Γιατί κιτρινίζουν τα κολοκύθια;
Όσοι έχουμε καλλιεργήσει κολοκύθια, έχουμε παρατηρήσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα κολοκυθάκια κιτρινίζουν, δεν αναπτύσσονται κανονικά και σαπίζουν.
Κι ενώ το είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις , το κιτρίνισμα των καρπών οφείλεται σε διαφορετικά αίτια και καταστρέφει άμεσα την παραγωγή μας.
Στην στον κήπο ή σε γλάστρα αρκετά συχνά βλέπουμε τα κολοκυθάκια να κιτρινίζουν, να παραμένουν μικρά, να πέφτουν ή να σαπίζουν σταδιακά.
Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε άμεσα τα συμπτώματα του κιτρινίσματος των κολοκυθιών, ώστε να επέμβουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα.
Ας δούμε αναλυτικά τις αιτίες που κιτρινίζουν τα κολοκύθια, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να εξασφαλίσουμε πλούσια παραγωγή από νόστιμα κολοκύθια και αυτό το καλοκαίρι.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν κιτρίνισμα και σάπισμα στα κολοκύθια, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τo πότισμα, τις ασθένειες και τη κολοκυθιού.
Το υπερβολικό πότισμα της καλλιέργειας του κολοκυθιού μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα και σαπίσματα στους καρπούς, ειδικά όταν οι έρχονται καρποί σε επαφή με το χώμα.
Για την αποφυγή της επαφής των καρπών του κολοκυθιού με το βρεγμένο χώμα, σκορπίζουμε γύρω από τα φυτά, διάφορα , όπως πριονίδι και πευκόφλουδα.
Φροντίζουμε να τα φυτά κολοκυθιού, ανάλογα την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση το υπερβολικό πότισμα που δημιουργεί προβλήματα.
Εγκαθιστούμε σύστημα ποτίσματος με σταγόνες που βοηθάει να παρέχουμε τη σωστή ποσότητα νερού στα φυτά και να περιορίσουμε τη σπατάλη του.
Οι κακές συνθήκες αερισμού σε συνδυασμό με υπερβολική υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών όπως το που μπορεί να συντελέσει σε κιτρίνισμα, σάπισμα ή ξήρανση στα κολοκυθάκια.
Αποφεύγουμε λοιπόν τις πυκνές φυτεύσεις και ψεκάζουμε προληπτικά το φύλλωμα των φυτών με βιολογικά σκευάσματα όπως ο και το για την προστασία των κολοκυθιών.
Η έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του αζώτου στα φυτά κολοκυθιού αρκετές φορές προκαλεί κίτρινισμα στους καρπούς, οι οποίο δεν μεγαλώνουν και παραμένουν μικροί.
Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε στα φυτά κολοκυθιού ποσότητα βιολογικού λιπάσματος αζώτου, κάθε δύο τρεις εβδομάδες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Τα κίτρινα κολοκύθια στο λαχανόκηπο μας μπορεί να οφείλονται και στην έλλειψη ασβεστίου στο χώμα, ειδικά όταν υπάρχουν απότομες μεταβολές θερμοκρασίας.
Η προσθήκη που κάνουμε στην και για την , είναι αναγκαία λοιπόν αρκετές φορές και στην καλλιέργεια κολοκυθιού.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις στρογγυλές ποικιλίες κολοκυθιού, εμφανίζεται λιγότερο συχνά το κιτρίνισμα των καρπών σε σχέση με τις ποικιλίες στενόμακρων καρπών.