Σάββατο , 5 Ιουλίου 2025
Breaking News

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Υγιεινές συνταγές με πλιγούρι

«Ριζότο» με πλιγούρι και αποξηραμένο βερίκοκοΥλικά
1/3 φλιτζ. Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γραμμ. αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα στη μέση
1 ½ φλιτζ. Πλιγούρι
½ φλιτζ. γλυκό λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κ.γλ. κάρι
Αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
2-3 κ.σ. μαϊντανό ή/και άνηθο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμαΒάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 6′-7’ να μαλακώσει και να γλυκάνει. Προσθέτουμε τα βερίκοκα κομμένα στη μέση και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3′-4′ ακόμη. Τότε ρίχνουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.
Πασπαλίζουμε με το κάρι και το αφήνουμε να βγάλει το άρωμά του. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε λίγο λίγο με μια κουτάλα το ζωμό λαχανικών, τον οποίο φροντίζουμε να διατηρούμε ζεστό. Περιμένουμε να «πιει» το πλιγούρι κάθε κουταλιά πριν ρίξουμε την επόμενη, όπως κάνουμε και με το κανονικό ριζότο. Φροντίζουμε, όμως, να δοκιμάζουμε τακτικά, γιατί το πλιγούρι ψήνεται πιο γρήγορα από το ρύζι και δεν θέλουμε να παραβράσει. Αλατοπιπερώνουμε με μέτρο.
Μόλις χυλώσει το πλιγούρι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως, «ραντίζοντας» κάθε πιάτο με λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά για έξτρα άρωμα.Σαλάτα πλιγούρι με κολοκύθαΥλικά
1 ½ φλιτζ. πλιγούρι
1 ζωμός λαχανικών
400 γραμμ. κολοκύθα κομμένη σε καρέ
2 ντομάτες σε καρέ
1/3 φλιτζ. Ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)
Αλάτι, πιπέρι
4 κ.σ. μπαλσάμικο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένοΒάζουμε το πλιγούρι σε λεκάνη. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και περιχύνουμε με βραστό νερό, τόσο ώστε να καλύψει το πλιγούρι και να εξέχει κι ένα δάχτυλο. Ανακατεύουμε να διαλυθεί ο ζωμός και καλύπτουμε με πετσέτα. Αφήνουμε το πλιγούρι στην άκρη να πιει το νερό και να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κολοκύθα. Την καθαρίζουμε προσεκτικά από τη φλούδα, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε την ψίχα σε καρέ. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και ραντίζουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα για 20′ να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Μόλις φουσκώσει χο πλιγούρι, το αφρατεύουμε με το πιρούνι μας και το αδειάζουμε στη σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα καρέ κολοκύθας, μαζί με τα ζουμιά που έχουν βγάλει στο ταψί, και την ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε με μέτρο. Χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και περιχύνουμε τη σαλάτα πριν σερβίρουμε.

About admin

Check Also

Φτιάχνω ταραμοκεφτέδες και ταραμοσαλλάτα

ΟΙ ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣΕκτέλεση Στην αρχή μουσκεύουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα για να …

Μαγειρική και συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

Αναζωογονήστε το Κι όμως! Μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή και φρεσκάδα στο μπαγιάτικο ψωμί σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.