανση. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κύρια αιτία μπορεί να είναι μία ασθένεια με καταστρεπτικές συνέπειες για τα φυτά.

Υπάρχουν πολλές μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα όπως ο , το , το και η . Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στην ανθράκωση, μία σοβαρή ασθένεια που προκαλεί χαρακτηριστικές κηλίδες στα φύλλα των φυτών και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τη ξήρανση φυτών.

Η ανθράκωση προσβάλλει φύλλα, τρυφερούς βλαστούς, ολόκληρα κλαδιά ακόμη και καρπούς των φυτών. Τη συναντάμε σε και καρποφόρων δέντρων, αλλά και σε του κήπου και το μπαλκονιού μας.

Η εξάπλωση της ανθράκωσης ευνοείται σε συνθήκες υγρασίας και σε βροχερό καιρό και σχετικά ζεστή θερμοκρασία. Μεταδίδεται με τον αέρα, με τις σταγόνες της βροχής, με το σπόρο καθώς και μέσω των πληγών των φυτών μετά από το κλάδεμα.

Ας δούμε αναλυτικά σε ποια φυτά εμφανίζεται η ασθένεια της ανθράκωσης, τι ζημιές προκαλεί, ποια μέτρα παίρνουμε για την προστασία των φυτών μας και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με βιολογικούς τρόπους.

Η ανθράκωση προσβάλλει αρκετά λαχανικά του κήπου μας τόσο στο φθινοπωρινό όσο και στον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο προκαλώντας πολλές ζημιές όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:

Ανθράκωση αγγουριού, κολοκύθιου, πεπονιού και καρπουζιού: Η ανθράκωση προσβάλλει το φύλλωμα και καρπούς στην , την , την και την . Δημιουργεί χαρακτηριστικές καστανές κηλίδες στα φύλλα ενώ τα καινούρια φύλλα που αναπτύσσονται παραμορφώνονται. Στους καρπούς εμφανίζονται στρογγυλές μαύρες κηλίδες καθώς και έκκριση κόλλας ενώ σε νεαρούς καρπούς παρατηρείται και καρπόπτωση.

Ανθράκωση μαρουλιού, μαϊντανού, σέλινου και σέσκουλου: Η ασθένεια της ανθράκωσης εμφανίζεται πολύ συχνά σε φυλλώδη λαχανικά όπως σε , , και . Δημιουργεί μικρές καστανές κηλίδες που όταν ξεραίνονται εμφανίζεται το χαρακτηριστικό σύμπτωμα “τρύπες από σκάγια”. Οι προσβολές ξεκινούν συνήθως από τα χαμηλότερα και παλαιότερα φύλλα και προχωρά σταδιακά προς τη νέα βλάστηση.

Ανθράκωση σε φασολιού και κουκιού: Σε και σε , η ανθράκωση προσβάλλει φύλλα μίσχους και λοβούς των φασολιών και των κουκιών. Θα παρατηρήσουμε καστανές κηλίδες αρχικά στην κάτω μεριά των φύλων και στη συνέχεια και στην πάνω επιφάνεια του φυλλώματος. Σε συνθήκες έντονης προσβολής η ανθράκωση μπορεί να υποβαθμίζει το μέγεθος και την ποιότητα τη παραγωγής.

Ανθράκωση κρεμμυδιού και πράσου: Η ανθράκωση προσβάλλει την , αλλά μόνο τις λευκές ποικιλίες, την ενώ δεν παρατηρείται στην . Η ασθένεια προσβάλλει τους εξωτερικούς χιτώνες των βολβών και τα κάτω φύλλα των φυτών εμφανίζοντας κυκλικές μαύρες κηλίδες υποβαθμίζοντας την παραγωγή.

Για τη βιολογική αντιμετώπιση της ασθένειας της ανθράκωσης σε καλλιέργειες λαχανικών, παίρνουμε τα ακόλουθα μέτρα στο λαχανόκηπο μας:

Η ανθράκωση προσβάλλει αρκετά καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, ακόμη και φυτά εσωτερικού χώρου που διατηρούμε στο σαλόνι ή το γραφείο μας. Παρακάτω, αναφέρουμε τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ανθράκωσης στα καλλωπιστικά φυτά:

Ανθράκωση τριανταφυλλιάς: Η ανθράκωση προσβάλλει την προκαλώντας κόκκινες και καστανές κηλίδες στα φύλλα και σε κάποιες περιπτώσεις και στους βλαστούς. Όταν σταδιακά οι κηλίδες ξεραίνονται δημιουργούνται μικρές τρύπες στα φύλλα και έχουμε το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που αναφέρεται ως “τρύπες από σκάγια”.

Ανθράκωση σε αζαλέα: Η ασθένεια της ανθράκωσης εμφανίζεται κυρίως στα νεότερα φύλλα της δημιουργώντας σκουρόχρωμες κηλίδες ενώ τα παλαιότερα ώριμα φύλλα δεν προσβάλλονται. Σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής, οι νεαροί βλαστοί της αζαλέας ρίχνουν τα φύλλα και παρατηρείται έντονη αποφύλλωση του φυτού.

Ανθράκωση σε καμέλια: Από τις πιο σημαντικές ασθένειες της , είναι η ανθράκωση που ξεραίνει σταδιακά βλαστούς και μπορεί να προκαλέσει και ξήρανση ολόκληρου του φυτού. Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται με την ξήρανση των τρυφερών βλαστών την άνοιξη και την ξήρανση μεγαλύτερων κλαδιών μέσα στο καλοκαίρι.

Ανθράκωση σε κυκλάμινο: Η ανθράκωση προσβάλλει πολύ συχνά και το δημιουργώντας χαρακτηριστικές μικρές καστανές κηλίδες στα φύλλα και στους μίσχους των φύλλων. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ασθένεια προσβάλλει ακόμη και τα πέταλα των λουλουδιών υποβαθμίζοντας την καλλωπιστική τους αξία.

Ανθράκωση σε ανθούριο: Η ασθένεια της ανθράκωσης προκαλεί μικρές καστανές κηλίδες στα φύλλα αλλά και στα λουλούδια του που σταδιακά μεγαλώνουν και ενώνονται καλύπτοντας μεγαλύτερη επιφάνεια. Η εξέλιξη της ασθένειας μπορεί να εμφανίσει πάνω στις καστανές κηλίδες, πορτοκαλί χρωματισμούς λόγω του σχηματισμού των σπορίων του μύκητα.

Ανθράκωση σε ντιφενμπάχια: Άλλο ένα καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου που προσβάλλει η ανθράκωση είναι η . Η ανθράκωση δημιουργεί κιτρινόμαυρες και καστανές κηλίδες στα φύλλα της ντιφενμπάχιας που σταδιακά επεκτείνονται. Η ασθένεια εμφανίζεται στην ντιφενμπάχια περισσότερο την περίοδο του χειμώνα.

Για τη βιολογική καταπολέμηση της ανθράκωσης στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

Η ανθράκωση προσβάλλει και κάνει σημαντικές ζημιές σε καρποφόρα δέντρα τόσο στο φύλλωμα όσο και στους καρπούς όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:

Ανθράκωση εσπεριδοειδών: Η ασθένεια της ανθράκωσης προσβάλλει συχνά τα φύλλα, τους βλαστούς και τους καρπούς σε , δηλαδή την , την και την . Παρατηρούμε την ασθένεια της ανθράκωσης κυρίως σε δέντρα που αντιμετωπίζουν δυσμενείς εδαφικές και καιρικές συνθήκες. σε δέντρα που δεν έχουν φροντίδα λίπανσης και κλαδέματος Η ανθράκωση προκαλεί ξήρανση των βλαστών της κορυφής, δημιουργεί καστανές κηλίδες στα φύλλα και μικρά καστανό-μαύρα στίγματα στους καρπούς.

Ανθράκωση κερασιάς, βερικοκιάς και βυσσινιάς: Η ανθράκωση προσβάλλει αρκετά συχνά την , την , και την καλλιέργεια βυσσινιάς προκαλώντας κιτρίνισμα στην περιφέρεια του φύλλου και καστανές κηλίδες στο εσωτερικό του φύλλου. Η νέκρωση των φύλλων έχει σαν αποτέλεσμα να μην πέφτουν φυσιολογικά μέσα στο χειμώνα όπως συμβαίνει στα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα αλλά να παραμένουν πάνω στο δέντρο μέχρι και την άνοιξη.

Ανθράκωση καρυδιάς: Η ασθένεια της ανθράκωσης είναι η πιο σοβαρή ασθένεια της και προσβάλλει φύλλα, τρυφερή βλάστηση και καρπούς δημιουργώντας χαρακτηριστικές καστανές κηλίδες. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής παρατηρείται κιτρίνισμα και πτώση φύλλων μέσα στο καλοκαίρι καθώς και καρπόπτωση των μικρών καρυδιών που έχουν σχηματιστεί.

Ανθράκωση καστανιάς: Αρκετά σοβαρή ασθένεια και για την είναι η ανθράκωση. Προσβάλλει τα φύλλα δημιουργώντας χαρακτηριστικές καστανές κηλίδες. Έντονη προσβολή από ανθράκωση μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και πτώση φύλλων, υποβάθμιση της παραγωγής με το σχηματισμό μικρών καρπών. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ακόμα και σταδιακή ξήρανση του δέντρου.

Ανθράκωση αβοκαντιάς: Η ανθράκωση προσβάλλει και την και μπορεί να παρατηρήσουμε μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα. Επίσης, η ασθένεια προσβάλλει και τους καρπούς του αβοκάντο και μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση και σάπισμα των καρπών όταν ωριμάσουν.

Για τη βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας της ανθράκωσης στα καρποφόρα δέντρα με βιολογικό τρόπο, λαμβάνουμε τα εξής μέτρα:

Η ανθράκωση εμφανίζεται πολύ συχνά στις λεμονιές ως δευτερογενές σύμπτωμα σε δέντρα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια της προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην ανάπτυξη της βλάστησης και στην καρποφορία.

About admin

Check Also

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, …

Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο [+video]

Αν παρατηρήσουμε μικρά λευκά έντομα στα φυτά να πετάγονται κατά δεκάδες με το τίναγμα των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.