Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Εδώδιμα άνθη, 40 λουλούδια που τρώγονται

Τα λουλούδια αρκετών φυτών εκτός από το να διακοσμούν και να ομορφαίνουν τους κήπους και τα μπαλκόνια μας, μπορούν να αποτελέσουν μία άριστη πρώτη ύλη στο πιάτο μας. Τα εδώδιμα άνθη δίνουν χρώμα και μία διαφορετική διάσταση σε σαλάτες, γλυκά και συνταγές μαγειρικής στην κουζίνα μας. Εκτός της γαστρονομικής αξίας, τα λουλούδια έχουν και σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη, χαρίζοντάς μας βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Και λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των λουλουδιών σε νερό, δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε για τις θερμίδες και μπορούμε να τα έντάξουμε σε οποιαδήποτε δίαιτα που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε. Ποια λουλoύδια καλλωπιστικών φυτών μπορούν να φαγωθούν;  Τι λουλούδια λοιπόν να πρωτοδιαλέξουμε απο τα καλλωπιστικά φυτά για να φάμε και να απολαύσουμε; Aς ξεκινήσουμε από τα πέταλα της εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς που χρησιμοποιείται για το περίφημο γλυκό του κουταλιού. Επίσης, τα φύλλα και τα άνθη του ιβίσκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρόφημα καθώς και για τη δημιουργία υπέροχων σαλατών ενώ ο πανσές με τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων των λουλουδιών χρησιμοποιείται για την διακόσμηση ξεχωριστών συνταγών μσγειρικής από τους σεφ. Το λουλούδι της τουλίπας αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη στις σαλάτες καθώς και σε πολλές συνταγές μαγειρικής με κοτόπουλο. H καλεντούλα με τη σχετικά πικάντικη και πιπεράτη γεύση του λουλουδιού της και τα διάφορα χρώατα των πετάλων της, χρησιμοποιείται για ζυμαρικά, για σαλάτες και για σούπες ενώ απότα λουλούδια της πρίμουλας παρασκευάζεται μια ιδιαίτερης μαρμελάδα καθώς και ποτά λικέρ. Άλλα εδώδιμα άνθη γνωστών καλλωπιστικών φυτών είναι η βιολέτα, το γεράνι, ο κατιφές, η πασχαλιά, το γιασεμί, το αγιόκλημα, το άλυσσο, το χρυσάνθεμο, ο υάκινθος και η γλαδιόλα. 


Ποια λουλούδια των καρποφόρων δέντρων είναι εδώδιμα; Μπορεί να μην σας περνάει από το μυαλό ότι τα άνθη πολλών καρποφόρων δέντρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα για φαγητό, όμως αυτό μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα τα λουλούδια της μπανανιάς αναφέρονται ως βασική πρώτη ύλη σε αρκετές εξωτικές ταυλανδέζικές συνταγές με κρέας. Επίσης, τα υπέροχα εσπεριδοειδή με τα αρωματικά λουλούδια, η λεμονιά, η πορτοκαλιά, το περγαμόντο και το κουμκουάτ μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες σαλάτες και συνταγές μαγειρικής αλλά και για την παρασκευή ξεχωριστών σπιτικών λικέρ. Επίσης, τα λουλόυδια του λωτού, της ροδακινιάς καθώς και της αμυγδαλιάς μπορούν να αξιοποιηθούν σε σαλάτες και άλλες γαστρονομικές συνταγές.  Ποια λουλούδια αρωματικών φυτών μπορούμε να φάμε; Στα αρωματικά φυτά, στα βότανα και στα μυρωδικά δεν χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα τους για ροφήματα και μαγειρική αλλά και τα λουλούδια του. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο διάσημος κρόκος της Κοζάνης, ένα καλλωπιστικό φυτό που καλλιεργείται εκτεταμένα στην περιοχή της Κοζάνης για το κόκκινο στίγμα του λουλουδιού που μας προσφέρει το σαφράν. Το σαφράν χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές μαγειρικής χαρίζοντας στα φαγητά ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και μία ιδιαίτερη ντελικάτη γεύση. Εκτός, όμως από τον κρόκο τα λουλούδια του δεντρολίβανου, της λεβάντας, του μάραθου, της ρίγανης, του δυόσμου, της μέντας, του θυμαριού, του σχοινόπρασου, του βασιλικού, του χαμομηλιού και του φασκόμηλου μπορούν να αξιοποιηθούν για τις σαλάτες μας, για διάφορες σάλτσες και ντρέσινγκ σε συνταγές μαγειρικής και σε ψητά κρέατα. Ποια λουλούδια κηπευτικών είναι εδώδιμα; Η καθημερινή διατροφή μας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα άνθη φυτών απ’ ότι πιστεύουμε. Η υπέροχη αγκινάρα, το υγιεινό μπρόκολο και το λαχταριστό κουνουπίδι είναι στην πραγματικότητα λουλούδια των συγκεκριμένων λαχανικών και τα επιλέγουμε συχνά στο πιάτο μας. Επίσης, το λουλούδια του κολοκυθιού και της γλυκοκολοκύθας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντολμάδων αλλά και σε άλλες συνταγές μαγειρικής ενώ σημαντική γαστρονομική χρήση έχουν και τα λουλούδια του ηλίανθου, του αρακά καθώς και του φασολιού. Κι ένα μυστικό για τα λουλούδια που τρώγονται Αποφεύγουμε να συλλέγουμε άνθη που δεν προέρχονται από οικολογική καλλιέργεια και πιθανότατα έχουν ψεκαστεί με χημικά σκευάσματα. Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε στα φαγητά μας λουλούδια από νεραγκούλα, ίρις, κάλλα, νάρκισσος, λούπινο, ππετούνια μοσχομπίζελο, μυρτιά, ροδόδεντρο, αζαλέα, πικροδάφνη, δελφίνιο και κληματίδα, καθώς παρουσιάζουν τοξικότητα ή αλλεργική επίδραση όταν τα καταναλώσουμε. 

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.