Σάββατο , 5 Ιουλίου 2025
Breaking News

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Τρόποι μαγειρέματος και τοπικές κουζίνες – Κοτόπουλο Korma ,ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο

Κοτόπουλο korma **

Και θα χρειαστούμε:
Για το μείγμα κρεμμυδιού και ντομάτας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
1 πολύ μικρή ρίζα τζίντζερ, ψιλοκομμένη
1 μικρή ή μισή αν είναι μεγάλη , πράσινο πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 μεγάλη πολύ ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
Για το γάλα ή την κρέμα από κάσιους
1/2  φλυτζάνι του τσαγιού κάσιους
1/2 φλιτζάνι νερό
Για το γαρνίρισμα
1/4  του φλιτζανιού κάσιους
1/4  του φλιτζανιού σταφίδα σουλτανίνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
νωπά φύλλα κόλιανδρου για το γαρνίρισμα
Τα μπαχαρικά που θα χρειαστούμε
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή όσο μας αρέσει
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόλιανδρου
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
1/2 κουταλάκι του γλυκού – αν δεν έχουμε δεν πειράζει
1/2 κουταλάκι κουταλάκι κύμινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού καγιέν
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο – κακουλές
κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο μοσχοσίταρο-fenugreek
4-5 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μπουκίτσες-περίπου 600g
1 φλιτζάνι νερό
μισό φλιτζάνι  λάδι
Για να φτιάξουμε το μείγμα κρεμμυδιού και ντομάτας προσθέτουμε όλα τα υλικά για το μείγμα στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε – αφήνουμε το μείγμα μας να με περιμένει.
Για να φτιάξουμε το γάλα ή την κρέμα από κάσιους βάζουμε στο μπλέντερ τα κάσιους και το νερό και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα – αφήνουμε την κρέμα μας να με περιμένει για λίγο.
Για να ετοιμάσουμε τη γαρνιτούρα μας , βάζουμε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό τηγάνι να ζεσταθεί , προσοχή – όχι να κάψει και προσθέτουμε τα κάσιους και τη σουλτανίνα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να γίνονται χρυσά τα κάσιους – τα αφαιρούμε αμέσως κρατώντας τα στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε ως γαρνιτούρα μαζί με τον κόλιανδρο.

Βάζουμε σε μέτρια φωτιά ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί , προσοχή – όχι να κάψει.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το κύμινο και μόλις αρχίσει να καφετίζει ελαφριά ,  προσθέστε το μείγμα κρεμμυδιού και ντομάτας
Ανακατεύουμε για 8 περίπου λεπτά μέχρι να αρχίσουν να αναδύονται οι μυρωδιές του κρεμμυδιού και της ντομάτας.
Αμέσως προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας , ανακατεύουμε και
προσθέτουμε το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και το λάδι , σκεπάζουμε πολύ καλά το τηγάνι με το σκέπασμά του και σιγοψήνουμε το φαγητό μας σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 περίπου λεπτά.
Στο ενδιάμεσο πάντα ελέγχουμε το φαγητό μας αν έχει διατηρήσει τα υγρά του , αν όχι προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό , διότι το τελικό μας αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι καθόλου υδαρές.
Δυναμώσουμε τη θερμοκρασία  και ξεσκεπάζουμε το τηγάνι μας , ανακατεύουμε και με προσοχή προσθέτουμε την κρέμα κάσιους.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα , με προσοχή , να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία , τόσο όσο να σιγοβράζει το φαγητό μας ,  σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 10 λεπτά ακόμα!
Σερβίρουμε και γαρνίρουμε το πιάτο μας με τα κάσιους , τις σταφίδες και τον κόλιανδρο και με επιπλέον τσίλι ,αν θέλουμε , για να «σπρώξουμε» και τον μεταβολισμό μας.

Σημειώσεις:
Το πιάτο μας δεν είναι δύσκολο στην παρασκευή του , απλά χρειάζεται να έχουμε χρόνο , ηρεμία και φαντασία.
Το πιο δύσκολο κομμάτι της συνταγής , ίσως , είναι η συγκέντρωση όλων των συστατικών , κάτι  που διαρκεί μόνο 5 λεπτά αν τα ράφια της κουζίνας μας είναι πλήρη σε μπαχάρια.
Η τοποθέτηση όλων των μπαχαρικών σε μπολάκια δίπλα μας ,θα μας διευκολύνει εδάφους μαζί σε ένα μπολ θα κάνει τη διαδικασία ψησίματος πολύ πιο γρήγορη / ομαλότερη.

** Με τη μέθοδο korma μπορούμε να ετοιμάσουμε και νοστιμότατα πιάτα λαχανικών.
Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως.
***Προσοχή στο μέλι , αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ανεπεξέργαστο το αποφεύγουμε,μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σιρόπι σφένδαμου ή ανεπεξέργαστη υγρή ζάχαρη.
****για το Ceviche , το sushi το sashimi , το navratan korma θα τα πούμε πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο
*βρώσιμα φύλλα χρυσού και ασημιού

About admin

Check Also

Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση

    Παλαιότερα κάθε σπίτι φρόντιζε να έχει αρκετά τρόφιμα μακράς διάρκειας και να καλύπτουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.