Τετάρτη , 20 Αυγούστου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Σώζοντας τις ντόπιες ποικιλίες δέντρων μας

Πως μπορούμε να σώσουμε τις ντόπιες ποικιλίες δέντρων;
«Φωλιές πουλιών και κρυψώνες μικρών ζώων. Ορχιδέες, μανιτάρια, χιλιάδες αγριολούλουδα – μια πανδαισία χρωμάτων. Μέρη δυσπρόσιτα. Κι εκεί, δύο τρία μέτρα από το πιο παλιό δέντρο, ψάχνω κάποιο σπόρο, που ’πεσε από τον ποντικό ή τα πουλιά και πρόλαβε να ανθοφορήσει πριν τον φάνε οι κάμπιες. Αν τον βρω, με πολλή προσοχή σκάβω τριγύρω του, μην πληγώσω τις ρίζες. Κι όταν πάρω στα χέρια μου το δενδρύλλιο, νιώθω σαν να κρατώ ένα παιδάκι». Με αυτά τα λόγια ο Αλέξανδρος Λυμπερόπουλος, βιοκαλλιεργητής, περιγράφει τον τρόπο που προσπαθεί να διασώσει σπάνιους σπόρους αμυγδάλου στην Κέα, όπου είναι εγκατεστημένος.Όπως εξηγεί ο ίδιος, «εδώ και χρόνια, καταβάλλω προσπάθεια να διατηρήσω την ξερική αμυγδαλοκαλλιέργεια στην Κέα και, στη συνέχεια, να την καταστήσω επιχειρηματικά βιώσιμη, καθώς οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες αυξάνουν το κόστος και μειώνουν την παραγωγικότητα. Επιπλέον, η διατήρηση των ξερικών ποικιλιών είναι ίσως μια ελπίδα στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ντόπιες ποικιλίες δεν βρίσκεις να αγοράσεις τα τελευταία χρόνια, έχουν επικρατήσει ξενόφερτες».Ποιες είναι οι ποικιλίες της Κέας; «Τα μακρόστενα, τα “νυχάτα”. Τα ολοστρόγγυλα, τα “φουντούκια”. Τα μεγάλα, “τα ελεφάντινα”. Τα κοντόχοντρα, τα “μέτζο”. Τα μικρά, τα “κουφέτα”. Σπάνια αμύγδαλα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν συναντάμε αλλού στην Ελλάδα – σε παραγωγική διάσταση τουλάχιστον», θα πει ο κ.Λυμπερόπουλος.Το δύσκολο αλλά φιλόδοξο εγχείρημα στηρίχθηκε στις βασικές αρχές της φυσικής καλλιέργειας, όπως ο Masanobu Fukuoka δίδαξε, και στην Ελλάδα έγινε γνωστή από τον Παναγιώτη Μανίκη, ενώ επιστρατεύτηκε και η βιοδυναμική καλλιέργεια.
Μη έχοντας καταφέρει να εξασφαλίσει κάποια κρατική ή κοινοτική επιδότηση έως τώρα, στην τιτάνια προσπάθεια που ξεκίνησε ο νέος βιοκαλλιεργητής, βρήκε βοήθεια εκτός συνόρων – από τη βιολόγο, περιβαλλοντολόγο Άννα Βλαχούτσικου στην Αυστρία και τη Reinhild Frech-Emmelmann στη Γερμανία, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια της εταιρείας Reinsaat KG (www.reinsaat.at), με πιστοποίηση Demeter.Η εταιρεία, η οποία παράγει στην Αυστρία και μεταπωλεί σπόρους για γεωργική χρήση, είναι γνωστή παγκοσμίως για τη συμβολή της στη διατήρηση παλιών και δημιουργία νέων ποικιλιών. «Οι ποικιλίες που παράγουμε δεν είναι υβρίδια, οπότε οι σπόροι τους μπορούν να παραγάγουν όχι μόνο παραγωγικά αλλά και ανθεκτικά φυτά», τονίζει η κ. Frech-Emmelmann, η οποία δουλεύει στενά με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες διατήρησης σπόρων. «Χαίρομαι που μπορώ τώρα να μεταφέρω τις γνώσεις και εμπειρίες μου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέα, στο πρόγραμμα διάσωσης ντόπιων ποικιλιών αμυγδαλιάς “ξωτάρης”», προσθέτει.Η κ. Βλαχούτσικου, από την πλευρά της, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο εξωτερικό μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ANTAconcept:
«Πρόκειται για ένα οικολογικό-κοινωνικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τη Ζάκυνθο και μέσω του οποίου πωλούνται στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα άριστης ποιότητας από μικρούς παραγωγούς, όπως ελαιόλαδο ή αμύγδαλο. Με τα κέρδη προωθούμε στοχευμένες δράσεις για μια αειφόρο, βιώσιμη ανάπτυξη στην ελληνική γεωργία», αναφέρει η βιολόγος. Κομβικής σημασίας η βιοδυναμική καλλιέργεια, η οποία ξεκίνησε από τον Ρούντολφ Στάινερ.Όπως επισημαίνει η ίδια, «σήμερα η βιοδυναμική πιστοποίηση Demeter υπάρχει σε 50 χώρες. Μέλη του διεθνούς οργανισμού είναι περίπου 50.000 αγρότες παγκοσμίως, ενώ 170.000 εκτάρια καλλιεργούνται βιοδυναμικά σε όλο τον πλανήτη. Στη βιοδυναμική καλλιέργεια δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή να παράγει το ίδιο το χωράφι τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Η Demeter, αντί για τον όγκο της παραγωγής, στοχεύει σε μια ολιστική προσέγγιση προς τη γη – πώς να συνεχίσει μακροχρόνια να παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας».Σχετικά με τη φιλοσοφία του προγράμματός της, η κ.Βλαχούτσικου επισημαίνει: «Η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αφού ο αγρότης είναι εκείνος που “σκύβει” πάνω από τη γη. Το μοντέλο αυτό αντιτίθεται στη σημερινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, στραμμένη σε μεγάλες μονοκαλλιέργειες. Με την εντατικοποίηση της γεωργίας χάνουμε τους σπόρους μας και τις ντόπιες ποικιλίες, επειδή φυτεύονται υβρίδια. Ο αγρότης, δέσμιος των μεγάλων εταιρειών, από κει που μάζευε τους σπόρους για την επόμενη χρονιά, παρασυρμένος από το δέλεαρ της πρόσκαιρα αυξημένης παραγωγής, υποχρεώνεται μετά να τους αγοράζει.Στη Ζάκυνθο, από τις 7 ντόπιες ποικιλίες σταριού, που είχαν επιβιώσει χιλιετίες, χάθηκαν οι 4 τη δεκαετία του ’90, όταν προωθήθηκε συγκεκριμένος σπόρος. Στην Τζια, φυτεύονται αμυγδαλιές Καλιφόρνιας, επειδή σε ένα στρέμμα γης η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη. Ο λόγος; Περισσότερο λίπασμα, πότισμα, κλάδεμα. Ακόμη και ο σπαστήρας είναι φτιαγμένος για ένα ορισμένο μέγεθος αμυγδάλου, οπότε οι απώλειες είναι ελάχιστες». Γιατί να προτιμήσουμε τις ντόπιες ποικιλίες;Όπως εξηγεί η περιβαλλοντολόγος, «επειδή είναι πιο νόστιμες – μόλις χθες, πήρα παραγγελία από μία εταιρεία του εξωτερικού που φτιάχνει τόφου και θέλει να χρησιμοποιήσει τζιώτικο αμύγδαλο ως πιο γευστικό και αρωματικό. Επίσης, φυτεύουμε δέντρα που αντέχουν καλύτερα στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές και παράγουν ένα προϊόν μοναδικό στον κόσμο. Οι “άνυδρες” καλλιέργειες δίνουν καρπό χωρίς να κλαδευτούν, να ποτιστούν ή να λιπανθούν. Η παραγωγή μικρότερη, όμως σε ένα νησί χωρίς νερό, είναι τρέλα να φυτεύουμε ποικιλίες που απαιτούν πότισμα».Τα λεγόμενά της έρχεται να ενισχύσει ο κ. Λυμπερόπουλος: «Οι τζιώτικες ποικιλίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση, επειδή δεν συμφέρει η εκμετάλλευσή τους. Τα εδάφη στα οποία μεγαλώνουν τα δέντρα είναι δύσβατα, πρέπει να οργώσουμε με μουλάρια. Οσο για το πότισμα; Αδύνατον. Στα προηγούμενα, έρχονται να προστεθούν οι ασθένειες και οι εχθροί του δέντρου – κουνάβια, κάμπιες… Αν και χαμηλή η παραγωγή, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο φυτώριο των τοπικών ποικιλιών για να υπηρετήσουμε έναν σκοπό εθνικό, επειδή χάνεται ένα μέρος της φυσικής μας παράδοσης, άρρηκτα συνδεδεμένο με την εθνική μας ταυτότητα. Η φύση πρέπει να ξαναγίνει σύμμαχός μας κι εμείς να προετοιμαστούμε πρακτικά για την κλιματική αλλαγή».

About admin

Check Also

Φυτέψτε μια Ροδιά από Σπόρο με Αυτόν τον Εύκολο Τρόπο

Τα ρόδια είναι τα φρούτα της ζωής και της καλοτυχίας. Ένα από τα πρώτα καρποφόρα δέντρα που …

Πως να φτιάξω σπορείο – πλήρης οδηγός για ερασιτέχνες και επαγγελματίες

 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΠΟΡΑ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ ΜΑΣ Γι’ αυτόν που προτίθεται να καλλιεργήσει λαχανικά είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.