Σάββατο , 15 Μαρτίου 2025
Breaking News

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Πώς να ξεκινήσεις μία καλλιέργεια υψηλής απόδοσης

Η οικονομική απόδοση των καλλιεργειών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επηρεάζει τόσο τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και την ευρύτερη...
Περισσότερα
Πώς να ξεκινήσεις μία καλλιέργεια υψηλής απόδοσης

Η θεραπευτική και επουλωτική καλέντουλα

Καλέντουλα ή ηλιολάτρης – Calendula officinalis και Calendula arvensis! Καλέντουλα Μιά από αυτές τις μέρες του χειμώνα βρέθηκα να περπατώ...
Περισσότερα
Η θεραπευτική και επουλωτική καλέντουλα

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για την καλέντουλα, την πανέμορφη ηλιολάτρη!

Καλέντουλα  – η πανέμορφη ηλιολάτρης! Και ναι, είναι η καλέντουλα ένα τρυφερό κυπελάκι που μεταφέρει το ηλιακό φως και τη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για την καλέντουλα, την πανέμορφη ηλιολάτρη!

Από τη χλωρίδα της ελληνικής γης : Ecballium elaterium/ πικραγγουριά

Η πικραγγουριά/Ecballium elaterium, είναι φυτό της οικογένειας των κολοκυνθοειδών, συγγενικό φυτό με την κολοκυθιά, την αγγουριά και  την καρπουζιά.  Είναι έρπων ετήσιο φυτό,...
Περισσότερα
Από τη χλωρίδα της ελληνικής γης : Ecballium elaterium/ πικραγγουριά

Ένα πεντανόστιμο γλυκάκι από εμένα για όλους και ιδιαίτερα για τους εορτάζοντες, αλλά και για όλους όσους με διαβάζουν…

Ένα πεντανόστιμο γλυκάκι από εμένα για όλους και ιδιαίτερα για τους εορτάζοντες, αλλά και για όλους όσους με διαβάζουν, συνοδευόμενο από τις ευχές μου για υγεία και ευζωία – όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι!!! Νοστιμότατο κέικ με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας Λόγω των ημερών και επειδή όλων ο οργανισμός ζητούσε γλυκάκι, αποφάσισα να κλειστώ για λίγο και να ετοιμάσω ένα απλό αλλά νοστιμότατο κέικ με ταχίνι.        Η συνταγή είναι παραλλαγή μιας συνταγής της Χρύσας Παραδείση * Η Χρύσα Παραδείση, αγαπημένη και της δικιάς μου μαμάς, ήταν μια γυναίκα μύθος για τις Ελληνίδες μαγείρισσες της γενιάς της. Οι συνταγές της την έκαναν διάσημη. Γεννήθηκε στην Σμύρνη και καταγόταν από προσφυγική οικογένεια. Ήταν κόρη του Δημητρίου Καλλιάκου και παντρεύτηκε το δημοσιογράφο του “Έθνους”, Αλέξανδρο Παραδείση. Η Χρύσα Παραδείση ξεκίνησε την συγγραφική της σταδιοδρομία σε εφημερίδα, αλλά κατέκτησε το ελληνικό κοινό και έγινε διάσημη με την πολυετή συνεργασία της στο περιοδικό Γυναίκα που εξέδιδε ο Ευάγγελος Τερζόπουλος, έως ότου αποτραβήχτηκε από την ενεργό δημοσιογραφία. Μια από τις πιο αγαπητές στήλες στο περιοδικό ήταν Το Μενού του 15νθημέρου, που έλυνε το πρόβλημα της νοικοκυράς “τί θα φάμε σήμερα” Ήταν η πρώτη που δημιούργησε ραδιοφωνική εκπομπή γαστρονομικού ενδιαφέροντος και έγραψε πάμπολλες συνταγές σε εμπορικά έντυπα. Τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Απεβίωσε το 1987. Το κέικ μας αυτό είναι ένα κέικ νοστιμότατο, ελαφρύ και θρεπτικότατο. Θα χρειαστώ: 1 κούπα ταχίνι – 240g ½ κούπα νερό, χλιαρό -120m ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού -120m 1 κούπα ζάχαρη ζαχαροκάλαμου μαύρη ρευστή – 230g* 2¾ κούπας αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις -345g 5 κ.γλ. baking powder -20g 1 κ.γλ. αλάτι ½ κούπα καρύδια, ψιλοκομμένα-60g 100g σταγόνες μαύρης σοκολάτας 85% κακάο 75g ξανθή σταφίδα 60g μαύρη σταφίδα και προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C , στις αντιστάσεις, και λαδώνω ένα ορθογώνιο ταψί 25×35 εκατοστά ή λίγο μικρότερο. το αλευρώνω, το αναποδογυρίζω και το χτυπάω, για να πέσει το περίσσιο αλεύρι. χτυπάω το ταχίνι και προσθέτω σταδιακά το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. προσθέτω τα καρύδια, τις σταγόνες σοκολάτας, τις σταφίδες  ρίχνω το μείγμα αλευριού στο μείγμα από ταχίνι, ενώ το ανακατεύω ελαφρά. βάζω το μείγμα της ταχινόπιτας στο ταψί – λίγο προσοχή εδώ, το μείγμα μου είναι πολύ παχύρευστο και χρειάζεται να το απλώσω με μια λαδωμένη σπάτουλα – και το ψήνω στο φούρνο για 30 με 45 -ανάλογα το φούρνο – λεπτά ή μέχρι να ροδίσει  αφήν  την ταχινόπιτά μου να κρυώσει στο ταψί. τη σερβίρω με λιωμένη σοκολάτα  Σημειώσεις: -η ταχινόπιτά ου είναι σχετικά άγλυκη, η πολύ ζάχαρη δεν χρειάζεται -πολλές φορές στην επιφάνεια του βάζου με το ταχίνι συσσωρεύεται λάδι, για αυτό χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να ομογενοποιηθεί το ταχίνι μας πριν το  χρησιμοποιήσουμε. *η πρωτότυπη συνταγή, που πιο παλιά είχα διαβάσει στο kouzinista.gr  και είχα κρατήσει στο αρχείο μου, έχει -1 κούπα+2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (225g) , αντι για τη μαύρη που χρησιμοποίησα εγώ, μπορείτε να βάλετε όποια θέλετε!  Η συνταγή είναι παραλλαγή μιας συνταγής της Χρύσας Παραδείση

The post Ένα πεντανόστιμο γλυκάκι από εμένα για όλους και ιδιαίτερα για τους εορτάζοντες, αλλά και για όλους όσους με διαβάζουν… appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Μαγειρικές-διαδρομές-που-με-βοηθάνε-και-μειώνουν-την-προσπάθειά-μου-στο-μαγείρεμα.

Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα.

Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα – διαχωρισμός των …

Βότανα-που-προάγουν-την-υγεία-μέσα-από-την-καθημερινή-μας-διατροφή-#5

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #5

Βότανα στο τραπέζι μας και στην καρδιά μας! Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.