Κυριακή , 24 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Αγουρέλαιο, η πρώτη συγκομιδή του ελαιολάδου

Το αγουρέλαιο είναι αποτέλεσμα πρώιμης συγκομιδής της ελιάς, ένα ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρους καρπούς που δεν έχουν ωριμάσει και παραμένουν πράσινοι. Στις ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, αρκετοί παραγωγοί, κυρίως βιοκαλλιεργητές, ξεκινούν νωρίς το μάζεμα της ελιάς από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το αγουρέλαιο έχει την χαρακτηριστική γεύση της άγουρης ελιάς και, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς νέους θαυμαστές ως προϊόν πολύτιμης διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μία χωριάτική σαλάτα ή μια φέτα ψωμί είναι αρκετή για να απολαύσουμε την υπέροχη γεύση και τις μοναδικές ιδιότητες του αγουρέλαιου αυτή την εποχή. Τι χαρακτηριστικά έχει το αγουρέλαιο και πώς το ξεχωρίζουμε; Δεν θα δυσκολευτούμε να διακρίνουμε το αγουρέλαιο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα, καθώς ξεχωρίζει από το έντονο λαμπερό πράσινο χρώμα του που οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης του άγουρου καρπού της ελιάς. Το αγουρέλαιο διαθέτει χαρακτηριστική έντονα πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα που θυμίζει φρεσκοκομμένη άγουρη ελιά. Αυτή η πικράδα που «καίει» τον ουρανίσκο, το κάνει ξεχωριστό και ταυτόχρονα όχι ευχάριστο σε όλους. Αξίζει να σημειώσουμε πως το αγουρέλαιο διατηρεί τις μοναδικές ιδιότητές του για ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Ακόμα κι αν διατηρηθεί στις πιο κατάλληλες συνθήκες, μετά τον Μάρτιο το αγουρέλαιο σταδιακά χάνει βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το έντονο χρώμα και την πικρή φρουτώδη γεύση του. 


Γιατί το αγουρέλαιο έχει υψηλή τιμή; Το αγουρέλαιο, όπως και το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Το αγουρέλαιο όμως χαρακτηριζεται από υψηλότερη περιεκτικότητα στην ελαιασίνη και στην ελαιοκανθάλη από το συμβατικό ελαιόλαδο, δύο ουσίες με έντονη φαρμακευτική δράση, καθώς διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Από εμπορική σκοπιά, το αγουρέλαιο γίνεται ανάρπαστο στις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας και έχει σε αρκετές περιπτώσεις διπλάσια τιμή από το συμβατικό ελαιόλαδο. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η πρώιμη συγκομιδή και η εξαγωγή του ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σημαντικά μικρότερης ποσότητας ελαιολάδου από τους παραγωγούς και την αύξηση αναλογικά της τιμής του αγουρέλαιου. 

Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς


 Κι ένα μυστικό για τη συγκομιδή αγουρέλαιου Για τους παραγωγούς ελαιολάδου, η πρώιμη συγκομιδή για την εξαγωγή του αγουρέλαιου είναι αρκετά ωφέλιμη για την καλλιέργεια της ελιάς, καθώς βοηθά στη μείωση της έντασης της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή του φαινομένου κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης καρποφορίας. Επίσης, η πρώιμη συγκομιδή της ελιάς είναι ευεργετική για τον παραγωγό, καθώς ο ελαιόκαρπος έχει μειωμένη προσβολή από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου και χαμηλότερη οξύτητα.  

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.