Δευτέρα , 25 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

5 μυστικά για καλλιέργεια μύρτιλου

Μύρτιλο, ένα υπέροχο superfood! Το μύρτιλο, γνωστό και ως μπλούμπερι (blueberry), είναι καρποφόρος θάμνος που δίνει εξαιρετικoύς μικρούς καρπούς που ωριμάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες με χαρακτηριστικό μπλε χρώμα και γλυκιά γεύση. Το μύρτιλο προσαρμόζεται εύκολα στο μεσογειακό περιβάλλον και ως φυτό φτάνει σε ανάπτυξη 1-1,5 μέτρo. Οι καρποί του θεωρούνται υπερτροφή, με υψηλή διατροφική αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μύρτιλο τρώγεται ως φρέσκος καρπός, ως αποξηραμένος, ως γαρνιτούρα σε παγωτό και γιαούρτι, καθώς επίσης μπορούμε να το πιούμε ως συμπυκνωμένο χυμό. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του μύρτιλου; Το μύρτιλο θέλει δροσερό περιβάλλον, σχετικά ψυχρό, για να ευδοκιμήσει και να δώσει καλή παραγωγή. Ανάλογα με την ποικιλία, το μύρτιλο έχει μικρότερες ή μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, το μύρτιλο θα δυσκολευτεί την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς διαθέτει λεπτό επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν αντέχει στην ξηρασία, τα ευαίσθητα ριζίδια του μπορούν πολύ εύκολα να ξεραθούν λόγω έλλειψης νερού. Αν και το μύρτιλο προσαρμόζεται σε πολλά εδάφη, προτιμά ελαφρώς όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με κοπριά και κομπόστ πριν τη φύτευση βοηθά να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη. Φυτεύουμε το μύρτιλο περίπου στις αρχές της άνοιξης, ενώ στις νότιες περιοχές μπορεί να φυτευτεί και στα τέλη του φθινοπώρου. Αν φυτέψουμε το μύρτιλο σε γλάστρα, η φύτευση γίνεται σχεδόν όλο τον χρόνο, αρκεί να αποφύγουμε περιόδους υπερβολικού ψύχους και ζέστης. Για τη φύτευση του μύρτιλου σε γλάστρα χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια μύρτιλου; Το μύρτιλο χρειάζεται μια ικανοποιητική υγρασία στο έδαφος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του, γι’ αυτό θα χρειαστεί τακτικό πότισμα. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η συχνότητα των ποτισμάτων αυξάνεται για να εξασφαλίσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν στεγνώνει τελείως το έδαφος. Πάντως, υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία του μύρτιλου μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων, καθώς επίσης υπερβολικό πότισμα κατά την ωρίμανση των καρπών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υποβάθμιση της ποιότητας. Το μύρτιλο δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε λίπανση. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και κάνουμε μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού για να επιτύχουμε πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το μύρτιλο; Το κλάδεμα του μύρτιλου είναι μια σημαντική καλλιεργητική εργασία για να έχει η καλλιέργεια μας καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Σε περίπτωση που αφήσουμε το μύρτιλο ακλάδευτο, η παραγωγή σταδιακά θα μειωθεί. Κατά τα πρώτα χρόνια της φύτευσης του, το μύρτιλο θέλει ελαφριά κλαδέματα που γίνονται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του, απομακρύνουμε ξερούς, ασθενικούς, μη παραγωγικούς και άρρωστους βλαστούς, έχοντας υποψη ότι το μύρτιλο καρποφορεί στους φρέσκους βλαστους. Επιλέγουμε και αφηνουμε 6-8 δυνατούς βλαστούς κεντρικούς βλαστούς του, τους οποιούς κόβουμε κατά το μισό για να αναπτυχθεί η νέα βλάστηση που θα δώσει την καρποφορία. Το μύρτιλο πολλαπλασιάζεται με σπόρους, αλλά κυρίως με φρέσκα φυλλώδη και ξυλώδη μοσχεύματα. Τα φυλλώδη μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό του μύρτιλου λαμβάνονται στις αρχές καλοκαιριού ενώ για τα ξυλώδη μοσχεύματα στις αρχές του χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το μύρτιλο; Οι καρποί του μύρτιλου ωριμάζουν σταδιακά και χρειάζονται 1-1,5 μήνα για να συγκομιστούν μετά την καρπόδεση, ανάλογα και με την ποικιλία μύρτιλου. Η περίοδος της συγκομιδής του μύρτιλου γίνεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 Περισσότερα χρήσιμα άρθρα 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.