Τετάρτη , 27 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Άνηθος σε γλάστρα, 6 μυστικά για τη φροντίδα του

Άνηθος, ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας με έντονα αρωματική γεύση που δε μπορεί να λείπει από την κουζίνα μας! Ο άνηθος προσθέτει χρώμα και άρωμα στη στιγμή σε δεκάδες μαγειρικές συνταγές και σαλάτες, ενώ η φροντίδα του δεν είναι καθόλου απαιτητική. Ευωδιαστός και ιδιαίτερα υγιεινός, ο άνηθος μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να κόβουμε και να απολαμβάνουμε τα φρέσκα φύλλα του τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Εξάλλου, τα φρέσκα μυρωδικά περικλύουν όλο αυτό το άρωμα και τη γεύση που μπορούν να απογειώσουν και την πιο απλή συνταγή. Ας δούμε, λοιπόν, τις σημαντικότερες συμβουλές για να καλλιεργήσουμε άνηθο σε γλάστρα στο σπίτι μας εύκολα και απλά και να απολαύσουμε μοναδικές γεύσεις στην κουζίνα μας. Τι γλάστρα χρειαζόμαστε για την φύτευση του άνηθου; Φυτεύουμε τον άνηθο σε σχετικά βαθιά γλάστρα, καθώς η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά. Επιλέγουμε γλάστρα πήλινη ή πλαστική, με βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών και αντίστοιχη διάμετρο. Ο άνηθος αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-25 βαθμών και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο πολύ κρύο και τους βοριάδες. Για τη φύτευση του άνηθου προτιμάμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση και φροντίζουμε να τον προστατεύουμε από την παγωνιά. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τοποθετούμε τον άνηθο σε ημισκιερή θέση, ώστε να παραμείνει δροσερός και καταπράσινος, και να μην βγάλει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς που σταματούν την ανάπτυξή του. Τι προσέχουμε κατά την φύτευση του άνηθου σε γλάστρα; Για την φύτευση του άνηθου, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα πλούσιο σε οργανική ουσία που περιέχει κομπόστ και περλίτη για να του εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και ικανοποιητική αποστράγγιση του νερού. Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους άνηθου στη γλάστρα μας σε βάθος περίπου 1 εκατοστού. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι, αραιώνουμε τα φυτά αφήνοντας 3-4 σε κάθε γλάστρα. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά άνηθου για να μεταφυτεύσουμε στη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα μας. Κατάλληλη εποχή για την σπορά και τη φύτευση του άνηθου είναι μέσα στο φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης. 


Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ο άνηθος σε γλάστρα; Ποτίζουμε συχνά τον άνηθο στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Κατά το πότισμα, φροντίζουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα του για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που προκαλούν αλλοίωση στο χρώμα του και άσπρισμα στα φύλλα. Για άνηθο που καλλιεργούμε την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε τακτικότερα και μεταφέρουμε τη γλάστρα σε μερική σκιά για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη. Τι ανάγκες σε λίπανση έχει ο άνηθος σε γλάστρα; Για τη λίπανση του άνηθου, χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος, μία φορά το μήνα, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξή του. Αν το φυτόχωμα που μεταφυτεύσαμε τον άνηθο είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα. Πρέπει να γνωρίζουμε πως η υπερβολική ποσότητα λίπανσης με αζωτούχα λιπάσματα, όπως η αμμωνία, μπορεί να δημιουργήσει κιτρινίσματα στο φύλλωμα του άνηθου και να προκαλέσει ξήρανση του φυτού. Τι προστασία χρειάζεται ο άνηθος στη γλάστρα; Για να προστατέψουμε τον άνηθο από ασθένειες και έντομα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά από την κουζίνα μας. Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στο φύλλωμα του άνηθου, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά τον άνηθο με διάλυμα μαγερικής σόδας που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Αντίστοιχα, για την κάμπια που προτιμά τους τρυφερούς βλαστούς, μπορούμε να σκονίσουμε to φύλλα και τους βλαστούς του άνηθου με μίγμα από πιπέρι καγιέν και αλεύρι. 

Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια άνηθου
Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια άνηθου στον κήπο


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον άνηθο σε γλάστρα Η συγκομιδή του άνηθου από τη γλάστρα συνήθως γίνεται 1,5-2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του ή 3 μήνες μετά την σπορά. Συγκομίζουμε τον άνηθο, κόβοντας τους μικρούς βλαστούς με τα φύλλα του, σε απόσταση 2-3 εκατοστών από το χώμα για να μπορέσει να βλαστήσει ξανά και να μας δώσει νέα συγκομιδή μετά από 2-3 βδομάδες. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.