Τρίτη , 21 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Καλλιέργεια σχοινόπρασου σε κήπο και σε γλάστρα

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε το σχοινόπρασο και πόσοι έχετε δοκιμάσει αυτό το εξαιρετικό μυρωδικό στην κουζίνα σας; Το σχοινόπρασο, ή όπως είναι γνωστό στα αγγλικά chives, είναι ένα πολυετές κηπευτικό, ένα είδος μικρού κρεμμυδιού που καλλιεργείται αποκλειστικά για τα φύλλα του και όχι για τον βολβό του. Ευκαρία λοιπόν να φυτέψουμε σχοινόπρασο στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να το γνωρίσουμε! Με καταγωγή από την Κϊνα, το σχοινόπρασσο έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο. Έχει πιο ελαφριά γεύση και άρωμα από το κρεμμύδι και χωνεύεται πολύ πιο εύκολα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο δημοφιλές στη σύγχρονη γαστρονομία, όπου χρησιμοποιείται ψιλοκομμένο σε σαλάτες, σε πίτες, σε σάλτσες και σε διάφορες συνταγές μαζί με κρέας ή ψάρι. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του σχοινόπρασου; Το σχοινόπρασσο ευδοκιμεί σε γόνιμα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία και με πολύ καλή αποστράγγιση. Αναζητά δροσερό περιβάλλον, είναι ανθεκτικό στο κρύο και σε ηλιόλουστες θέσεις παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή, η υπερβολική υγρασία ωστόσο μπροεί να του προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα. Το σχοινοπρασο πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Μπορούμε να φυτέψουμε τα πράσα απευθείας με σπορά στο χωράφι αρκεί όταν φτάσουν σε ανάπτυξη 10-15 εκατοστάνα τα αραιώσουμε σε αποστάσεις 20-30 εκατοστά. Αν προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώριο, τα φυτεύουμε σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 30-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-60 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Για να φυτέψουμε το σχοινόπρασο στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρα με διάμετρο 30 εκατοστών και προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά, που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. 


Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται το σχοινόπρασο; Το σχοινόπρασο αγαπά το δροσερό περιβάλλον, γι’ αυτό ποτζίουμε τακτικά, ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού προκειμένου να μην αφήνουμε το χώνα να στεγνώνει για πολύ. Κατά την προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση, προσθέτουμε κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το χώμα με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Συμπληρωματικά, ενσωματώνουμε μια φορά το μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα για να έχει το σχοινόπρασο πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Σχετικά με την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών καθώς επίσης των εντόμων της μελίγκρας και του θρίπα που προσβάλλον το σχοινόπρασο, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα χαλκού και σαπώνων αλάτων καλίου κάθε 2 βδομάδες. Πότε μπορούμε να απολαύσουμε τα φύλλα του σχοινόπρασου; Το σχοινόπρασο ως πολυετές φυτό που δεν χάνει το φύλλωμα του το χειμώνα, μας επιτρέπει να κόβουμε φύλλα όλο τον χρόνο. H συγκομιδή των φύλλων του σχοινόπρασου μπορεί να ξεκινήσει ένα μήνα μετά τη μεταφύτευση των φυτών ή δύο μήνες μετά την σπορά του. Τον πρώτο χρόνο μπορούμε να κάνουμε 3-4 συγκομιδές, ενώ τα επόμενα χρόνια μπορούμε να συγκομίζουμε φύλλα μία φορά το μήνα. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τα φύλλα από τη βαση του φυτού, 4-5 εκατοστά πάνω από το χώμα, ώστε να μπορέσει το φυτό μας να αναπτύξει σύντομα πάλι πλούσια βλάστηση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα άνθη του σχοινόπρασου που ανθίζουν Μάιο-Ιούνιο τρώγονται και αυτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του σχοινόπρασου φρέσκα, αλλά και κατεψυγμένα, αν τα τοποθετήσουμε σε μια κλειστή νάυλον σακούλα. Τα αποξηραμένα φύλλα του σχοινόπρασου καλύτερα να τα αποφεύγουμε, καθώς έχουν χάσει αρκετό από το άρωμα τους. Κι ένα μυστικό για το σχοινόπρασο Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίζουμε και να αραιώνουμε τα φυτά του σχοινόπρασου κάθε 3-4 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε την ανάπτυξη του και επιτρέπουμε καλύτερο αερισμό των φυτών ώστε να μην προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες. Η αραίωση καλό είναι να γίνεται στις αρχές της άνοιξης προκειμένου να έχουν περιθώριο μερικών βδομάδων τα διαχωρισμένα φυτά του σχοινόπρασου για να αναπτυχθούν μέχρι την επόμενη συγκομιδή. Όταν το σχοινόπρασο ανθίσει, θα πρέπει έγκαιρα να απομακρύνουμε τα άνθη του, διαφορετικά οι σπόροι του σχοινόπρασου θα απλωθούν σε όλο τον κήπο μας και θα γεμίσει από φυτά σχοινόπρασου. Συμβουλές για την καλλιέργεια περισσότερων μυρωδικών

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.