Τρίτη , 30 Απριλίου 2024
Breaking News

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Κυδώνια: οι παλιές συνταγές

ΚυδωνόπαστοΠαίρνουμε κυδώνια και τα καθαρίζουμε από έξω, τρίβοντας τα με μια πετσέτα. Κατόπιν τα κόβουμε μικρές φέτες, βγάζοντας το σκληρό μέρος και τους σπόρους τους.
Τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα πλένουμε με δυο νερά και μετά τα βάζουμε με καθαρό νερό στη φωτιά να βράσουν επί 2 ώρες. Κατόπιν παίρνουμε το ζουμί τους και περνούμε τα κυδώνια σε ένα ταψί από σήτα.
Ζυγίζουμε τότε τα κυδώνια και αν είναι παραδείγματος χάρη μία οκά κυδώνια, βάζουμε 300 δράμια ζάχαρη σε ένα καζάνι, ρίχνουμε μέσα τα κυδώνια και ανακατεύουμε τρία τέταρτα της ώρας.
Αφού γίνει κατά αυτόν τον τρόπο το κυδωνόπαστο, ρίχνουμε μέσα 100 δράμια ψιλοκομμένο αμύγδαλο και λίγη ψηλή κανέλλα και αφού ανακατώσουμε καλά, το αδειάζουμε μέσα σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι, το στρώνουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει, κατόπιν το κόβουμε κομμάτια σε σχήμα μπακλαβά.Κομμάτια κυδώνια κρυσταλωτάΔιαλέγομε καλά και ώριμα κυδώνια και τα κόπτομε εις τέσσερα τεμάχια. Βγάζουμε την καρδιά των και τα ρίπτομε σε μια λεκάνη οπού έχουμε νερό βραστό, και στο οποίο έχουμε ζουπιγμένο τον ζωμό δύο λεμονιών. Άμα το ψήσιμο κοντεύει, αδυνατίζομε το βράσιμο, και άμα ψηθούν τα κυδώνια, τα αποσύρουμε και τα ρίπτομε σ’ ένα μέγα αγγείο, όπου έχουμε κρύο νερό.
Καθαρίζουμε και τα ισιάζομε έπειτα, τα θέτουμε δε μέσα σε μια λεκάνη όπου έχουμε σιρόπι 10 βαθμών, το οποίο αφήσαμε να κρυώσει και το σκεπάζουμε με ένα στρογγυλοκομμένο χαρτί.
Μετά τινές ώρες δίνουμε μια βράση στο σιρόπι και το χύνουμε βραστό στα κυδώνια. Την άλλη ημέρα το βράζουμε πάλι, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και άμα τα σιρόπι γίνει 12 βαθμών, το χύνουμε ζεστό στα κυδώνια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια εργασία κάθε 12 ώρες έξι φορές και την τελευταία φορά αλλάζουμε το σιρόπι, πρέπει δε τότε να είναι 32 βαθμών. Χύνουμε τα κυδώνια εντός, τα βράζουμε στη ζέστη επί ένα τέταρτο της ώρας στην άκρη του φουρνέλου, χωρίς όμως να βράσουν και χύνουμε κατόπιν σε δοχεία.Κυδώνι τριφτό γλυκόΠαίρνουμε τα κυδώνια, τα ασπρίζουμε λίγο απ’ έξω με μια πετσέτα, τα τρίβουμε με τον τρίφτη του γλυκού και τα τριβόμενα τα ρίχνουμε στο νερό. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και ζυγίζουμε εκείνα, τα οποία τρίψαμε και αν είναι μια οκά κυδώνι, τότε βάζουμε 1 ½ οκά ζάχαρη και 350 δράμια νερό και τα βάζουμε να βράσουν ανακατώνοντας και ξαφρίζοντας.
Βουτούμε λίγο τα δάκτυλά μας στο σιρόπι, τα ανοιγοκλείνουμε έπειτα και αν δούμε ότι σχηματίζεται μια κλωστή, η οποία διατηρείται οπωσδήποτε, τότε είναι τούτο σημείο ότι είναι έτοιμο το γλυκό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Άμα κρυώσει λίγο, το βάζουμε σε ποτήρια του γλυκού.Πελτές από κυδώνιαΠαίρνουμε μια οκά κυδώνια, τα κόβουμε φέτες και τα παστρεύουμε καλά. Τα βράζουμε έπειτα και παίρνουμε το ζουμί των, το περνούμε δε από μια πετσέτα. Προσθέτουμε και μισή οκά ζάχαρη, καθώς και τα κουκούτσια των κυδωνιών δεμένα μέσα σε μικρά σακουλάκι, τα αφήνουμε μαζί να βράσουν έως ότου να δέσουν, και δοκιμάζουμε αν έδεσε ο πελτές, στάζοντας μια σταγόνα σε ένα πιάτο με νερό και αν δεν διαλύεται η σταγόνα, τότε είναι σημείο ότι έδεσε το γλυκό. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα κενώνουμε σε ποτήρια, βγάζοντας το σακουλάκι με τα κουκούτσια των κυδωνιών.Κυδώνια κομπόσταΠαίρνουμε τα κυδώνια, κόβουμε το καθένα σε 4 κομμάτια, κατόπιν τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη όπου έχουμε νερό με λίγο ζουμί λεμονιού. Τα βάζουμε κατόπιν να βράσουν σε δυνατή φωτιά, έως ότου να μαλακώσουν και άμα μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να κρυώσουν καλά σε κρύο νερό. Κατόπιν τα στραγγίζουμε από το νερό, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα σκεπάζουμε με σιρόπι 15,βαθμών. Την άλλην ημέρα πάλι τα στραγγίζουμε, βάζουμε στο σιρόπι και τελειώνουμε όπως τα αχλάδια. Ο τελευταίος βαθμός πρέπει να είναι 32 και προτού να βράση στο τελευταίο βαθμό, βάζουμε λίγο ξινό για να μη ζαχαρώσει.Μαρμελάδα κυδώνιαΠαίρνουμε καλά κυδώνια, τα οποία κόβουμε σε μικρές φέτες και αφού τις κόψουμε τις ρίχνουμε σε νερό κρύο. Αφού τα κόψουμε όλα, αλλάζουμε τότε το νερό τους, βάζουμε άλλο νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει και τα τοποθετούμε επάνω στη φωτιά να βράσουν για τέσσερις ώρες. Κατόπιν τα βγάζουμε έξω και αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν καλά, τα περνούμε από ένα τρυπητό. Τα ζυγίζουμε κατόπιν και αν τα δούμε ότι είναι παραδείγματος χάρη 2 οκάδες, τότε βάζουμε 1 οκά ζάχαρη, τα βάζουμε στη φωτιά και ανακατώνουμε έως ότου να δέσουν, όπως και στη μαρμελάδα από βερίκοκα. Αποτελειώνουμε απαράλλακτα κατά τον ίδιον τρόπο, τον οποίο μεταχειρισθήκαμε για τη μαρμελάδα από βερίκοκα.Ραταφιά (φρέσκο λικέρ) από κυδώνιαΠαίρνουμε πολύ ώριμα κυδώνια, τα σκουπίζουμε καλά και τα τρίβουμε με τον τρίφτη. Τα αφήνουμε να μουσκέψουν επί 3–4 ημέρες, κατόπιν δε τα ζουπούμε καλά από ένα πανί για να βγάλουμε το ζουμί τους. Για μία λίτρα από αυτό το ζωμό βάζουμε ¾ της λίτρας οινόπνευμα και σε κάθε λίτρα αυτού του μίγματος βάζουμε 150 γραμμάρια ζάχαρη και επί 6 εβδομάδες το αφήνουμε.Κρέας με κυδώνιαΚόβουμε τα κυδώνια στα 6 ή 8 τεμάχια το καθένα και φροντίζουμε να βγάλουμε πρώτα τα κουκούτσια και τον σκληρό πυρήνα. Ρίχνουμε αυτά μέσα σε νερό να πλυθούν, τα περνούμε από βούτυρο και τα ρίχνουμε στο γιαχνισμένο κρέας, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη αναλόγως την όρεξή μας, καθώς και λίγα μοσχοκάρφια και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για να γίνουν κόκκινα. Εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μαζί με τα κυδώνια και λίγα μήλα.Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω μαρμελάδες

About admin

Check Also

Γλυκό σύκο και συκομαίδες

Συνταγή ώριμο γλυκό σύκουΠαρασκευή γλυκού σύκου Βράζουμε τα φρέσκα σύκα μας σε δυνατή φωτιά περίπου …

Συνταγή: Τραχανάς γλυκό

Γλυκό: Τραχανόπιτα με σιρόπιΥλικά για το φύλλο: 750 γραμ. αλεύρι 1 ποτήρι του κρασιού λάδι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.