Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας έχω μιλήσει διεξοδικά στο άρθρο μου – Κανέλα, ένα πανάρχαιο γιατρικό, το κιννάμωμον των αρχαίων Ελλήνων , όπου και σας έχω δείξει τις πολύτιμες ιδιότητές της. Η προτίμησή μου στην κανέλα, ειδικά τον χειμώνα, είναι και οι θερμαντικές της ιδιότητες, πολύτιμες τις μέρες με το πολύ κρύο! Και γιατί η κανέλα ζεσταίνει την καρδιά και μεθάει τη γαλήνη και με ένα ποτήρι κανελάδα στο χέρι ατενίζοντας τη βροχή μέσα από το νοτισμένο παράθυρο μου έρχονται στο μυαλό κάποιοι μακρυσμένοι στίχοι του αγαπημένου Κωνσταντή, του αγαπημένου Καβάφη… Δεν με πειράζει αν απλώνη έξω ο χειμώνας καταχνιά, σύννεφα, και κρυάδα. Μέσα μου κάμνει άνοιξι, χαρά αληθινή. Το γέλιο είναι ακτίνα, μαλαματένια όλη, σαν την αγάπη άλλο δεν είναι περιβόλι, του τραγουδιού η ζέστη όλα τα χιόνια λυώνει… Και θα με ρωτήσετε – μα καλά τι δουλειά έχει η ποίηση με τη βοτανολογία; – Μα γιατί μου αρέσει να θυμόμαστε τους ποιητές μας και τα ποιήματά τους, που τόσο παραστατικά μας περιγράφουν σκηνές, εποχές, γεγονότα και γιατί η βοτανολογία είναι η ποίηση της ζωής, της χαράς και της υγείας. Και τώρα το ρόφημά μας για να ζεστάνουμε την καρδιά μας και να χαρούμε το χειμώνα χωρίς κρυώματα, βήχα και πυρετούς Ρόφημα κανέλας ή κανελάδα με φλούδες πορτοκαλιού! Ετοιμάζω την κανελάδα μου πάντα με οργανικό θυμαρίσιο μέλι ή μέλι πεύκου και βέβαια κανέλα Κεϋλάνης!!! Θα χρειαστώ: -. 5 κούπες νερό -. 15 ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης -. 18 καρφάκια γαρίφαλο, το γαρίφαλο είναι το μπαχαρικό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, -. μέλι θυμαρίσιο -. αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού – περίπου από μισό πορτοκάλι Και -. σε μία αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα ρίχνω το νερό μου, την κανέλα και το γαρύφαλο!!! -. μόλις έρθουν στο σημείο βρασμού, χαμηλώνω την ένταση της θερμοκρασίας και -. σιγοβράζω για μισή περίπου ώρα -. μόλις συμπληρωθεί η ώρα βρασμού, σουρώνω το ρόφημά μου σε ένα γυάλινο μπολ και το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία περίπου 35°C *μετά το βρασμό μου έχουν μείνει 3 κούπες ρόφημα, το οποίο θα γλυκάνω με το μέλι μου -. μόλις το ρόφημά μου έρθει στη θερμοκρασία των 35°C περίπου, προσθέτω το μέλι * 2 κούπες μέλι, γιατί το μέλι μου είναι πολύ παχύρευστο –. ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν το ρόφημά μου με το μέλι -. προσθέτων τις αποξηραμένες φλούδες του πορτοκαλιού, ανακατεύω και -. ρίχνω το σιροποροφημά μου σε ένα μπουκάλι με μεγάλο στόμιο, -. κλείνω καλά του μπουκάλι μου και το διατηρώ στο ψυγείο!!! και -. κάθε που κάποιος έχει ανάγκη ένα ισχυρό θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα, προσθέτω 3 κουταλιές της σούπας από το σιροποροφημά μου σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και… το προσφέρω!!! -. η βοτανολογία είναι η ποίηση της χαράς και της υγείας, είναι η ποίηση της ζωής. Όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε υγιείς Κείμeνο και επιμέλεια κειμένου-ntina/thalia: botanologia.gr
The post Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα! appeared first on Βοτανολογία.