Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024
Breaking News

Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Η ασφάκα – Φλωμίς η θαμνώδης/Phlomis fruticosa, είναι ένα πασίγνωστος θάμνος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας! Το...
Περισσότερα
Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta – το κίτρινο coneflower που λικνίζεται στον άνεμο… Rudbeckia hirta και είναι ένα πανέμορφο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Asteraceae,...
Περισσότερα
Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Η υπερτροφική ουλή είναι μια επιπλοκή της επούλωσης του τραύματος και έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές...
Περισσότερα
Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

…σχεδόν όλοι μπορούμε να θυμηθούν κάποια φορά που είμασταν “τρελά ερωτευμένοι”. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπληκτικής περιόδου της ζωής...
Περισσότερα
Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Είμαστε το άθροισμα των εμπειριών μας, που σημαίνει ότι είμαστε επιβαρυμένοι από το παρελθόν μας.  Όταν βιώνουμε άγχος ή φόβο...
Περισσότερα
hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

Κάθε πότε ποτίζουμε το και ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος;Η απαιτεί αρκετές γνώσεις και εμπειρία από τον αμπελουργό σε...
Περισσότερα
Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Άνυδρη καλλιέργεια λαχανικών

Άνυδρη καλλιέργεια κηπευτικών

Η μείωση της κατανάλωσης νερού στις καλλιέργειες μας, αποτελεί βασική μας αρχή. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μία παλιά παραδοσιακή τεχνική άνυδρης καλλιέργειας η χρήση της οποίας ήταν αρκετά κοινή σε περιοχές που το καλοκαίρι λες το νερό νεράκι!

Σε χώρο που είχαμε διαμορφώσει στην αρχή του καλοκαιριού στο πάνω κτήμα, φυτέψαμε ντομάτες, καρπούζια και μελιτζάνες, με τις ντομάτες να αποδεικνύονται ανθεκτικότερες όλων. Τα φυτώρια μπήκαν σε βάθος περίπου 50 εκατοστών και έγινε εδαφοκάλυψη με αρκετό άχυρο για να εξασφαλίσουμε την ελάχιστη δυνατή εξάτμιση νερού από το χώμα. Τα φυτά ποτίστηκαν μόνο μία φορά κατά την φύτευση τους και από εκεί και ύστερα ανέλαβε η μάνα φύση. Δύο καλοκαιρινές βροχές ήταν αρκετές για να δώσουν δύναμη και ζωντάνια στα φυτά.

64 a

Τί καταφέραμε με το όλο εγχείρημα; Καταφέραμε να φάμε ντομάτες και ένα μικρό καρπούζι, που μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αλλά η όλη προσπάθεια μας έδωσε αρκετή εμπειρία και μας βοήθησε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την μέθοδο αυτή, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά τις άνυδρες καλλιέργειες για το καλοκαίρι .

Τι γίνονταν παλιότερα
Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι η γεωργικές και λαχανοκομικές πρακτικές στον αστικό και τον περιαστικό χώρο είναι δύσκολες στις μέρες μας και ελάχιστα εφικτές, ενώ ένα από τα επιχειρήματά τους είναι η συνεχής ανάγκη για πότισμα με υψηλό κόστος του νερού.
Πριν βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, είναι χρήσιμο να δούμε πως οι παλιότεροι έβρισκαν τον τρόπο και έλυναν προβλήματα, πόσο μάλλον σήμερα που οι τεχνικές και τα μέσα καλούνται να συμβάλλουν με λιγότερο κόστος, παρέχοντας περισσότερες ευκολίες.

Πριν ούτε 50 χρόνια, δηλαδή προτού εγκατασταθεί το εθνικό δίκτυο ύδρευσης, το πόσιμο νερό ήταν προνόμιο λίγων, καθώς οι καθαρές πηγές νερού ήταν περιορισμένες και φυσικά ο κόσμος τα καλοκαίρια τις εκμεταλλευόταν για την παραγωγή φαγητού.

Άνυδρη καλλιέργεια καλαμποκιού και ρυζιού / seed-for-life.org
Άνυδρη καλλιέργεια καλαμποκιού και ρυζιού 

Όμως σε πολλές περιοχές ή ακόμα και σε ξερά νησάκια, που δεν υπήρχε η πολυτέλεια πηγής νερού, ο κόσμος καλλιεργούσε με άνυδρες τεχνικές το φαγητό του το καλοκαίρι. Όσο περίεργο και αν μας ακούγεται, η άνυδρη τεχνική ήταν πολύ πιο διαδεδομένη παλιότερα για τους προαναφερόμενους λόγους. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι, και ειδικά οι κάτοικοι της Μεσογείου, καλλιεργούσαν το φαγητό τους με άνυδρες τεχνικές. Επομένως τα φυτά είναι περισσότερο συνηθισμένα σε αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας παρά στην πολύ πρόσφατη κατάχρηση του νερού, που έχει ως επακόλουθο τη μεγάλη ευπάθεια των φυτών στην ξηρασία.

Για την άνυδρη καλλιέργεια πρέπει πρώτα-πρώτα να διαλέξουμε ένα κομμάτι γης που είναι γόνιμο, αφράτο, με καλή απορρόφηση νερού. Θα χρειαστεί να το προετοιμάσουμε από τις αρχές του φθινόπωρου. Θα πρέπει, δηλαδή, να το οργώσουμε σε βάθος 40-50 εκ. ώστε να απορροφήσει καλύτερα το νερό από τις βροχές. Θα χρειαστεί να το οργώσουμε ακόμα μια φορά τον Ιανουάριο ώστε να ανακατέψουμε το χώμα που έχει κάτσει. Αρχές της άνοιξης θα χρειαστεί να κόψουμε όλα τα αγριόχορτα τα οποία θα αφήσουμε στο σημείο που τα κόψαμε για να λειτουργήσουν ως λίπασμα αλλά και ως εδαφοκάλυψη από τα επόμενα ζιζάνια.

Άνυδρη καλλιέργεια φράουλας / seed-for-life.org
Άνυδρη καλλιέργεια φράουλας

Για μεγαλύτερη παραγωγή θα σκεπάσουμε τα χόρτα με κοπριά ή κομπόστ. Όταν έχουν τελειώσει οι πολλές βροχές, θα πρέπει να πατήσουμε καλά το χώμα μας με ένα βαρίδι για να κλείσουν οι επιφανειακοί πόροι του χώματος και έτσι να φυλακίσουμε το νερό αποφεύγοντας την εξάτμισή του από το χώμα. Τέλη Απριλίου θα χρειαστεί να σκάψουμε λάκκους σε αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ τους με βάθος 20 εκ. και θα σπείρουμε στο κέντρο του κάθε λάκκου 2-3 σπόρια. Το χώμα που θα αφαιρέσουμε, θα το τοποθετήσουμε στη δυτική πλευρά του κάθε λάκκου σε σχήμα λόφου ώστε να προστατεύει τα φυτάκια από τον έντονο ήλιο αλλά και τον άνεμο. Ακόμα καλύτερα είναι να έχουμε ξεκινήσει τη σπορά προστατευμένα και να τα φυτέψουμε ως έτοιμα φυτά, επειδή είναι πιο ευαίσθητα στην ξηρασία κατά τη σπορά.

Θα χρειαστεί όμως να τα σκληραγωγήσουμε πριν τα φυτέψουμε ώστε να μην αγχωθούν με την απότομη αλλαγή. Προτιμότερο είναι να τα φυτέψουμε λίγο πριν δύσει ο ήλιος και όταν δεν έχει δυνατό αέρα. Όταν τα φυτά μας έχουν βγει κατά 10 εκ. από την επιφάνεια του χώματος (δηλαδή έχουν μεγαλώσει 30 εκ. στο σύνολο), θα αφαιρέσουμε τα πιο αδύναμα φυτά κρατώντας το πιο δυνατό από κάθε θέση. Στη συνέχεια θα ξανατοποθετήσουμε το χώμα που είχαμε αφαιρέσει από κάθε λάκκο και θα το πατήσουμε καλά, ώστε να κλείσουν όλοι οι πόροι προσέχοντας πάντα να μη πληγώσουμε τα φυτά μας. Στην συνέχεια θα αφαιρέσουμε όλα τα ζιζάνια και θα τα σκεπάσουμε πάνω από τις ρίζες των φυτών καθώς προσθέτουμε και άχυρο για καλύτερη ακόμα εδαφοκάλυψη. Η μόνη εργασία από εδώ και πέρα είναι η προστασία των καρπών με κλαδιά από γειτονικά δέντρα ή θάμνων από τους καύσωνες, καθώς και η συλλογή τους όταν είναι έτοιμα.

Ξερικό ντοματάκι τσέρι Σαντορίνης / perivolas.gr
Ξερικό ντοματάκι τσέρι Σαντορίνης

Το σημαντικότερο για πετυχημένη παραγωγή είναι να διαλέξουμε παραδοσιακές ποικιλίες, οι οποίες είναι μαθημένες στις ξερικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η ξερική ντομάτα της Σαντορίνης.  Τα πράγματα θα είναι πιο ευοίωνα αν τα σπόρια κατάγονται από φυτά που καλλιεργήθηκαν άνυδρα, γιατί τότε θα είναι περισσότερο συνηθισμένα. Διαφορετικά θα χρειαστεί να τα εκπαιδεύσουμε στην ξηρασία διαλέγοντας σπόρους από τα φυτά που άντεξαν περισσότερο για την επόμενη χρονιά.

Άνυδρη μεσογειακή καλλιέργεια / seed-for-life.org

Άνυδρη μεσογειακή καλλιέργεια 

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα και σήμερα αρκετοί άνυδροι καλλιεργητές που, παρά τη σύγχρονη μόδα, έμειναν κόντρα στο ρεύμα. Μένοντας πιστοί στις παραδόσεις είτε λόγω συνθηκών (υπάρχουν ακόμα μέρη που δεν φτάνει το υδρευτικό δίκτυο) είτε γιατί εμπιστεύονται τον φτωχό σε παραγωγή άνυδρο καρπό, αλλά πολύ πλούσιο σε άρωμα, γεύση και σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία, σε σύγκριση με τα ποτισμένα φυτά. Επίσης οι άνυδρες καλλιέργειες αντιμετωπίζουν λιγότερες παθήσεις σε σχέση με την κλασική καλλιέργεια διότι η ξηρασία εμποδίζει την υπερβολική ανάπτυξη σε μύκητες και έντομα επομένως έτσι αποφεύγουμε και τα φυτοφάρμακα

Ανυδρος λαχανόκηπος | tovima.gr

Η επιλογή της τοποθεσίας

• Επιλέγετε έδαφος γόνιμο, αφράτο και στραγγερό. Αν θέλετε, το ενισχύετε με ενσωμάτωση χωνεμένης κοπριάς, για καλύτερη γονιμότητα.

• Αποφεύγετε κεκλιμένες πλαγιές ή αμμουδερά εδάφη, διότι δεν συγκρατούν νερό.

• Στον χώρο που προορίζεται για το μποστάνι σας, δεν φυτεύετε μεγάλα δέντρα διότι απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού.

• Δημιουργείτε έναν ανεμοφράκτη από καλάμια ή σπέρνετε καλαμπόκι ή ηλίανθο στην πλευρά από την οποία φυσούν οι επικρατούντες άνεμοι.

Οι ποικιλίες

Τα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν χωρίς πότισμα με τη μορφή σπόρων είναι τα φασολάκια, τα ρεβίθια, οι μπάμιες, τα καλαμπόκια, το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι, το αγγούρι και η ντομάτα. Με τη μορφή μικρών φυταρίων φυτεύονται η πιπεριά και η μελιτζάνα.

Τα φυτάρια πλεονεκτούν έναντι των σπόρων στο ότι είναι μεγαλωμένα για τις πρώτες 20-30 ημέρες από την ημερομηνία σποράς τους σε κανονικά αρδευόμενο περιβάλλον, άρα έχουν κερδίσει μια ποσότητα υγρασίας για να μεγαλώσουν, που δεν θα την έβρισκαν στις ξερικές συνθήκες του άνυδρου κήπου.

Οι ποικιλίες που έχουν δοκιμαστεί σε άνυδρη καλλιέργεια είναι κυρίως ντόπιες, γιατί είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής και ανθεκτικές σε αντίξοες συνθήκες, όπως η έλλειψη νερού. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαίτερες ποικιλίες, που άλλες είναι πιο γνωστές και άλλες πιο σπάνιες. Για παράδειγμα, για τα φασολάκια στην περιοχή του Δύστου Ευβοίας έχουν την ποικιλία του αμπελοφάσουλου με το μαύρο ματάκι, το κόκκινο ή το άσπρο.

*Για το αγγούρι Tο ξυλάγγουρο (που γίνεται από το άγουρο πεπόνι το στρογγυλό), το ατζούρι (το κοντό), το αγγούρι Φολεγάνδρου.
*Για την ντομάτα Tο λιαστό ντοματάκι Σαντορίνης (ή «ξερικό» ), η Συριανή ξερική, η ποικιλία της Βραυρώνας και η ψωμοτομάτα.
*Για την πιπεριά H καυτερή πιπεριά, η στρογγυλή πιπεριά και η ποικιλία «κέρατο».
*Για το καρπούζι Tο μικρό στρογγυλό, το καρπούζι της «καλουριάς» από την Πάρο ή το άνυδρο καρπούζι της Ικαριάς.
*Για το πεπόνι H ποικιλία Mπουλκέικο, το αργίτικο της Πάρου, ο «κριθαρίτης» (το μακρόστενο το κόκκινο και το μοσχάτο της Πάρου).
*Για το καλαμπόκι Το λευκό και το κόκκινο από το Βόρειο Αιγαίο.
*Για το φασόλι Τα «μπαρμπούνια», τα αμπελοφάσουλα με το μαύρο ματάκι και αυτά με το κόκκινο (ανάλογα την περιοχή) και το «μπορλότο» (τα μπαρμπούνια με πιτσιλιές της Πάρου).
*Για το κολοκύθι Tο κολοκυθάκι «κομποκολόκυθο», η μεγάλη κολοκύθα από τα Κύθηρα, η γλυκοκολοκύθα και το πράσινο κολοκυθάκι.
*Για τη μελιτζάνα H αργίτικη και η λευκή μελιτζάνα της Τήνου.

Αλλες ποικιλίες που γίνονται άνυδρες είναι η πατάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ρεβίθι, η μπάμια, η φάβα αλλά και πολλά ακόμη κηπευτικά τα οποία είναι ιδιαίτερα της κάθε περιοχής.

Σπορά και φύτευση φυταρίων

Οι σπόροι που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι από ντόπιες ποικιλίες. Αν ανήκετε στους προνοητικούς και έχετε κρατήσει σπόρο από τα φυτά της περσινής σοδειάς σας, μπορείτε να τους φυτέψετε στον άνυδρο λαχανόκηπό σας. Συνήθως παίρνετε σπόρο από τους πρώτους καρπούς, στο χαμηλότερο σημείο του φυτού, και αφού τους αφήσετε επάνω στο φυτό μέχρι να υπερωριμάσουν. Μετά κόβετε τους καρπούς, τους ανοίγετε, αφαιρείτε από μέσα τους σπόρους, τους ξεπλένετε καλά και τους στεγνώνετε επάνω σε χαρτί ή εφημερίδα σε σκοτεινό μέρος που αερίζεται. Τους αφήνετε να ξεχειμωνιάσουν σε σκοτεινό και στεγνό χώρο.

Τα φυτάρια που θα πάρετε από το εμπόριο είναι πολύ ευαίσθητα στην άνυδρη καλλιέργεια, γι’ αυτό χρειάζονται σκληραγώγηση. Οσο πιο κοντόχοντρα φυτάρια διαλέξετε, τόσο πιο ανθεκτικά θα είναι στην έλλειψη νερού. Επίσης, αν βρείτε φυτάρια σε στενόμακρο (βαθύ) κυπελλάκι – που σημαίνει ότι έχουν δημιουργήσει μακριά ρίζα, η οποία θα πάει βαθιά για να βρει την υγρασία που χρειάζεται το φυτό –, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τέλος, θα πρέπει να ξεκινήσετε να σκληραγωγείτε τα φυτά μειώνοντας σταδιακά τα ποτίσματα, προτού τα φυτέψετε στο μποστάνι.

• Φυτεύετε το απόγευμα λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, ώστε να μην περάσουν το μεταφυτευτικό τους σοκ με την έντονη ακτινοβολία του ήλιου όλης της ημέρας.

• Δεν φυτεύετε όταν έχει δυνατό αέρα.

• Ανοίγετε έναν βαθύ λάκκο, 30-40 εκ., και τοποθετείτε το περισσευούμενο χώμα σαν λοφάκι έξω από τον λάκκο, από την πλευρά της Δύσης, για να προφυλάσσει τα φυτά από τον έντονο δυτικό ήλιο. Ο σπόρος θα φυτευτεί στον πυθμένα του λάκκου και το ύψος των πλαϊνών του θα προστατεύει το μικρό φυτάριο από τους ανέμους και τον ήλιο μέχρι να μεγαλώσει και να δυναμώσει.

• Φυτεύετε τον σπόρο σε βάθος 2-4 εκ. και μετά συμπιέζετε το χώμα τριγύρω. Αν πρόκειται για φυτάριο, συμπιέζετε ώστε να έρθει σε επαφή το χώμα με το ριζικό του σύστημα.

Καλλιεργητικές  φροντίδες

Μόλις τα φυτά σας φτάσουν τα 10-12 πρώτα εκατοστά, αρχίζετε τις εξής σημαντικές εργασίες:

• Kαθαρίζετε την επιφανειακή ξερή στρώση χώματος και σπάτε τους σβώλους.

• Σκαλίζετε γύρω από το φυτό μέσα στον λάκκο και προσθέτετε νέο χώμα, το οποίο θα πάρετε από τον εξωτερικό λοφίσκο, αφού πρώτα αφαιρέσετε την ξερή κρούστα γύρω του για να μείνει το φρέσκο χώμα.

• Συμπιέζετε το χώμα του λάκκου για να
παγιδεύσετε την υγρασία μέσα στους
πόρους του εδάφους – με μεγάλη προσοχή, ώστε να μη σπάσετε το φυτό.

• Ξεριζώνετε τα ζιζάνια (τα άγρια χόρτα) που βγαίνουν τριγύρω και τα απλώνετε γύρω από τα λαχανικά ώστε να κρατιέται η υγρασία στο χώμα, εμποδίζοντας την εξάτμιση. Αν δεν βγαίνουν χόρτα, μπορείτε να σκεπάσετε το χώμα γύρω από τα φυτά με άχυρο.

• Οταν φανούν οι πρώτοι καρποί, μαζεύετε άγριους θάμνους, π.χ. σχίνα, άγρια χόρτα κτλ., και φτιάχνετε ένα στρώμα στη βάση του φυτού όπου θα «καθήσουν» επάνω του οι καρποί, αποφεύγοντας έτσι την άμεση
επαφή με το χώμα και την έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Προετοιμασία εδάφους

1
Αφού επιλέξετε τον κατάλληλο χώρο για το μποστάνι, ξεκινάτε με το πρώτο όργωμα, στις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Το πρώτο όργωμα πρέπει να είναι βαθύ, περίπου 40-50 εκ., ώστε να μπορεί να περάσει η υγρασία των πρώτων βροχών σε βάθος.

2
Οργώνετε μία δεύτερη φορά τον χειμώνα, αν είναι εύκολο να προσεγγίσετε το χωράφι σας.

3
Φρεζάρετε την άνοιξη σε βάθος 20 εκ., ενσωματώνοντας είτε τα χόρτα που έχουν βγει από τις ανοιξιάτικες βροχές (χλωρή λίπανση), είτε το κομπόστ που φτιάξατε μόνοι σας από ξεραμένα αγριόχορτα, κλαδέματα κτλ., είτε χωνεμένη κοπριά (οργανική λίπανση).

4
Ισοπεδώνετε και ψιλοχωματίζετε (δηλαδή θρυμματίζετε τους σβώλους), ισιώνετε το χώμα με μια τσουγκράνα και το συμπιέζετε με έναν κύλινδρο ώστε να κλείσουν οι πόροι του εδάφους και να παγιδεύσουν μέσα τους όσο περισσότερη υγρασία γίνεται.

5
Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις υψηλές θερμοκρασίες και να «ηλιοθερμάνετε» ή να «ηλιοκάψετε», όπως έλεγαν οι παλιοί, το έδαφος. Αυτό γίνεται με το σκέπασμα του εδάφους με ένα λεπτό διαφανές νάιλον, αφού πρώτα το έχετε οργώσει, ισοπεδώσει και ποτίσει καλά. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται κάθε πέντε-έξι χρόνια, διότι βοηθά στην απολύμανση του εδάφους από παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, αυξάνεται η γονιμότητα και το έδαφος «ξαναζωντανεύει».

Πού  θα  βρω  σπόρους  και  φυτάρια;

• Σπόρους από ντόπιες ποικιλίες διαθέτουν μόνο οι ντόπιοι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν τους δικούς τους και τους δίνουν συνήθως με ανταλλαγή. Προτείνω φέτος στις διακοπές σας να ψάξετε να βρείτε κάποιους από αυτούς.
• Μέσω του «Πελίτι» εκδίδεται κάθε χρόνο ένα βιβλίο με τα κατά τόπους αγροκτήματα, όπου αναφέρεται αναλυτικά τι προσφέρει ο κάθε παραγωγός. Επίσης, διοργανώνονται κάθε χρόνο πανηγύρια ανταλλαγής σπόρων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.peliti.gr ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 25240 22059 και στο e-mail: [email protected]

Μικρά  μυστικά

1
Αν μέσα στην ημέρα, καταμεσής του καλοκαιριού, τα φύλλα δείχνουν μαραμένα, δηλαδή «κάνουν μεσημέρι», όπως λένε οι παλιοί, μην τρομάξετε. Είναι η φυσιολογική αντίδραση του φυτού για να προστατευτεί από την εξατμισοδιαπνοή που του δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Το βράδυ θα ανακτήσουν τις δυνάμεις τους απορροφώντας τη βραδινή υγρασία και το πρωί θα είναι πάλι έτοιμα για να αντιμετωπίσουν την επόμενη δύσκολη ζεστή ημέρα.

2
Το χνούδι στα φύλλα, αλλά και στους καρπούς των λαχανικών του άνυδρου κήπου είναι πιο πυκνό και η φλούδα πιο χοντρή. Το χνούδι δρα σαν «σκίαστρο» στο φύλλο και σαν «συλλέκτης» της βραδινής υγρασίας. Ετσι, δημιουργείται μία ασπίδα προστασίας ενάντια στην εξατμισοδιαπνοή την οποία προκαλούν οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη ηλιακή ακτινοβολία που επικρατούν τον Αύγουστο στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

3
Αν μπείτε στον πειρασμό να ποτίσετε έστω και μία φορά το άνυδρο περιβόλι σας, τότε θα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στα φυτά σας. Και αυτό γιατί ενώ η ρίζα τους έχει μάθει να πηγαίνει βαθιά για να βρει την απαραίτητη υγρασία, θα αναζητήσει το νερό από τα επιφανειακά στρώματα, όπου ρίξατε νερό, με αποτέλεσμα μόλις εξατμιστεί η ποσότητα του διαθέσιμου νερού να μαραθούν, περιμένοντας να ξαναβρούν νερό σε αυτά τα επίπεδα του εδάφους.

4
Για την προστασία των λαχανικών από ασθένειες και έντομα, φυτέψτε βασιλικούς. θα δώσουν γλυκιά γεύση στα λαχανικά, και θα δράσουν εντομοαπωθητικά για πολλούς εχθρούς.

5
Τέλος, μην το βάλετε κάτω αν χάσετε μερικά φυτά. Κάθε αρχή και δύσκολη. Μάθετε από τους παλιούς, ρωτώντας τους ακόμη και στην περίοδο των διακοπών σας.

6
Το έδαφος που περιέχει οργανικές ουσίες συγκρατεί καλύτερα την υγρασία. Η ζωική κοπριά εισχωρεί στο έδαφος με όργωμα

7
Oργωμα στις αρχές Οκτωβρίου σε βάθος 50-60 εκ.

8
Φυτέψτε το φυτό στο κέντρο του λάκκου

9
Πατάμε το χώμα για να κλείσουν τα κενά αέρος

10
Συμπληρώστε φρέσκο χώμα από τα πλάγια

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο  βιβλίο του  Κλεόνικου Σταυριδάκη, «Η  άνυδρη καλλιέργεια  των κηπευτικών», Εκδόσεις ΨΙΧΑΛΟΣ

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.