Τρίτη , 9 Σεπτεμβρίου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Τρύγος αμπελιού, πότε μαζεύουμε τα σταφύλια

Ο τρύγος του αμπελιού, όταν ωριμάζουν τα σταφύλια, αποτελεί τη σημαντικότερη καλλιεργητική εργασία για τους αμπελοκαλλιεργητές. Ο καθορισμός της ημερομηνίας του τρύγου για το είναι η κρισιμότερη απόφαση που πρέπει να πάρει ο αμπελοκαλλιεργητής, τόσο για επιτραπέζιες ποικιλίες που προορίζονται για νωπή κατανάλωση, όσο και για οινοποιήσιμες ποικιλίες που προορίζονται για παραγωγή κρασιού.

Κατά την ωρίμανση των σταφυλιών, τα σταφύλια γίνονται σταδιακά γλυκύτερα, καθώς αυξάνεται η περιεκτικότητα των σακχάρων και μειώνεται η οξύτητά τους. Επιλέγουμε λοιπόν να κάνουμε τη συγκομιδή των σταφυλιών όταν είναι αρκετά ώριμα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Ειδικά για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιού, αν κάνουμε τον τρύγο νωρίτερα, τα σταφύλια θα είναι άγουρα με υψηλότερη οξύτητα και δεν θα δώσουν κρασί υψηλής ποιότητας. Αντίστοιχα, αν καθυστερήσουμε τη συγκομιδή, με τα υπερώριμα σταφύλια, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών και να προκύψει κρασί υποβαθμισμένης ποιότητας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια εποχή γίνεται ο τρύγος στην και πώς καταλαβαίνουμε ότι τα σταφύλια είναι ώριμα για να τα τρυγήσουμε, προκειμένου να τα απολαύσουμε φρέσκα και ζουμερά ή να τα πάμε στο πατητήρι για να τα κάνουμε μούστο και να φτιάξουμε ένα υπέροχο κρασί.

Η εποχή του τρύγου των σταφυλιών στον ελληνικό χώρο διαρκεί συνήθως από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο. Αυτή την περίοδο τα σταφύλια στις λευκές ποικιλίες αποκτούν κίτρινη απόχρωση χρώμα, ενώ στις κόκκινες ποικιλίες αποκτούν μία κόκκινο-μωβ.

Η ημερομηνία του τρύγου δεν είναι ποτέ ίδια κάθε χρόνο και μεταβάλλεται από διάφορες παραμέτρους όπως την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες, το έδαφος και τις καλλιεργητικές τεχνικές. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τους παράγοντες που επηρεάζουν την ωρίμανση των σταφυλιών και τον καθορισμό της ώρας του μαζέματος των σταφυλιών.

Την εποχή της ωρίμανσης, οι αμπελοκαλλιεργητές παρατηρούν διάφορα χαρακτηριστικά στην ποικιλία που καλλιεργούν για να ελέγξουν πότε ωριμάζουν τα σταφύλια του αμπελιού και να καθορίσουν την κατάλληλη χρονική στιγμή για τον τρύγο. Οι κυριότεροι τρόποι για τον καθορισμό της ημερομηνίας του τρύγου είναι οι εξής:

Σε πρώτο στάδιο, παρατηρούμε την αλλαγή του χρώματος στις ράγες των σταφυλιών καθώς ωριμάζουν. Συγκεκριμένα, το χρώμα των κόκκινων ποικιλιών σταφυλιών αλλάζει σταδιακά από πράσινο σε κόκκινο χρώμα ενώ στις λευκές ποικιλίες σταδιακά από πράσινο σε κιτρινωπό.

Όταν ωριμάζουν τα σταφύλια και είναι έτοιμα για τρύγο, οι ράγες του σταφυλιού ξεκολλάνε πολύ εύκολα από το τσαμπί. Επίσης, οι μίσχοι του σταφυλιού αλλάζουν χρώμα και από πράσινοι μετατρέπονται σε καφέ όταν τα σταφύλια είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Όταν τα σταφύλια ωριμάσουν, οι σπόροι γίνονται πιο μαλακοί και μπορούμε να τους μασήσουμε πολύ εύκολα. Επίσης, το χρώμα των σπόρων των σταφυλιών αλλάζει όταν είναι έτοιμα για συγκομιδή και παίρνει χρώμα καφέ στις κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών και χρυσοκίτρινο χρώμα στις λευκές ποικιλίες.

Ένας από τους βασικότερους τρόπους για να καταλάβουμε αν έχουν ωριμάσει τα σταφύλια είναι να τα δοκιμάσουμε. Αν τα σταφύλια έχουν γλυκιά γεύση χωρίς να πικρίζουν ή να έχουν όξινη γεύση, τότε είναι έτοιμα τια συγκομιδή. Βέβαια, πέραν της γλυκύτητας του σταφυλιού, αρκετοί αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων ποικιλιών ελέγχουν επιμελώς και τα αρώματα της κάθε ποικιλίας σταφυλιών που τους αποκαλύπτει η γευστική δοκιμασία.

Για να διαπιστώσουμε τον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών και να αποφασίσουμε για την ώρα του τρύγου, η πιο αντικειμενική μέθοδος είναι η συνεχή μέτρηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα χρησιμοποιώντας κατάλληλες συσκευές και όργανα. Όταν η περιεκτικότητα του σταφυλιού σε σάκχαρα φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα για την ποικιλία που καλλιεργούμε, τότε είναι η κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή του αμπελιού.

Αρκετοί αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων ποικιλιών επιταχύνουν ή καθυστερούν σκόπιμα τη συγκομιδή των σταφυλιών για να επιτύχουν συγκεκριμένη οξύτητα και αρώματα, κάτι που θα τους βοηθήσει για να δημιουργήσουν ένα κρασί εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.