Παρασκευή , 31 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Πώς επιλέγουμε καλό καρπούζι (+video)

Καρπούζι, το καλοκαιρινό φρούτο με την υπέροχη δροσιστική γεύση που όλοι αγαπάμε! Η διαφορά ανάμεσα σε ένα τέλειο καρπούζι κι ένα μέτριο μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες.

Κι αυτό γιατί παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Αρκετοί ερασιτέχνες καλλιεργητές φυτεύουν καρπούζι στον κήπο και δυσκολεύονται να διακρίνουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να το συγκομίσουν.

Όλοι γνωρίζουμε πως αν κόψουμε τα καρπούζια νωρίς και δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, η γεύση τους δεν είναι τόσο γλυκιά. Αντίθετα, αν τα αφήσουμε να ωριμάσουν παραπάνω, μπορεί να γίνουν υπερώριμα και μαλακά, χάνοντας την τραγανή και ζουμερή υφή τους.

Το πρόβλημα της επιλογής καρπουζιού παραμένει και όταν αγοράζουμε καρπούζι από τη φρουταγορά της γειτονιάς μας, τη λαϊκή και το σουπερμάρκετ. Τις περισσότερες φορές δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε το καλό καρπούζι, με αποτέλεσμα να ψωνίζουμε με κριτήριο το μέγεθος ή εμπιστευόμενοι την εμπειρία του υπεύθυνου του καταστήματος.

Στο σημερινό άρθρο αναλύουμε τα στάδια ωρίμανσης του καρπουζιού κατά την καλλιέργεια, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα κόψουμε, καθώς επίσης τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε καρπούζι από τον πάγκο της φρουταρίας, για να απολαμβάνουμε κάθε φορά τα καλύτερα και πιο νόστιμα καρπούζια.

Υπάρχουν 3 στάδια για να ελέγξουμε ότι η ωρίμανση του καρπουζιού γίνεται σωστά, ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε πότε είναι πλούσιο σε φυσικά σάκχαρα και γεμάτο γεύση.

Τα καρπούζια διαθέτουν έναν έλικα που αναπτύσσεται κοντά στον ποδίσκο τους. Καθώς αναπτύσσεται το φυτό της καρπουζιάς, ο έλικας αρχικά είναι πράσινος. Σταδιακά ο ελίκας παίρνει ένα καφέ χρώμα και ξεραίνεται. Όταν ο έλικας έχει ξεραθεί, είναι σημάδι ότι αρχίζουν να σχηματίζονται τα σάκχαρα και να γλυκαίνει το καρπούζι.

Αναποδογυρίζουμε το καρπούζι προσέχοντας να μην κοπεί ο ποδίσκος από το φυτό και βλέπουμε αν κιτρινίζει η λευκή επιφάνεια όπου έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Αν το καρπούζι είναι ακόμα πράσινο, αυτό σημαίνει ότι παραμένει άγουρο. Το κιτρίνισμα στο κάτω μέρος του καρπουζιού αποτελεί το βασικό κριτήριο ωρίμανσης του καρπουζιού.

Χτυπάμε τα καρπούζια με τα δάκτυλα μας ακούγοντας τη βαθύτητα του παραγόμενου ήχου. Οι έμπειροι καλλιεργητές καρπουζιού μπορούν να διακρίνουν το ώριμο καρπούζι αν ο ήχος είναι αρκετά βαθύς και υπόκωφος. Αν το καρπούζι δεν έχει “γεμάτο” ήχο, σημαίνει ότι παραμένει άγουρο και χρειάζεται μερικές μέρες για να ωριμάσει πριν κοπεί.

Η επιλογή καρπουζιού όταν ψωνίζουμε είναι μία σημαντική απόφαση, καθώς μετά τη συγκομιδή, τα καρπούζια, σε αντίθεση με τα πεπόνια, δεν ωριμάζουν άλλο.

Για να επιλέξουμε λοιπόν ώριμο και γλυκό καρπούζι από τη φρουταγορά, παρατηρούμε να έχει έντονο κίτρινο χρώμα στην κάτω επιφάνεια και το χτυπάμε με τα δάκτυλα για να ακούσουμε πόσο βαθύ και υπόκωφο ήχο κάνει.

Άλλη μία ένδειξη ότι το καρπούζι έχει ωριμάσει σωστά είναι το βάρος του σε σχέση με το μέγεθος του. Ένα ώριμο καρπούζι με τη χαρακτηριστική ζουμερή και τραγανή υφή, όταν το σηκώσουμε με τα χέρια μας είναι αρκετά πιο βαρύ από το άγουρο καρπούζι, καθώς περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.