Πέμπτη , 21 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Ο στύφνος είναι ένα αγριόχορτο που συναντάμε σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου, αλλά και στην ύπαιθρο.Γνωστός επίσης...
Περισσότερα
Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Αΐλανθος ή βρωμόδεντρο, ένα χωροκατακτητικό φυτό

Ο αΐλανθος είναι ένα ψηλό δέντρο με πλούσια βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί γρήγορα να φτάσει σε ύψος 30 μέτρων, προσφέροντας σκια και δροσιά το καλοκαίρι.

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν με την ονομασία βρωμόδεντρο, λόγω της δυσάρεστης οσμής που αναδίδουν τα φύλλα, οι βλάστοι και τα λουλούδια του. Λέγεται και βρωμοκαρυδιά, καθώς τα φύλλα και η ανάπτυξη του θυμίζουν κάπως .

Το βρωμόδεντρο είναι ένα επεκτατικό φυτό που αναπαράγεται πολύ εύκολα και επικρατεί στον χώρο εις βάρος άλλων φυτών.

Φυτρώνει παντού, από κήπους και παρτέρια, μέχρι δρόμους, πεζοδρόμια και εγκαταλελειμμένους χώρους μέσα στην πόλη, αρκεί να βρει λίγο χώμα και αρκετό φως για να ριζώσει.

Ο αΐλανθος (Ailanthus altissima) διαθέτει αρσενικά δέντρα που φέρουν κίτρινα λουλούδια την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου και έχουν δυσάρεστη οσμή, ενώ τα θηλυκά δέντρα παράγουν κοκκινωπούς καρπούς που διατηρούνται στο δέντρο την περίοδο του χειμώνα.

Αρχικά, ο αΐλανθος ήρθε στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα από την Κίνα για καλλωπιστική χρήση, προκειμένου να κοσμήσει τον εθνικό Βοτανικό Κήπο.

Πλέον, το βρωμόδεντρο θεωρείται ανεπιθύμητο είδος, καθώς εκτός από τη δυσάρεστη οσμή, η εξάπλωσή του προκαλεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους.

Ας δούμε αναλυτικά, πώς καταφέρνει να εξαπλώνεται ο αΐλανθος, τι προβλήματα δημιουργεί και με ποιους τρόπους γίνεται η καταπολέμηση του για να περιορίσουμε την ανάπτυξή του και να προστατέψουμε τον κήπο ή την αυλή μας.

Ο αΐλανθος εξαπλώνεται επιθετικά και είναι ένα χωροκατακτητικό είδος που εισβάλλει σε περιοχές και γρήγορα γίνεται κυρίαρχο στο περιβάλλον, εις βάρος των άλλων γηγενών αλλά και των ξενικών φυτών της χλωρίδας της κάθε περιοχής.

Κάθε φυτό αΐλανθου δημιουργεί χιλιάδες σπόρους, οι οποίοι διαθέτουν ελαφριά δομή και διασπείρονται εύκολα με τον αέρα.

Η επικράτηση της βρωμοκαρυδιάς ενισχύεται από την γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο μέσα σε δυο μήνες.

Λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος που διαθέτει, το βρωμόδεντρο ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη ακόμα και σε πολύ φτωχά.

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό που αντέχει σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, καθώς επίσης σε συνθήκες ξηρασίας χάρη στη μεγάλη ποσότητα νερού που αποθηκεύει στις ρίζες του.

Επιπλέον, το βρωμόδεντρο είναι ένα τοξικό φυτό. Οι χημικές ενώσεις που περιέχει η ρίζα του, γνωστές με το όνομα κουασσινοειδή, εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων φυτών στο κοντινό περιβάλλον με αποτέλεσμα να επικρατεί στο φυσικό περιβάλλον.

Είναι πολύ συχνό, όσοι βρίσκονται κοντά σε φυτά αΐλανθου να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και να θέλουν να τον ξεράνουν.

Ο αΐλανθος αναπαράγεται συνεχώς και γεμίζει τον χώρο με νεαρά φυτά που μεγαλούν γρήγορα στον κήπο και την αυλή μας, εμποδίζοντας τα άλλα φυτά να αναπτυχθούν.

Όπου υπάρχει φυτό αΐλανθου, θα παρατηρήσουμε να εξαπλώνεται στο χώμα δημιουργώντας πολλά περισσότερα φυτά, αλλά και στο τσιμέντο, ανάμεσα σε πλάκες πεζοδρομίου και σε χαλάσματα.

Το βρωμόδεντρο διαθέτει δυνατό ριζικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε θεμέλια φραχτών και σπιτιών, στην αποχέτευση, σε υπόγειους σωλήνες και καλώδια.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι η γύρη που παράγει προκαλεί αλλεργίες στον άνθρωπο.

Για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και με οικολογικό τρόπο τα βρωμόδεντρα από τον κήπο μας, πρέπει να τα ξεριζώνουμε άμεσα μόλις τα δούμε να φυτρώνουν, πριν περάσουν μερικές εβδομάδες και καταφέρουν να φτάσουν σε ύψος ενός μέτρου.

Αν τα φυτά του βρωμόδεντρου μεγαλώσουν περισσότερο είναι δύσκολο να τα ξεριζώσουμε και πρέπει να τα κόβουμε από τη βάση για να ελέγξουμε την εξάπλωση τους. Σε αυτή την περίπτωση, λίγες εβδομάδες μετά θα βλαστήσουν ξανά, καθώς το βρωμόδεντρο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν ξερένεται εύκολα.

Ο μόνος τρόπος για να ξεράνουμε ένα ανεπτυγμένο βρωμόδεντρο είναι αφού το κόψουμε, να αλείψουμε την τομή με χημικό ζιζανικτόνο που θα περιορίσει τη νέα βλάστηση.

Ο κορμός του αείλανθου έχει λείο φλειό που μπορεί να φτάσει σε διάμετρο 1 μέτρου. Η χρήση του ως καυσόξυλο είναι χαμηλής ποιότητας και δεν προτείνεται.

About admin

Check Also

Έχετε-φάει-ζοχούς-σαλάτα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό …

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ; Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.