Τετάρτη , 2 Ιουλίου 2025
Breaking News

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μία από τις παλαιότερες μορφές υγειονομικής περίθαλψης στον πλανήτη μας! Σε όλο τον...
Περισσότερα
Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Αντιμετώπιση για το βακτηριακό κάψιμο σε αχλαδιές και μηλιές

Αν τα φύλλα της αχλαδιάς αρχίζουν να καφετιάζουν, να εμφανίζουν μαυρίσματα και να έχουν μία όψη σαν καμένα, τότε είναι πιθανό τα δέντρα μας να έχουν προσβληθεί από το βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές βακτηριακές ασθένειες που προσβάλλουν κάθε χρόνο την , την και την καλλιέργεια της κυδωνιάς.

To βακτηριακό κάψιμο προκαλείται από το βακτήριο ερβίνια (Erwinia amylovora) και θεωρείται πολύ καταστρεπτική ασθένεια.

Ειδικά στις αχλαδιές, όπως και , μπορεί σε λίγους μήνες να ξεράνει μεγάλο αριθμό δέντρων που βρίσκονται σε παραγωγική φάση.

Το βακτηριακό κάψιμο προκαλεί σημαντικά προβλήματα τόσο στις επαγγελματικές καλλιέργειες αχλαδιάς, μηλιάς και κυδωνιάς, όσο και σε μεμονωμένα δέντρα που έχουμε στον κήπο μας.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του βακτηριακού καψίματος στα δέντρα της αχλαδιάς, ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας, και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε για να περιορίσουμε της ζημιές και να σώσουμε τα δέντρα μας.

Το βακτηριακό κάψιμο δημιουργεί χαρακτηριστικά συμπτώματα με μαύρισμα των φύλλων, των βλαστών και των ανθέων της αχλαδιάς που μοιάζουν σαν να έχουν περάσει από φωτιά.

Η προσβολή της αχλαδιά αρχίζει συνήθως την άνοιξη από τα άνθη που παίρνουν ένα πράσινο χρώμα που σταδιακά μαυρίζουν, και ξεραίνονται.

Στη συνέχεια, μέσα στο καλοκαίρι, η προσβολή επεκτείνεται σε φύλλα και βλαστούς της αχλαδιάς, τα οποία μαραίνονται και ξεραίνονται. Τα ξερά φύλα και άνθη παραμένουν στα δέντρα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Η προσβολή μπορεί να επεκταθεί ακόμα και σε κλαδιά, ακόμα και στο κορμό όπου εμφανιζονται έλκη πανω στο κορμό.

Σε συνθήκες υγρού και ζεστού καιρού, την περιοδο του καλοκαιριού, μπορεί να εμφανιστεί στα προσβαβλημένα φύλλα, άνθη και κλαδιά της, χαρακτηριστική κόλλα με τη μορφή σταγόνων κεχριμπαρένιου ή κρεμ χρώματος, η οποία ονομάζεται βακτηριακή εξίδρωση.

Το βακτηριακό κάψιμο μπορεί να προσβάλλει ακόμα και τους καρπούς της αχλαδιάς. Οι προσβεβλημένοι καρποί αρχικά εμφανίζουν ένα ξερό σάπισμα που καλύπτεται από τις χαρακτηριστικές σταγόνες κόλλα της βακτηριακής εξίδρωσης και σταδιακά συρρικνώνονται παραμένοντας πάνω στο δέντρο της αχλαδιάς.

Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας του βακτηριακού κάψιμου ευνοείται σε θερμοκρασίες 18-30°C και αυξημένη σχετική υγρασία ειδικά όταν επικρατεί βροχερός υγρός καιρός.

Τα σχηματιζόμενα νέα μολύσματα μεταφέρονται στα άνθη της αχλαδιάς με τη βροχή αλλά και με τα έντομα επικονίασης, τις μέλισσες.

Η μετάδοση της ασθένειας σε αμόλυντες περιοχές γίνεται κυρίως με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, δηλαδή νεαρά καρποφόρα δέντρα που προέρχονται από φυτώρια που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Για την αντιμετώπιση του βακτηριακού κάψιμου σε αχλαδιές, μηλιές και κυδωνιές με οικολογικό τρόπο, θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός μέτρων που αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε την καλλιέργεια μας το βακτηριακό κάψιμο είναι η επιλογή και φύτευση ανθεκτικών ποικιλιών αχλαδιάς και μηλιάς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ποικιλίες αχλαδιάς Κρυστάλλι, Kieffer και Moonglow καθώς και τις ποικιλίες μηλιάς Delicious, Golden Delicious, Starkimson και Starking Delicious ως σχετικά ανθεκτικές στο βακτηριακό κάψιμο.

Εξαιρετικά ευαίσθητη στο βακτηριακό κάψιμο είναι η ποικιλία αχλαδιάς Κοντούλα, η ποικιλία μηλιάς Pink Lady και όλες οι ποικιλίες κυδωνιάς.

Κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ελέγχουμε τις αχλαδιές κάθε βδομάδα και απομακρύνουμε όλα τους προσβεβλημένους βλαστούς και κλαδιά μαζί με υγιές τμήμα των βλαστών μήκους 20 εκατοστών.

Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται κατά τη διάρκεια της εργασίας σε διάλυμα χλωρίνης ανακατεύοντας 2 κουταλιές σε ένα λίτρο νερό.

Επίσης, είναι σημαντικό την περίοδο του χειμώνα,, να απομακρύνονται προσβολές (έλκη) που σχηματίζονται σε χοντρά κλαδιά και στον κορμό και στη συνέχεια να αλείφονται με πυκνό διάλυμα που περιέχει 3,5% βορδιγάλειο πολτό και 3,5% ασβέστη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα προσβεβλημένα δέντρα αχλαδιάς, θα πρέπει να ξεριζώνονται και στη συνέχεια να καίγονται για να περιορίσουμε τα μολύσματα.

Ο έγκαιρος ψεκασμός με υγρό χαλκό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας είναι αρκετά αποτελεσματικός για την καταπολέμηση της προσβολής των ανθών από το βακτηριακό κάψιμο καθώς και για την επέκταση της ασθένειας το καλοκαίρι.

Εκτελούμε τρεις ψεκασμούς με υγρό χαλκό στις αχλαδιές κατά την περίοδο ανθοφορίας ανά 5 ημέρες αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε από τα σκευάσματα χαλκού, τον βορδιγάλειο πολτό και το θειικό χαλκό που μπορεί να είναι τοξικοί σε ορισμένες ποικιλίες αχλαδιάς.

Η πρώτη προσβολή από βακτηριακό κάψιμο σε αχλαδιές στον ελληνικό χώρο εμφανίστηκε μόλις το 1984 στην περιοχή της Αρκαδίας, ενώ την άνοιξη του 1987 παρατηρήθηκε μία σοβαρή επιδημία βακτηριακού καψίματος σε φυτώρια αχλαδιάς, μηλιάς και κυδωνιάς που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

About admin

Check Also

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία …

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.