Έπιπλα από παλέτες: Βιβλίο κατασκευών

Έπιπλα από παλέτες: Βιβλίο κατασκευών
29 Μαΐου 00:00 2014

Η 32χρονη Μαρία Μπατσιούδη από τη Θεσσαλονίκη, μέσα από δύσκολες καταστάσεις σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο, ανακάλυψε το κρυφό της ταλέντο στην ξυλουργική και ξεκίνησε να κατασκευάζει έπιπλα από παλέτες, αποδεικνύοντας ότι πενία τέχνας κατεργάζεται.
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012, όταν η Μαρία έχασε τη δουλειά της, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, βρέθηκε στο μηδέν και ξαναγύρισε στο πατρικό της. Είχαν προηγηθεί η διακοπή των προγραμμάτων stage και αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες για εύρεση σταθερής εργασίας.
Εκείνο το καλοκαίρι, θέλοντας να δραστηριοποιηθεί, αποφάσισε να εξοπλίσει τον κήπο της ταράτσας του σπιτιού της, με γνώμονα την οικονομική και οικολογική κατασκευή. Χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο, αναζήτησε τις απαραίτητες πληροφορίες στο διαδίκτυο και βρήκε τον τρόπο να υλοποιήσει το σχέδιό της. Τα πρώτα μικροέπιπλα και ζαρντινιέρες ήταν γεγονός και η ιδέα για την κατασκευή επίπλων από παλέτες σφηνώθηκε στο μυαλό της.
«Τελικά μπορούμε ακόμα και μέσα στην κρίση να κάνουμε κάτι καινούριο και καινοτόμο. Χρειάζεται μυαλό και να μην το βάζουμε κάτω», σημειώνει στη Voria.gr, για να προσθέσει: «το πήρα σαν πρόκληση και το αποφάσισα με 2,5 ευρώ στην τσέπη».Παράλληλα, προχώρησε και στη δημιουργία ενός blog που έχει ως αντικείμενο την κατασκευή επίπλων από παλέτες, στο οποίο παρουσιάζει δικά της «έργα» και ιδέες που θαυμάζει.
Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η Μαρία κατάφερε να αναγνωριστεί η δουλειά της, να αποκτήσει πελάτες, που συνεχώς αυξάνονται, και να τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών επίπλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, συνεργάστηκε με το εστιατόριο «Γράπα και Μεζές» στη Θεσσαλονίκη και με το beach bar Thalassa στην Χαλκιδική.
«Στο εξωτερικό τα έπιπλα από παλέτες είναι μόδα εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα είναι κάτι καινούριο που αξίζει να το δοκιμάσουμε. Είναι μία λύση οικονομική και οικολογική που δίνει ένα πανέμορφο αποτέλεσμα», εξηγεί.Και κάπου εκεί ανάμεσα στα πρώτα της βήματα, ήρθε και η πρόταση από τον εκδοτικό οίκο «iwrite» να μεταδώσει τις γνώσεις και το πάθος της για την κατασκευή επίπλων σε ένα βιβλίο – οδηγό για ερασιτέχνες. Έτσι τον Φεβρουάριο του 2014, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Έπιπλα από παλέτες» που αποτελεί τον πρώτο οδηγό που υπάρχει στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη τέχνη. Το βιβλίο απευθύνεται σε ερασιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν μεν τις γνώσεις ξυλουργού, αλλά επιθυμούν να κατασκευάσουν ιδιόχειρα τα δικά τους έπιπλα και διακοσμητικά.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που σου δίνει την ευκαιρία, βήμα προς βήμα, να φτιάξεις έπιπλα από παλέτες, οικονομικά και οικολογικά, ακολουθώντας τα χνάρια και τις συμβουλές της Μαρίας.Έτσι, λίγα χρόνια μετά, η Μαρία όχι μόνο θεωρείται μία καλή «παλετοποιός», όπως την φωνάζουν, αλλά και ένας άνθρωπος που βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του μέσα στην κρίση και να ατενίζει πια το μέλλον με αισιοδοξία.
«Μην παραιτηθείς, πάρε τη ζωή στα χέρια σου και φτιάξε αυτό που χρειάζεσαι. Άξιζε τον κόπο η προσπάθεια αυτή. Οι άνθρωποι πρέπει να τολμάμε και να ρισκάρουμε. Βγήκα πιο δυνατή από όλο αυτό και τώρα πια πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Σφύριξε χαρούμενα αν μπορείς…», μας είπε και μας αποχαιρέτησε.Δημιουργίες της Μαρίας μπορείτε να βρείτε στο mnvcreations.blogspot.gr. Για επικοινωνία στο [email protected]

view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment