Εδώδιμα άνθη, 40 λουλούδια που τρώγονται
Τα λουλούδια αρκετών φυτών εκτός από το να διακοσμούν και να ομορφαίνουν τους κήπους και τα μπαλκόνια μας, μπορούν να αποτελέσουν μία άριστη πρώτη ύλη στο πιάτο μας. Τα εδώδιμα άνθη δίνουν χρώμα και μία διαφορετική διάσταση σε σαλάτες, γλυκά και συνταγές μαγειρικής στην κουζίνα μας. Εκτός της γαστρονομικής αξίας, τα λουλούδια έχουν και σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη, χαρίζοντάς μας βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Και λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των λουλουδιών σε νερό, δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε για τις θερμίδες και μπορούμε να τα έντάξουμε σε οποιαδήποτε δίαιτα που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε. Ποια λουλoύδια καλλωπιστικών φυτών μπορούν να φαγωθούν; Τι λουλούδια λοιπόν να πρωτοδιαλέξουμε απο τα καλλωπιστικά φυτά για να φάμε και να απολαύσουμε; Aς ξεκινήσουμε από τα πέταλα της εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς που χρησιμοποιείται για το περίφημο γλυκό του κουταλιού. Επίσης, τα φύλλα και τα άνθη του ιβίσκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρόφημα καθώς και για τη δημιουργία υπέροχων σαλατών ενώ ο πανσές με τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων των λουλουδιών χρησιμοποιείται για την διακόσμηση ξεχωριστών συνταγών μσγειρικής από τους σεφ. Το λουλούδι της τουλίπας αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη στις σαλάτες καθώς και σε πολλές συνταγές μαγειρικής με κοτόπουλο. H καλεντούλα με τη σχετικά πικάντικη και πιπεράτη γεύση του λουλουδιού της και τα διάφορα χρώατα των πετάλων της, χρησιμοποιείται για ζυμαρικά, για σαλάτες και για σούπες ενώ απότα λουλούδια της πρίμουλας παρασκευάζεται μια ιδιαίτερης μαρμελάδα καθώς και ποτά λικέρ. Άλλα εδώδιμα άνθη γνωστών καλλωπιστικών φυτών είναι η βιολέτα, το γεράνι, ο κατιφές, η πασχαλιά, το γιασεμί, το αγιόκλημα, το άλυσσο, το χρυσάνθεμο, ο υάκινθος και η γλαδιόλα.
Ποια λουλούδια των καρποφόρων δέντρων είναι εδώδιμα; Μπορεί να μην σας περνάει από το μυαλό ότι τα άνθη πολλών καρποφόρων δέντρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα για φαγητό, όμως αυτό μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα τα λουλούδια της μπανανιάς αναφέρονται ως βασική πρώτη ύλη σε αρκετές εξωτικές ταυλανδέζικές συνταγές με κρέας. Επίσης, τα υπέροχα εσπεριδοειδή με τα αρωματικά λουλούδια, η λεμονιά, η πορτοκαλιά, το περγαμόντο και το κουμκουάτ μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες σαλάτες και συνταγές μαγειρικής αλλά και για την παρασκευή ξεχωριστών σπιτικών λικέρ. Επίσης, τα λουλόυδια του λωτού, της ροδακινιάς καθώς και της αμυγδαλιάς μπορούν να αξιοποιηθούν σε σαλάτες και άλλες γαστρονομικές συνταγές. Ποια λουλούδια αρωματικών φυτών μπορούμε να φάμε; Στα αρωματικά φυτά, στα βότανα και στα μυρωδικά δεν χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα τους για ροφήματα και μαγειρική αλλά και τα λουλούδια του. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο διάσημος κρόκος της Κοζάνης, ένα καλλωπιστικό φυτό που καλλιεργείται εκτεταμένα στην περιοχή της Κοζάνης για το κόκκινο στίγμα του λουλουδιού που μας προσφέρει το σαφράν. Το σαφράν χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές μαγειρικής χαρίζοντας στα φαγητά ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και μία ιδιαίτερη ντελικάτη γεύση. Εκτός, όμως από τον κρόκο τα λουλούδια του δεντρολίβανου, της λεβάντας, του μάραθου, της ρίγανης, του δυόσμου, της μέντας, του θυμαριού, του σχοινόπρασου, του βασιλικού, του χαμομηλιού και του φασκόμηλου μπορούν να αξιοποιηθούν για τις σαλάτες μας, για διάφορες σάλτσες και ντρέσινγκ σε συνταγές μαγειρικής και σε ψητά κρέατα. Ποια λουλούδια κηπευτικών είναι εδώδιμα; Η καθημερινή διατροφή μας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα άνθη φυτών απ’ ότι πιστεύουμε. Η υπέροχη αγκινάρα, το υγιεινό μπρόκολο και το λαχταριστό κουνουπίδι είναι στην πραγματικότητα λουλούδια των συγκεκριμένων λαχανικών και τα επιλέγουμε συχνά στο πιάτο μας. Επίσης, το λουλούδια του κολοκυθιού και της γλυκοκολοκύθας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντολμάδων αλλά και σε άλλες συνταγές μαγειρικής ενώ σημαντική γαστρονομική χρήση έχουν και τα λουλούδια του ηλίανθου, του αρακά καθώς και του φασολιού. Κι ένα μυστικό για τα λουλούδια που τρώγονται Αποφεύγουμε να συλλέγουμε άνθη που δεν προέρχονται από οικολογική καλλιέργεια και πιθανότατα έχουν ψεκαστεί με χημικά σκευάσματα. Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε στα φαγητά μας λουλούδια από νεραγκούλα, ίρις, κάλλα, νάρκισσος, λούπινο, ππετούνια μοσχομπίζελο, μυρτιά, ροδόδεντρο, αζαλέα, πικροδάφνη, δελφίνιο και κληματίδα, καθώς παρουσιάζουν τοξικότητα ή αλλεργική επίδραση όταν τα καταναλώσουμε.