Άλατα καλίου, τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται στα φυτά

Άλατα καλίου, τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται στα φυτά
28 Οκτωβρίου 22:00 2021

Tα άλατα καλίου αποτελούν ένα από πιο διαδεδομένα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα.

Η πλήρης ονομασία με την οποία τα βρίσκουμε στο εμπόριο είναι “άλατα καλίου λιπαρών οξέων”, ενώ μπορεί να τα ακούσουμε και ως “άλατα λιπαρών οξέων”, “άλατα σαπώνων καλίου” ή “σάπωνες αλάτων καλίου”.

Διαθέτουν φυσική σύνθεση παρόμοια με το κοινό και χρησιμοποιούνται σε , καρποφόρων δέντρων, καθώς επίσης σε αρωματικά και .

Μαζί με τον , τον και το , τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων αποτελούν τα πιο δημοφιλή σκευάσματα, εγκεκριμένα για χρήση στη βιολογική γεωργία, που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Ας δούμε αναλυτικά, πώς χρησιμοποιούμε τα άλατα καλίου και ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Τα άλατα καλίου εφαρμόζονται στα φυτά για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων και του τετράνυχου που κάνουν σημαντικές ζημιές στα φυτά, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Δρουν σχετικά άμεσα για την εξόντωση των εντόμων. Συγκριτικά με άλλα εντομοκτόνα, τα άλατα καλίου έχουν το πλεονέκτημα ότι για καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων, η συγκομιδή των καρπών μπορεί να γίνει άμεσα μετά τον ψεκασμό.

Για τη δοσολογία του διαλύματος ψεκασμού στα φυτά, συμβουλευόμαστε πάντα την αυτοκόλλητη ετικέτα του σκευάσματος, καθώς και τον γεωπόνο του καταστήματος από το οποίο έχουμε προμηθευτεί το σκεύασμα.

Τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του αλευρώδη, ενός μικρού χαρακτηριστικού άσπρου εντόμου που συναντάμε συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σε κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά.

Ορισμένα είδη αλευρώδη εμφανίζονται και σε όπως στην , στην και στην δημιουργώντας μία λευκή κολλώδη ουσία στα φύλλα.

Ο ψεκασμός με άλατα καλίου λιπαρών οξέων εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, τα μικρά έντομα πράσινου, κίτρινου, μαύρου ή άσπρου χρώματος που μοιάζουν με ψείρες και δημιουργούν χαρακτηριστικά μελιτώματα πάνω στο φύλλωμα των φυτών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα άλατα καλίου είναι σχετικά εκλεκτικό εντομοκτόνο και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην που αποτελεί ένα φυσικό εχθρό της μελίγκρας.

Αρκετά καλή δράση των αλάτων καλίου παρατηρείται και για την καταπολέμηση της βαμβακάδας, ένα είδος κοκκοειδούς εντόμου που προσβάλλει καλλωπιστικά φυτά κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού και φθινοπώρου, εμφανίζoντας λευκές ίνες στα φύλλα και τους βλαστούς, οι οποίες μοιάζουν με βαμβάκι.

Επίσης, τα άλατα καλίου χρησιμοποιούνται και για την , που εμφανίζεται έντονα την άνοιξη, κατά την περίοδο ανθοφορίας των ελαιόδεντρων.

Η εφαρμογή των αλάτων καλίου βοηθά στην αποτελεσματική καταπολέμηση της ψώρα των φυτών, τα μικροσκοπικά έντομα που εμφανίζονται με καφέ λέπια ή μαύρες κουκίδες στα φύλλα και τους καρπούς των καρποφόρων δέντρων, καθώς και σε αρκετούς καλλωπιστικούς θάμνους όπως η , ο , το και η .

Τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση του θρίπα, του μικροσκοπικού φτερωτού εντόμου που προσβάλλει καλλιέργειες λαχανικών και καρποφόρων δέντρων, δημιουργώντας σημάδια με φαγώματα ή τσιμπήματα στα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών, υποβαθμίζοντας την παραγωγή.

Σε αρχικά στάδια προσβολής λαχανικών, καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων από , τα άλατα καλίου έχουν αποτελεσματική δράση, καθώς καταπολεμούν μερικώς και το στάδιο του αυγού.

Ο τετράνυχος εμφανίζεται κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού σταδιακά ξεραίνει τα φύλλα των φυτών, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα υποβάθμισης των καρπών.

Για την καλύτερη εφαρμογή των αλάτων καλίου και μέγιστη αποτελεσματικότητα, ψεκάζουμε μόνο όταν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν τα φυτά, επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με άλατα καλίου μετά από 2 εβδομάδες.

  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment