Τετάρτη , 29 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

5 μυστικά για καλλιέργεια μύρτιλου

Μύρτιλο, ένα υπέροχο superfood! Το μύρτιλο, γνωστό και ως μπλούμπερι (blueberry), είναι καρποφόρος θάμνος που δίνει εξαιρετικoύς μικρούς καρπούς που ωριμάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες με χαρακτηριστικό μπλε χρώμα και γλυκιά γεύση. Το μύρτιλο προσαρμόζεται εύκολα στο μεσογειακό περιβάλλον και ως φυτό φτάνει σε ανάπτυξη 1-1,5 μέτρo. Οι καρποί του θεωρούνται υπερτροφή, με υψηλή διατροφική αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μύρτιλο τρώγεται ως φρέσκος καρπός, ως αποξηραμένος, ως γαρνιτούρα σε παγωτό και γιαούρτι, καθώς επίσης μπορούμε να το πιούμε ως συμπυκνωμένο χυμό. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του μύρτιλου; Το μύρτιλο θέλει δροσερό περιβάλλον, σχετικά ψυχρό, για να ευδοκιμήσει και να δώσει καλή παραγωγή. Ανάλογα με την ποικιλία, το μύρτιλο έχει μικρότερες ή μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, το μύρτιλο θα δυσκολευτεί την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς διαθέτει λεπτό επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν αντέχει στην ξηρασία, τα ευαίσθητα ριζίδια του μπορούν πολύ εύκολα να ξεραθούν λόγω έλλειψης νερού. Αν και το μύρτιλο προσαρμόζεται σε πολλά εδάφη, προτιμά ελαφρώς όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κοπριά και κομπόστ πριν τη φύτευση βοηθά να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη. Φυτεύουμε το μύρτιλο περίπου στις αρχές της άνοιξης, ενώ στις νότιες περιοχές μπορεί να φυτευτεί και στα τέλη του φθινοπώρου. Αν φυτέψουμε το μύρτιλο σε γλάστρα, η φύτευση γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο, αρκεί να αποφύγουμε περιόδους υπερβολικού ψύχους και ζέστης. Για τη φύτευση του μύρτιλου σε γλάστρα χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια μύρτιλου; Το μύρτιλο χρειάζεται μια ικανοποιητική υγρασία στο έδαφος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του, γι’ αυτό θα χρειαστεί τακτικό πότισμα. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η συχνότητα των ποτισμάτων αυξάνεται για να εξασφαλίσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν στεγνώνει τελείως το έδαφος. Πάντως, υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία του μύρτιλου μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων, καθώς επίσης υπερβολικό πότισμα κατά την ωρίμανση των καρπών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υποβάθμιση της ποιότητας. Το μύρτιλο δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε λίπανση. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και κάνουμε μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού για να επιτύχουμε πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το μύρτιλο; Το κλάδεμα του μύρτιλου είναι μια σημαντική καλλιεργητική εργασία για να έχει η καλλιέργεια μας καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Σε περίπτωση που αφήσουμε το μύρτιλο ακλάδευτο, η παραγωγή σταδιακά θα μειωθεί. Κατά τα πρώτα χρόνια της φύτευσης του, το μύρτιλο θέλει ελαφριά κλαδέματα που γίνονται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του, απομακρύνουμε ξερούς, ασθενικούς, μη παραγωγικούς και άρρωστους βλαστούς, έχοντας υποψη ότι το μύρτιλο καρποφορεί στους φρέσκους βλαστους. Επιλέγουμε και αφηνουμε 6-8 δυνατούς βλαστούς κεντρικούς βλαστούς του, τους οποιούς κόβουμε κατά το μισό για να αναπτυχθεί η νέα βλάστηση που θα δώσει την καρποφορία. Το μύρτιλο πολλαπλασιάζεται με σπόρους, αλλά κυρίως με φρέσκα φυλλώδη και ξυλώδη μοσχεύματα. Τα φυλλώδη μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό του μύρτιλου λαμβάνονται στις αρχές καλοκαιριού ενώ για τα ξυλώδη μοσχεύματα στις αρχές του χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το μύρτιλο; Οι καρποί του μύρτιλου ωριμάζουν σταδιακά και χρειάζονται 1-1,5 μήνα για να συγκομιστούν μετά την καρπόδεση, ανάλογα και με την ποικιλία μύρτιλου. Η περίοδος της συγκομιδής του μύρτιλου γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 Περισσότερα χρήσιμα άρθρα 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.