Τρίτη , 28 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Παπάγια, εξωτικό και νόστιμο φρούτο

Παπάγια, ένα εντυπωσιακό εξωτικό φυτό με καταγωγή από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική που καλλιεργείται για τους λαχταριστούς καρπούς του. O καρπός της παπάγια έχει κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα με ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πεπόνι και ανανά. Τρώγεται φρέσκια αφού καθαρίσουμε τη φλούδα, τρώγεται επίσης αποξηραμένη, καθώς και μαγειρεμένη σε διάφορες συνταγές. Η παπάγια έχει υψηλή διατροφικη αξία, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλη για δίαιτα αφού διαθέτει ελάχιστες θερμίδες. Εξαιρετικά δημοφιλές φυτό στη Νότια-Ανατολική Ασία, η παπάγια έχει δενδροειδής μορφή, φτάνει σε ανάπτυξη συνήθως τα 4-5 μέτρα και έχει χαρακτηριστικά φύλλα που σχηματίζονται στην κορυφή του φυτού και ξεπερνούν σε διάμετρο το μισό μέτρο. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καλλιέργεια παπάγια;  H παπάγια καλλιεργείται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς χρειάζεται ήπιο χειμώνα για να ευδοκιμήσει. Καρποφορεί σχεδόν όλο το χρόνο αν βρίσκεται σε ζεστό περιβάλλον ενώ ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης και καρποφορίας θεωρούνται 25-35°C. Προτιμά ζεστό ξηρό καλοκαίρι για να ωριμάσουν οι καρποί της. Η ποιότητα του καρπού της παπάγια δεν είναι τόσο καλή όταν έχουμε υψηλή υγρασία ή χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, η παπάγια θα πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές προφυλαγμένες από δυνατούς ανάμες και ειδικά βοριάδες, καθώς είναι σχετικά ευαίσθητο φυτό με επιφανειακό ριζικό σύστημα. Η παπάγια προτιμά εδάφη μεσαίας σύστασης που διαθέτουν καλή αποστράγγιση, ενώ καλύτερα να αποφεύγουμε για τη φύτευση της παπάγιας αμμώδη ή βαριά αργιλώδη εδάφη. Φυτεύεται σε αποστάσεις φύτευσης 2 μέτρων μεταξύ των φυτών και 2-3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης.  


Τι ανάγκες πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια παπάγιας; H παπάγια δεν έχει μεγάλη ανάγκη σε νερό. Αρκεί μια φορά τη βδομάδα πότισμα την άνοξη και το φθινόπωρο και δύο φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού για να έχουμε μια καλή παραγωγή. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα. Πάντως, η παπάγια έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και γιαυτό χρειάζεται προσθήκη κοπριάς, κομπόστ και βιολογικού λιπάσματος πρίν τη φύτευση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, προσθετουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία καλή και ποιοτική παραγωγή. Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της παπάγιας; H παπάγια δεν χρειάζεται κλάδεμα καθώς η βλάστηση έχει ανώτατο όριο. Αν θέλουμε πάντως να ανανεώσουμε ένα γερασμενο δένδρο παπάγιας, το κλαδεύουμε στο ένα μέτρο, και αφού βγάλει βλαστούς, επιλέγουμε τον πιο δυνατό βλαστό για κορμό και αφαιρούμε τους υπόλοιπους. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινουρια φυτά παπάγιας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παπάγια πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Βγάζουμε τους σπόρους της παπάγιας μέσα από τον καρπό, τους πλένουμε και τους αποξηραίνουμε. Στη συνέχεια επιλέγουμε ένα ηιλιόλουστο και προφυλαγμένο σημείο στον κήπο για να φυτέψουμε τους σπόρους της παπάγιας. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τους σπόρους της παππάγιας σε γλάστρα καθώς οι ρίζες της παπάγιας ταλαιπωρούνται πολύ κατά τη μεταφύτευση. Κι ένα μυστικό για την παπάγια H παπάγια μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο και η ανθράκωση καθώς και από το έντομο της μελίγκρας και τον τετράνυχο. Περισσότερα υποτροπικά φυτά και superfood 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.