Σάββατο , 12 Ιουλίου 2025
Breaking News

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Φτιάχνω κομπόστες

Κομπόστα κυδώνιαΠαίρνεις κυδώνια, κόβεις το καθένα σε τέσσερα κομμάτια, τα καθαρίζεις προσεκτικά και φυλάς τους σπόρους που είναι ωφέλιμοι για το βήχα. Αφού τα καθαρίσεις τα ρίχνεις στο νερό στο οποίο έχεις ρίξει χυμό λεμονιών. Το βράζεις μέχρι να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν, τα στραγγίζεις και τα βάζεις σε κρύο νερό. Αφού κρυώσουν καλά, τα στραγγίζεις και τα βάζεις σε λεκάνες. Τα σκεπάζεις με σιρόπι 15 βαθμών και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την άλλη μέρα τα στραγγίζεις, βράζεις το σιρόπι και τα βάζεις μέσα για να πάρουν μερικές βράσεις μαζί.Μετά τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την επόμενη μέρα κάνεις το ίδιο. Στραγγίζεις τα κυδώνια, βράζεις το σιρόπι και προσθέτεις λίγη ψιλή ζάχαρη για να ανέβει μερικούς βαθμούς. Ρίχνεις τα κυδώνια και στην πρώτη βράση τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Την 6η ημέρα δοκιμάζεις το σιρόπι και εάν έχει 32 βαθμούς γράδο, όπως το είχες αφήσει την προηγούμενη ημέρα, τα ζεσταίνεις όλα μαζί και ρίχνεις λίγο ξινό σε σκόνη. Τα αφήνεις να κρυώσουν και τα τοποθετείς σε βάζα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις την κομπόστα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.Κομπόστα βερίκοκοΔιαλέγεις τα βερίκοκα να είναι μεγάλα και όχι πολύ γινωμένα, τα τρυπάς εδώ κι εκεί με πιρούνι, βάζεις νερό να βράζει και τα ρίχνεις μέσα. Όταν μαλακώσουν τα στραγγίζεις με μία τρυπητή κουτάλα σε μια λεκάνη και τα σκεπάζεις με ένα σιρόπι 15 βαθμών. Τα σκεπάζεις με χαρτιά και την άλλη μέρα τα στραγγίζεις πάνω σε μια σήτα. Τα στραγγίζεις καλά και βάζεις το σιρόπι να βράσει και να φτάσει στους 18 βαθμούς. Τότε ρίχνεις μέσα τα βερίκοκα και κατεβάζεις την κατσαρόλα και τα σκεπάζεις και πάλι με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Κάθε μέρα στραγγίζεις τα βερίκοκα, βράζεις το σιρόπι και ανεβαίνεις 3 βαθμούς ανά ημέρα. Αν είναι λίγο το σιρόπι προσθέτεις ζάχαρη στο βράσιμο.
Την 6η ημέρα το σιρόπι πρέπει να βρίσκεται εκεί που το άφησες, δηλ. δεν υπάρχει πλέον υγρό. Τότε τα βάζεις στα βάζα. Ο τελευταίος βαθμός θα πρέπει να βρίσκεται στα 32 γράδα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις τα βερίκοκα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.Κομπόστα ροδάκινοΠαίρνεις τα ροδάκινα, τα καρφώνεις σε διάφορα μέρη με ένα πιρούνι και τα ρίχνεις σε ζεστό νερό πάνω στη φωτιά. Αφού μαλακώσουν, τα στραγγίζεις επάνω σε σήτα και τα βάζεις σε λεκάνη. Τα σκεπάζεις με ένα σιρόπι 15 βαθμών και μετά τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την επόμενη ημέρα στραγγίζεις τα ροδάκινα, βράζεις το σιρόπι και προσθέτεις ακόμη ζάκχαρι για να ανέβει 2-3 βαθμούς. Ρίχνεις μέσα τα ροδάκινα και μόλις πάρουν μία βράση τα κατεβάζεις, τα σκεπάζεις με χαρτιά και αυτό το κάνεις άλλες 6 ημέρες μέχρι να μείνει το σιρόπι στον βαθμό που το άφησες, δηλ. στους 32 βαθμούς που είναι το κανονικό. Κόβεις χαρτιά στρογγυλά, τα βουτάς στο οινόπνευμα και σκεπάζεις την κομπόστα. Μετά με μεγάλο χαρτί σκεπάζεις τα βάζα και τα δένεις με σπάγκο. Τα φυλάς σε μέρος στεγνό που δεν έχει ζέστη και υγρασία.Κομπόστα αχλάδιαΠαίρνεις τα αχλάδια, τα τρυπάς εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι. Με ένα κουταλάκι των χόρτων βγάζεις το σκληρό μέρος που είναι στον ανθώνα. Δεν κόβεις τις ρίζες. Αφού τα τρυπήσεις τα ρίχνεις σε κρύο νερό στο οποίο έχεις ρίξει το χυμό αρκετών λεμονιών και λίγη στύψη. Το βάζεις στη φωτιά με το ίδιο νερό και τα βράζεις μέχρι να μαλακώσουν. Έχεις ένα σιρόπι 15 βαθμών. Τα στραγγίζεις και τα βάζεις μέσα για να πάρουν μερικές βράσεις μαζί. Μετά τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την επόμενη μέρα κάνεις το ίδιο. Στραγγίζεις τα αχλάδια, βράζεις το σιρόπι και προσθέτεις λίγη ψιλή ζάχαρη για να ανέβει μερικούς βαθμούς. Ρίχνεις τα αχλάδια και στην πρώτη βράση τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Την 6η ημέρα δοκιμάζεις το σιρόπι και εάν έχει 32 βαθμούς γράδο, όπως το είχε αφήσει την προηγούμενη ημέρα, τα ζεσταίνεις όλα μαζί και ρίχνεις λίγο ξινό σε σκόνη. Τα αφήνεις να κρυώσουν και τα τοποθετείς σε βάζα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις την κομπόστα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.Κομπόστα ρενεγκλότα (Reines-Claudes compote)Διαλέγεις τα ρενεγκλότα να είναι πράσινα και όχι πολύ γινωμένα. τα καρφώνεις σε διάφορα μέρη με ένα πιρούνι και τα ρίχνεις σε ζεστό νερό πάνω στη φωτιά. Αφού μαλακώσουν, τα στραγγίζεις επάνω σε σήτα και τα βάζεις σε λεκάνη. Τα σκεπάζεις με ένα σιρόπι 15 βαθμών και μετά τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την άλλη μέρα τα στραγγίζεις πάνω σε μια σήτα. Τα στραγγίζεις καλά και βάζεις το σιρόπι να βράσει και να φτάσει στους 18 βαθμούς. Τότε ρίχνεις μέσα τα ρενεγκλότα και κατεβάζεις την κατσαρόλα και τα σκεπάζεις και πάλι με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Κάθε μέρα στραγγίζεις τα ρενεγκλότα, βράζεις το σιρόπι και ανεβαίνεις 3 βαθμούς ανά ημέρα. Αν είναι λίγο το σιρόπι προσθέτεις ζάχαρη στο βράσιμο.
Την 6η ημέρα το σιρόπι πρέπει να βρίσκεται εκεί που το άφησες, δηλ. δεν υπάρχει πλέον υγρό. Τότε τα βάζεις στα βάζα. Ο τελευταίος βαθμός θα πρέπει να βρίσκεται στα 32 γράδα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις τα ρενεγκλότα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.
Για να μείνουν πολύ πράσινα στη βράση ρίχνεις λίγη αλογόπετρα (πουλιέται στα φαρμακεία) και οτιδήποτε θέλεις για να μείνουν πράσινα. Δεν βάζεις πολύ γιατί πικρίζει.Κομπόστα μήλαΚαθαρίζεις τα μήλα με το μαχαίρι αλλά πριν έχεις αφαιρέσει την καρδιά με το κατάλληλο εργαλείο. Τα ρίχνεις μετά σε νερό στο οποίο έχεις προσθέσει λίγο λεμόνι στυμμένο. Αφού τα βράσεις τα ρίχνεις στο σιρόπι. Έχεις ένα σιρόπι 15 βαθμών. Τα στραγγίζεις και τα βάζεις μέσα για να πάρουν μερικές βράσεις μαζί. Μετά τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Την επόμενη μέρα κάνεις το ίδιο. Στραγγίζεις τα μήλα, βράζεις το σιρόπι και προσθέτεις λίγη ψιλή ζάχαρη για να ανέβει μερικούς βαθμούς. Ρίχνεις τα μήλα και στην πρώτη βράση τα κατεβάζεις και τα σκεπάζεις με χαρτιά. Αυτό το κάνεις για 6 ημέρες. Την 6η ημέρα δοκιμάζεις το σιρόπι και εάν έχει 32 βαθμούς γράδο, όπως το είχε αφήσει την προηγούμενη ημέρα, τα ζεσταίνεις όλα μαζί και ρίχνεις λίγο ξινό σε σκόνη. Τα αφήνεις να κρυώσουν και τα τοποθετείς σε βάζα. Μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις την κομπόστα. Μετά κλείνεις τα βάζα με χαρτιά και τα δένεις με σπάγκο.Κομπόστα δαμάσκηναΠαίρνεις 1,282 κιλά δαμάσκηνα ξερά, τα πλένεις καλά και τα βάζεις να πάρουν μερικές βράσεις με νερό. Τα στραγγίζεις και τα βάζεις πάλι στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνεις μέσα 2,244 κιλά ζάχαρη και στύβεις το χυμό 2 λεμονιών στο ζουμί. Βάζεις επιπλέον 1 φλούδα λεμονιού και 1 κομμάτι κανέλα. Τα βάζεις στη φωτιά να βράσουν για ¾ της ώρας και αφού βράσει και δέσει η κομπόστα αφαιρείς τη φλούδα και την κανέλλα. Τοποθετείς την κομπόστα σε βάζα, μουσκεύεις ένα χαρτί με οινόπνευμα και σκεπάζεις το βάζο. Το κλείνεις και δένεις με σπάγκο.

About admin

Check Also

Φτιάχνω σπιτική μορταδέλα

Πως φτιάχνω σπιτική μορταδέλα: συνταγή Παίρνεις 3 οκάδες ψαχνό από μπούτι χοιρινό, το ξεκοκκαλίζεις, βγάζεις …

Παρασκευή φύτρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.