Πέμπτη , 28 Αυγούστου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Ζαμπέλα: η ανθεκτική παλιά ποικιλία σταφυλιού για καλλιέργεια χωρίς φάρμακα

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Zampela-i-anthektiki-palia-poikilia-stafylioy-gia-kalliergeia-xwris-farmaka

Είναι η μοναδική ποικιλία που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις δύο σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού τον περονόσπορο και το ωίδιο γεγονός που μηδενίζει τις ανάγκες σε φυτοπροστασία.

Αυτή η φαρσοκωμωδία σχετικά με την Ζαμπέλα πρέπει επιτέλους να σταματήσει

Ο μύθος σχετικά με την ”απαγορευμένη” ποικιλία και το “ακατάλληλο” τσίπουρο, έχει πλέον καταρριφθεί. Η έλλειψη γνώσης χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμα από κάποιους με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η αλήθεια όμως είναι μία και μοναδική.

  1. Η Ζαμπέλα (Vitis Lamprusca) απαγορεύεται αποκλειστικά και μόνο γιατί είναι αμερικάνικο είδος αμπέλου και όχι ευρωπαϊκό (Vitis Vinifera) που επιτρέπεται να καλλιεργείται, δηλαδή θέμα καθαρά νομικό.
  2. Το τσίπουρο από Ζαμπέλα εάν αφαιρεθούν όλα τα επιβλαβή στοιχεία π.χ. κοτσάνια, “κεφαλή” και “ουρά” του αποστάγματος,φλούδες σταφυλιών,και τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως απόσταξη αμέσως μετά το τέλος της ζύμωσης κ.λ.π. είναι απολύτως ασφαλές σχετικά με την περιεκτικότητα σε μεθανόλη όπως και όλα τα αποστάγματα.
  3. Το τσίπουρο από Ζαμπέλα είναι μοναδικό όσον αφορά το άρωμα και την γεύση και υπερτερεί έναντι όλων των άλλων που παράγονται από άλλες ποικιλίες.
  4. Η Ζαμπέλα υπερτερεί απέναντι των άλλων ποικιλιών λόγω του ότι οι ανάγκες σε φυτοπροστασία είναι σχεδόν μηδενικές και ταυτόχρονα οι αποδόσεις ανά φυτό πολλαπλάσιες.
  5. Τα συμφέροντα των βιομηχανιών ποτών είναι τεράστια και η κυκλοφορία τσίπουρου Ζαμπέλας, λόγω των παραπάνω, τα καταστρέφει.
  6. Εφόσον η ποικιλία Ζαμπέλας απαγορεύεται γιατί τα φυτώρια αμπελιού ανά την Ελλάδα εμπορεύονται κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες φυτών Ζαμπέλας επίσημα???
  7. Εαν η καλλιέργεια επιτρεπόταν έχει αναλογιστεί κάποιος από τους αρμόδιους τι έσοδα θα είχε το κράτος από την επίσημη διακίνηση τυποποιημένου (με την ένδειξη ΠΟΠ φυσικά) τσίπουρου???Επίσης έχει αναλογιστεί κανείς το όφελος για την τοπική οικονομία και την περιοχή της Άρτας γενικότερα??

Η Ζαμπέλα είναι αιχμάλωτη της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας

Η Ζαμπέλα ή Ιζαμπέλα όπως είναι το πλήρες όνομα της, είναι η κυριότερη ποικιλία αμπέλου της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων. Το επιστημονικό της όνομα είναι Vitis Lamprusca και ανήκει στα αμερικάνικα είδη αμπέλου που γενικά χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα και όχι σαν καλλιεργούμενα είδη όπως αυτά της ευρωπαικής αμπέλου Vitis Vinifera.

Στην Ελλάδα απαντάται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Άρτας και δευτερευόντως στο Πήλιο και στο Άγιο Όρος. Στην περιοχή της Άρτας βρίσκεται κυρίως στην ορεινή ζώνη αλλά και μεμονωμένα στον κάμπο. Η ποικιλία παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες που την κάνουν να ξεχωρίζει με διαφορά από τις υπόλοιπες.

  • Δίνει πολύ μεγάλες αποδόσεις καθώς κάθε φυτό μπορεί να δώσει μέχρι και 100 κιλά σταφύλια.
  • Επίσης είναι η μοναδική ποικιλία που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις δύο σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού τον περονόσπορο και το ωίδιο γεγονός που μηδενίζει τις ανάγκες σε φυτοπροστασία.
  • Τέλος παράγει με διαφορά το καλύτερο ποιοτικά τσίπουρο από κάθε άλλη ποικιλία με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση.

Νομοθετικά, δεν αναγνωρίζεται στα καλλιεργούμενα είδη του αμπελιού λόγω της προέλευσης της και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την καλλιέργεια της, με σκοπό την παραγωγή κρασιού η άλλων προϊόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν εχει γίνει και τυποποίηση και συσκευασία τσίπουρου που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλα τα Τζουμέρκα.Αυτή η πραγματικότητα δεν επιτρέπει κατα συνέπεια και την καλλιέργεια της σε μεγάλες εκτάσεις.

Επιπλέον πρόβλημα θεωρείται η αυξημένη παρουσία ”ξυλοπνεύματος” δηλαδή μεθανόλης, προερχόμενο από το κοτσάνι του σταφυλιού, αλλά αυτό πλέον με την χρήση σύγχρονων σταφυλοπιεστηρίων που τα απομακρύνουν από το αρχικό στάδιο του πατήματος, πλέον δεν υφίσταται.

Δυστυχώς κανένας από τους παράγοντες της Άρτας όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν διεκδίκησε με νομικές πρωτοβουλίες και επιχειρήματα την κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση για καλλιέργεια και εκμετάλλευση των προϊόντων της.

Εάν αυτό συνέβαινε τότε είναι βέβαιο ότι θα γινόταν μια μικρή οικονομική “επανάσταση” σε όλη την περιοχή καθώς θα ήταν βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους λόγω των παραπάνω πλεονεκτημάτων της ποικιλίας.

Σημειωτέον δε ότι από το 2011 το ηπειρώτικο τσίπουρο που παράγεται στην Ήπειρο από ποικιλίες εκτός της ζαμπέλας έχει πάρει την ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Το όλο θέμα είναι καθαρά νομικό και θα μπορούσαν οι διοικούντες να διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητες να λυθεί το όλο θέμα που πραγματικά αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός τομέα που θα μπορούσε να φέρει θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα στην περιοχή.

Γιώργος Ζορμπάς-Γεωπόνος

ΣΗΜ “Α-ΤΖ”: Το αρχικό μέρος του άρθρου το είδαμε στη σελίδα που διατηρεί στο Fb ο κ. Ζορμπάς. Το δεύτερο μέρος του άρθρου με τίτλο “Η Ζαμπέλα είναι αιχμάλωτη…” το είδαμε στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθαμανίου Άρτας “ΑΘΑΜΑΣ”, το οποίο επίσης ο ίδιος υπογράφει.

Πηγή: Αετός των Τζουμέρκων

About admin

Check Also

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

12 μυστικά για την καλλιέργεια της βερικοκιάς

Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα που τα απολαμβάνουμε πρώτα την εποχή του καλοκαιριού είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.