Σάββατο , 8 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Το μέλι ως θεμέλιο της ζωής – Ένα από τα πολυτιμότερα ζωικά προϊόντα του πλανήτη μας! …η όμορφη νύμφη Μέλισσα,...
Περισσότερα
“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Γλυκό σύκο και συκομαίδες

Συνταγή ώριμο γλυκό σύκουΠαρασκευή γλυκού σύκου
Βράζουμε τα φρέσκα σύκα μας σε δυνατή φωτιά περίπου ενα τέταρτο της ώρας. Μετά από 24 ώρες επαναλαμβάνουμε το βράσιμο, σε δυνατή φωτιά πάντα (για να πάρουν ωραίο κόκκινο χρώμα). Όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό ρίχνουμε λεμόνι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε 2 βανίλιες και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.Συνταγές για συκομαίδες1η συνταγή από Άγγελο Ανδρεάδη
Αφού αποξηράνω τα σύκα, επειδή είναι σαν πετσί, τα βάζω μέσα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν.
Τα κόβω σε μικρά κομμάτια και τα βάζω στο μπλέντερ ώστε να γίνουν ένας πολτός. Επειδή συνεχίζει να είναι πολύ σφιχτός ο πολτός βάζω μέσα πετιμέζι ή μέλι τόσο ώστε να μαλακώσει και να γίνει πιο εύπλαστο το μίγμα. Μετά μπορείτε να το εμπλουτίσετε με ξηρούς καρπούς. Τελικά πλάθουμε το μίγμα σε σχήμα μπιφτεκιού. Εγώ το πλάθω σε σχήμα μπάρας. Αν θέλετε καβουρδίζετε ελαφρά σουσάμι και τα πασπαλίζετε σε όλες τις πλευρές. Κατόπιν τα βάζετε στο φούρνο περίπου στους 60 βαθμούς για να φύγει όση υγρασία υπάρχει από το ζεμάτισμα των σύκων. Είναι έτοιμες όταν γίνουν σαν πετσί. Τις αφήνετε σε κάποιο σημείο του σπιτιού που δεν έχει υγρασία. Μετά τις αποθηκεύετε.2η συνταγή από Καίτη Τραγγανίδα
Αποξηραίνουμε τα σύκα λίγο περισσότερο από το κανονικό.
Στύβουμε σταφύλια για να πάρουμε μούστο και με αυτόν φτιάχνουμε μεσοπετίμεζο.
Μέσα σε αυτό ρίχνουμε ψιλοκομμένα σε μέγεθος φουντουκιού, τα ξερά σύκα. Τα αφήνουμε έως να μαλακώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει σε δύο, τρεις ή και περισσότερες μέρες. Φροντίζουμε να τα ανακατεύουμε (όποτε το θυμόμαστε).
Όταν μαλακώσουν, στραγγίζουμε όσο υγρό έχει περισσέψει (αν έχει περισσέψει). Στο σκεύος που έχουμε τα σύκα προσθέτουμε, μαραθόσπορο, ψιλοκομμένο αμύγδαλο, σουσάμι (ελαφρά καβουρντισμένα και τα δύο), καρύδια και χοντροκομμένους κόκκους μαύρου πιπεριού.Αφήνουμε το μείγμα για περίπου μια μέρα, ανακατεύοντάς το μερικές φορές (αυτό καλά είναι να το θυμόμαστε).
Παίρνουμε φύλλα από καρυδιά (αυτά προτιμώ για το άρωμά τους) ή συκιάς ή κληματόφυλλα. Τα ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια, τα τοποθετούμε πάνω στα φύλλα και διπλώνουμε να σκεπαστούν, δένοντας όλο το «δέμα» με σπάγγο, ακτινωτά.
Τα αφήνουμε στο ήλιο (σκεπασμένα με τούλι) για 1 μέρα να εξατμιστεί η περίσσεια υγρασία και τα αποθηκεύουμε. Χρονοβόρο μεν, απίστευτη γεύση δε!!!!

About admin

Check Also

Φτιάχνω μερέντα

Υλικά για σπιτική μερέντα 2 μέρη ταχίνι μαύρο 1 μέρος μέλι Χαρουπάλευρο (όσο πάρει) Λίγα …

Συνταγή: Τραχανάς γλυκό

Γλυκό: Τραχανόπιτα με σιρόπιΥλικά για το φύλλο: 750 γραμ. αλεύρι 1 ποτήρι του κρασιού λάδι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.