Κυριακή , 27 Ιουλίου 2025
Breaking News

Μαθαίνω – τo κάλιο, το νάτριο και ο οργανισμός μας

Σημαντικά σημεία… -. το νάτριο και το κάλιο είναι ηλεκτρολύτες που βοηθούν τον οργανισμό μας να διατηρήσει τον όγκο των...
Περισσότερα
Μαθαίνω – τo κάλιο, το νάτριο και ο οργανισμός μας

Περί νηστείας ευεργετικής!

Η νηστεία είναι μια αρχαία παράδοση που εφαρμόζεται σε διάφορες κουλτούρες για σωματικούς και πνευματικούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια, οι...
Περισσότερα
Περί νηστείας ευεργετικής!

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια λάχανου

Λάχανο, ο βασιλιάς της χειμερινής σαλάτας! Το λάχανο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά λαχανικά που καλλιεργούμε την περίοδο του φθινοπώρου και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Συνήθως το τρώμε ωμό σε σαλάτες ή μαγειρευτό σε διάφορες συνταγές όπως στους αγαπημένους λαχανοντολμάδες. Το λάχανο είναι διετές φυτό που καλλιεργείται ως ετήσιο για την κεφαλή του, ένα κοντό βλαστό από τον οποίο εκπτύσσονται πολλά φύλλα που δημιουργούν τη γνωστή στρογγυλή του μορφή που συγκομίζουμε για το τραπέζι μας. Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε λάχανο σε γλάστρα και να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο στο μπαλκόνι. Ποιες ποικιλίες λάχανου επιλέγουμε για φύτευση; Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λαχάνου ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος της ανθοκεφαλής που προτιμάμε και με διαφορετική πρωιμότητα ή οψιμότητα στη συγκομιδή. Αν θέλουμε λάχανο για σαλάτα, επιλέγουμε ημιαφράτες ποικιλίες με κεφαλή μεγέθους 1,5 εως 3 κιλά που είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες, καθώς επίσης διατηρούνται περισσότερο καιρό στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή. Υπάρχουν πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες που απαιτούν συνήθως 2-4 μήνες για συγκομιδή μετά την μεταφύτευση. Αν θέλουμε λάχανο για ντολμάδες, επιλέγουμε αφράτες ποικιλίες με κεφάλι που μπορεί να φτάσει ως και 4-5 κιλά. Επίσης, υπάρχουν κόκκινα-μωβ λάχανα με μικρότερη κεφαλή (1-2 κιλά), πιο συμπαγή και σκληρότερα από το άσπρο, με πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Οι ποικιλίες του λαχάνου διακρίνονται σε υπερπρώιμες που συγκομίζονται σε 2 μήνες, μεσοπρώιμες που συγκομίζονται σε 3 μήνες και όψιμες που συγκομίζονται σε 4-5 μήνες. 


Tι πρέπει να γνωρίζουμε για την φύτευση του λάχανου; Για να δημιουργήσoυμε φυτά λάχανου από σπόρο, θα χρειαστoύμε 4-6 βδομάδες μέχρι να τα μεταφυτέψουμε. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι οι 15-20 βαθμοί Κελσίου. Διαφορετικά, προμηθευόμαστε ετοιμα φυτά λάχανου από γεωπονικά καταστήματα ή φυτώρια. Κατά τη μεταφύτευση, τα λάχανα φυτεύονται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 80-100 εκατοστά, ενώ η ιδανική απόσταση μεταξύ των φυτών στην ίδια σειρά είναι 50-60 εκατοστά. Η μεταφύτευση του λάχανου γίνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Το λάχανο είναι φυτό ψυχρής εποχής και η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15-18 βαθμοί Κελσίου. Χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει, αν και οι ημισκιερές θέσεις είναι χρήσιμες στις πρώιμες καλοκαιρινές φυτεύσεις που έχει πολύ ζέστη. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα πολύ όξινα και χρειάζεται καλή στράγγιση του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των ριζών. Για τα πρώιμα λάχανα προτιμάμε αμμώδη, ζεστά εδάφη ενώ για τα όψιμα προτιμώνται βαρύτερα εδάφη με καλή στράγγιση και πλούσια σε οργανική ουσία. Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το λάχανo; Το λάχανο έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και θέλει πολύ και συχνό πότισμα, καθώς έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ειδικά κατά την ανάπτυξη της κεφαλής, απαιτείται σταθερή εδαφική υγρασία στο χώμα για να μην παρατηρηθούν σκισίματα της κεφαλής. Το λάχανο είναι επίσης απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε άζωτο και κάλιο, καθώς και σε ιχνοστοιχεία βορίου και μαγνησίου. Κατά το φύτεμα του λάχανου, είναι καλή η ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μικτού βιολογικού λιπάσματος. Στη συνέχεια προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο κάθε μήνα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπερβολικές ποσότητες αζωτούχου λίπανσης, συντελούν στην κακή ποιότητα, τη μικρή διατηρησιμότητα και το σκάσιμο του κεφαλιού του λάχανου. 


 Ποια έντομα και ασθένειες προσβαλλουν το λάχανο; Το λάχανο προσβάλλεται από διάφορα έντομα όπως την κάμπια του λάχανου, τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, τις βρωμούσες καθώς και από τον τετράνυχο. Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν το λάχανο, χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα όπως βάκιλο Θουριγγίας, σάπωνες αλάτων καλίου και φυσικό πύρεθρο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε την αυτοσχέδια συνταγή με σκόρδο και πιπεριά που προτείνουμε στο άρθρο για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά. Το λάχανο προσβάλλεται επίσης από τον περονόσπορο καθώς και από άλλες μυκητολογικές ασθένειες που ευνοούνται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας όπως η αλτερνάρια, το φουζάριο και η ριζοκτόνια. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε προληπτικά τα λάχανα με οικολογικό διάλυμα χαλκού ή με μαγειρική σόδα. 

Προστασία των φυτών από τις κάμπιες
Πώς προστατεύουμε τα λάχανα από τις κάμπιες


 Κι ένα μυστικό για το λάχανο Το λάχανο μπορεί να συγκαλλιεργηθεί επιτυχώς με μαρούλια, πατάτες, σπανάκι, αγγουράκια και φασολιές και να μας δώσει υψηλές αποδόσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.