Παρασκευή , 20 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

Όπως και άλλες φορές έχω πει, το βάμμα είναι μια μέθοδος εκχύλισης, όπου χρησιμοποιούμε αλκοόλ, ξύδι ή γλυκερίνη. Η διπλή...
Περισσότερα
πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…πως τα βότανα διαθέτουν μια έμφυτη σοφία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες! …με...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό που προσελκύει το βλέμμα στους κήπους με την ομορφιά και την κίνησή του.Με καταγωγή από...
Περισσότερα
Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Κοντοφύλακας – Tenya – Ζόγκα

Οι τρεις αυτές τεχνικές είναι παρεμφερείς μεταξύ τους, αλλά διαφέρουν πολύ ως προς το αποτέλεσμα.

Ζόγκα

Oceanic BAIT BALL Ζόκα
Ζόγκα

Η γνωστή σε όλους μας ζόγκα (ή αλλιως ζώγκα, ζόκα ή ζόχα), είναι ένας παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος που γίνεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς είναι ελληνική πατέντα. Αν και ψαρεύεται εδώ και αρκετές δεκαετίες, κυρίως από παλιούς και έμπειρους ψαράδες, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα δυναμικό comeback παράλληλα με τις νέες τεχνικές. Είναι πολύ απλό στην κατασκευή του, αφού ουσιαστικά αποτελείται από ένα μολυβένιο σώμα και ένα αγκίστρι. Στο αγκίστρι πάντα βάζουμε δόλωμα, γι αυτό και η ζόγκα ανήκει στην κατηγορία βαρίδι κι όχι τεχνητό δόλωμα, κι ας μοιάζει με μολυβένιο ψαράκι. Εξίσου απλή είναι και η χρήση της: απλώς την δολώνουμε και την πετάμε μες τη θάλασσα, κι αυτή δουλεύει καθώς βυθίζεται. Δεν χρειάζεται όυτε καλάμι, ούτε μηχανάκι, μόνο μια σκέτη πετονιά στο χέρι.

Υπάρχουν 2 είδη ζόγκας: η μεγάλη φαγκρόζογκα και τα μικρά ζογκάκια. Τα ζογκάκια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για να πιάσουμε τσιπούρες και σαργούς, και τα δολώνουμε με μύδι ολόκληρο, μαζί με το κέλυφος. Το βάρος τους είναι λιγότερο από 15gr, διαθέτουν αγκίστρι ίσιο ή στραβό παπαγλέ και πάντα τις δένουμε σε παράμαλο 0,20mm ή λεπτότερο.

Οι μεγάλες ζόγκες απευθύνονται κυρίως σε φαγκριά και τις δολώνουμε με ολόκληρη σουπιά ή καλαμάρι. Εδώ δηλαδή η ζόγκα λειτουργεί σαν μολυβοκεφαλή για το νωπό, όπως λειτουργούν τα jig-head στα σιλικονούχα. Η βάρκα μας πρέπει να είναι σταματημένη, αλλά όχι με άγκυρα – θέλουμε να μας πηγαίνει το ρεύμα. Ανάλογα με τα ρεύματα της περιοχής και με το βάθος που ψαρεύουμε, το βάρος της ζόγκας μπορεί να είναι από 100gr μέχρι 300gr. Το αγκίστρι τους είναι συνήθως παραγαδίσιο ενισχυμένο, σε μεγάλο νούμερο.

Tenya

Oceanic Tenya
tenya

Το tenya είναι ουσιαστικά μια μετεξέλιξη της κλασικής ζόγκας και εφευρέθηκε το 2013 για να καλύψει εκείνους που ήθελαν να δολώνουν αποκλειστικά και μόνο γαρίδα. Επειδή η γαρίδα δεν “κάθεται” καλά πάνω στο αγκίστρι της απλής ζόγκας, το tenya έχει και δεύτερο αγκίστρι-κλέφτη, δεμένο με νήμα για να πιάνει σωστά τη γαρίδα, αλλά και να αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Το σώμα της είναι συνήθως σφαιρικό ή οβάλ (όχι μυτερό όπως η ζόγκα) και διαθέτει από ένα κεντρικό ματάκι σε κάθε πλευρά, γεγονός που την κάνει να μοιάζει με jig head. Το βάρος της μπορεί να κυμαίνεται από 25gr μέχρι 200gr, αν και συνήθως προτιμώνται τα ελαφρύτερα γραμμάρια (50-90). Η ειδοποιός διαφορά της από την κλασική ζόγκα, είναι ότι όταν ψαρεύουμε tenya απαιτείται καλάμι. Δεν μπορεί να δουλευτεί στο χέρι. Συνήθως τα καλάμια του tenya είναι δίσπαστα carbon, 2,20 – 2,40 μέτρα, και έχουν πολύ ευαίσθητες μύτες. Το μηχανάκι το γεμίζουμε με 300m νήμα, πάχους από 0,18mm έως 0,30mm το πολύ. Αν το νήμα μας είναι αρκετά λεπτό, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αόρατο παράμαλο fluorocarbon – δένουμε το νήμα απευθείας πάνω στο tenya. Ο βασικός λόγος που χρησιμοπούμε καλάμι στο tenya είναι γιατί θέλουμε να του δώσουμε κίνηση. Το ψαρεύουμε δηλαδή περίπου σαν το jigging, για να δώσουμε την ψευδαίσθηση ότι η γαρίδα είναι ζωντανή. Γι αυτό και τα φαγκριά εδώ χτυπάνε συνήθως στο ανέβασμα, κι όχι στο κατέβασμα όπως στη ζόγκα.

Κοντοφύλακας

Oceanic Drop Ball

Ο κοντοφύλακας είναι κι αυτός με τη σειρά του μια μετεξέλιξη του tenya, που όμως έρχεται πιο κοντά στην κλασική ζόγκα ως προς την τεχνική. Είναι δηλαδή ένα είδος συρτοκαθετής, που δεν μοιάζει ούτε με τη συρτή μολύβι-φύλακα, ούτε ακριβώς με το tenya αλλά ούτε και με την φαγκρόζογκα. Αρχικά, ο κοντοφύλακας εφευρέθηκε για εκείνους που δεν βολεύονταν με τα αγκίστρια του tenya και ήθελαν να βάλουν δικά τους αγκίστρια-κλέφτες και δικό τους νήμα. Γι αυτό ο ιδανικός κοντοφύλακας δεν έχει καθόλου αγκίστρια. Είναι μόνο μια μολυβένια μπάλα με μάτια και με 2 κρικάκια υπό γωνία 90 μοιρών. Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να δολώνουμε μόνο γαρίδα, αλλά μπορεί να δολωθεί και σουπιά ή καλαμάρι. Οπότε εμφανίστηκαν κοντοφύλακες με 1 αγκίστρι και 2 κρικάκια, οι οποίοι δολώνονται περίπου σαν τις φαγκρόζογκες, αλλά με ένα επιπλέον αγκίστρι-κλέφτη. Το βάρος του κάθε κοντοφύλακα μπορεί να κυμαίνεται από 60gr μέχρι 350gr, είναι δηλαδή αρκετά βαρύτερος από το tenya και πιο κοντά στη ζόγκα. Μπορούν να δεθούν με πετονιά και να ψαρευτούν στο χέρι, ή να δεθούν με νήμα και να χρειαστεί καλάμι-μηχανάκι. Και στις 2 περιπτώσεις, η ταχύτητα της βάρκας μας δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 μίλι, γι αυτό και συνήθως έχουμε τη μηχανή στο ρελαντί ή σβηστή και πάμε με τα ρεύματα. Τέλος, έχουν εμφανιστεί στην αγορά και συρόμενοι κοντοφύλακες, οι οποίοι δεν έχουν κρίκους αλλά είναι διάτρητοι για να κινούνται ελεύθερα πάνω-κάτω στο νήμα. Αυτοί όμως παραπέμπουν πιο πολύ σε tai-rubber και όχι σε ζόγκα.

About admin

Check Also

Ψάρεμα Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία

1. Καταδυτικές συσκευές:Δεν επιτρέπονται οι καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα για οποιαδήποτε μορφή αλιείας (πλην σπόγγων …

Ψάρεμα λυθρίνι: Θέλει τεχνική… και δόλωμα

Τα λυθρίνια – Ψάρεμα

Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων (sparidae) και στο λεπτό και επίμηκες σώμα του συναντώνται όλες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.