Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Βασικές γνώσεις καλλιέργειας καλαμποκιού

Το καλαμπόκι ή αλλιώς ο αραβόσιτος, είναι από τα αγαπημένα ανοιξιάτικα λαχανικά που καλλιεργούμε και συγκομίζουμε ολόφρεσκα μέσα στο καλοκαίρι για να τα φάμε βραστά ή ψητά, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες για να φτιάξουμε ποπ-κορν!

Συνθήκες ανάπτυξης-καλλιέργειας

Το καλαμπόκι αναπτύσσεται σε περιοχές με μέση θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες υψηλότερη των 19 oC και μέση θερμοκρασία νύχτας 13 oC.  Η ανάπτυξή του καλαμποκιού γίνεται άριστα όταν δεν υπάρχει παγετός για 120 ήμερες κατά την περίοδο ανάπτυξης του.

Το ιδανικό έδαφος για το καλαμπόκι είναι βαθύ, με καλή στράγγιση. Αυτό όμως, δεν αποκλείει την καλλιέργεια από ένα ευρύ φάσμα τύπων εδάφους, εάν γίνουν οι κατάλληλοι καλλιεργητικοί χειρισμοί. Επίσης, τα εδάφη που καλλιεργείται το καλαμπόκι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από άλατα (είναι σχετικά ευαίσθητο) και με pH από ελαφρά όξινο ως ουδέτερο.

Κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε τη σπορά του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάιος στις πιο βόρειες. Σπέρνουμε σπόρους καλαμποκιού απευθείας στο χωράφι σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε κάθε θέση, σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Καλλιέργεια Καλαμπόκι - Βασικές Γνώσεις - Καλλιεργώ

Γενικά το καλαμπόκι θέλει αρκετό νερό για να επιτευχθεί πλούσια παραγωγή ειδικά την περίοδο της άνθισης και της αύξησης των καρπών. Αντιθέτως, κατά την περίοδο της συγκομιδής είναι πολύ σημαντικό η υγρασία των σπαδίκων να πέσει κάτω του 15%, για μην υπάρχει πιθανότητα μετα-συλλεκτικών προσβολών στην αποθήκευση.

Σχετικά με τις ανάγκες για λίπανση, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες λίπασμα για να έχουμε καλή καρποφορία.

Οι κυριότεροι εχθροί και ασθένειες του καλαμποκιού είναι:

  • Εντομολογικοί εχθροί: ο τετράνυχος, οι αγρότιδες, οι βρωμούσες, η πυραλλίδα, οι αφίδες, οι ακρίδες κ.α.
  • Μυκητολογικές ασθένειες: οι σήψεις φυταρίων, η πράσινη σήψη των σπαδίκων, οι σκωριάσεις κ.α.

Όσο αφορά το χρόνο συγκομιδής είναι διαφορετικός ανάλογα με την ποικιλία που έχουμε φυτέψει. Υπάρχουν πρώιμης ωρίμανσης ποικιλίες που συγκομίζονται σε 60-70 μέρες ενώ υπάρχουν και ποικιλίες ωρίμανσης που χρειάζονται πάνω από 3 μήνες για να τις συγκομίσουμε. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι, ο σπάδικας, ο καρπός δηλαδή του καλαμποκιού, ο οποίος γίνεται σκληρός και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.