Τρίτη , 21 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Πιπεριές καυτερές: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Οι καυτερές πιπεριές είναι από τα πιο χρήσιμα φυτά στον πλανήτη. Οι χρήσεις τους είναι πάρα πολλές, από την βιολογική γεωργία έως την φαρμακολογία. Θα γράψω σε άλλο άρθρο για τις χρήσεις τους γιατί εδώ θα ασχοληθώ με την καλλιέργεια τους.
Διαβάζοντας και μαθαίνοντας για τις ιδιότητές τους, αποφάσισα να καλλιεργήσω φέτος δύο διαφορετικές ποικιλίες από τις πιο καυτερές πιπεριές στο κόσμο. Καλλιέργησα τις ποικιλίες habanero orange και african bird που μπορούν να φτάσουν τις 300.000 και 175.000 μονάδες αντίστοιχα.Η καυστικότητα των καυτερών πιπεριών μετριέται σε μονάδες Scoville. Εδώ μπορείτε να δείτε την κλίμακα http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale.
Είναι τόσο καυτερές που θέλουν μεγάλη προσοχή όχι μόνο στην κατανάλωσή τους, αλλά ακόμα και όταν τις πιάνουμε.Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια πεπεριών
Οι καυτερές πιπεριές είναι φυτά που καλλιεργούνται στις τροπικές περιοχές της Αμερικής, της Αφρικής και της Ινδίας. Οι καυτερές πιπεριές είναι πολύ ευαίσθητες στο κρύο και ευδοκιμούν στα θερμά κλίματα. Στην Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν στις νότιες και πεδινές περιοχές αν τις καλλιεργήσουμε σωστά την θερινή περίοδο.Η σπορά τους πρέπει να γίνει νωρίς την άνοιξη μετά τα τελευταία κρύα και καλύτερα σε προστατευμένο μέρος η σε ένα μικρό θερμοκήπιο. Αυτό γιατί οι καυτερές πιπεριές θέλουν 4 μήνες μετά την μεταφύτεψή τους, για να ωριμάσουν. Οι καρποί δεν γίνονται κάτω από τους 15°C και επάνω από τους 33°C, τα λουλούδια μπορούν επίσης να πέσουν εάν η θερμοκρασία της νύχτας υπερβαίνει τους 25°C.
Οι πολύ καυτερές πιπεριές και κυρίως οι ποικιλίες habanero, συνήθως βλασταίνουν αργά και ακανόνιστα. Έσπειρα 10 και βγήκαν μόνο 4, αλλά αυτές και μόνο φτάνουν. Αυτό γίνετε γιατί η θερμοκρασία σποράς πρέπει να είναι 25°C(Η ιδανική είναι 30°C). Οι ημέρες βλάστησης μπορεί να φτάσουν τις 35-40. Ακόμα θέλουν και πολύ προσοχή στο πότισμα γιατί οι σπόροι μπορεί να σαπίσουν από την πολύ υγρασία. Όταν έχουν φτάσει τους 10 πόντους (αργούν αρκετά), μπορείτε να τις μεταφυτέψετε έξω, αλλά προσέχετε να έχει ανέβει αρκετά η θερμοκρασία δηλαδή περίπου μέσα Μαΐου. Οι καυτερές πιπεριές δεν χρειάζονται πολύ πότισμα και άζωτο, γιατί θα μειωθούν η καυστικότητα και τα ενεργά τους συστατικά.Αρχές Σεπτέμβρη μάζεψα 58 πορτοκαλί habanero (αυτό είναι το χρώμα της πλήρης ωρίμανσής τους), που ζύγιζαν μισό κιλό. Ακόμα υπάρχουν σχεδόν άλλες τόσες που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα.
Η ποικιλία afrikan bird είναι πιο εύκολες στην καλλιέργεια τους, γιατί όπως λέει και το όνομά τους κατάγονται από την Αφρική και είναι πιο κοντά στο δικό μας κλίμα.Βλασταίνουν πιο εύκολα και γίνονται μεγάλα φυτά που φτάνουν το 1,5 μέτρο. Χρειάζονται όμως και αυτές πολύ χρόνο για να ωριμάσουν.
Όσο αναφορά τον χρόνο βλαστικότητας των σπόρων τις ποικιλίας habanero orange, είναι πολύ μικρός, συνήθως 1-2 χρόνια, για αυτό πρέπει να κρατάμε κάθε χρόνο σπόρο. Δυστυχώς η μέθοδος της ψύξης που χρησιμοποιούμε για άλλους σπόρους μικρής βιωσιμότητας, εδώ δεν δουλεύει αντιθέτως βλάπτει.
Για την συντήρηση των καρπών τους, για μετέπειτα χρήση, πρέπει να τις κρεμάσουμε για να τις αποξεράνουμε σε ζεστό, σκιερό και αεριζόμενο μέρος για 1-2 εβδομάδες.Καλλιέργεια καυτερών πιπεριών habaneroΔεδομένου ότι οι ποικιλίες πιπεριάς habanero αργούν γενικός πολύ, για αυτό φυτέψτε νωρίς την Άνοιξη σε προστατευμένο ζεστό σπορείο. Οι πιπεριές habanero αναπτύσσονται πολύ αργά όταν είναι μικρές και είναι και ποικιλία αργής ωρίμανσης, οπότε καθυστερεί πολύ να δώσει καρπό. Εδώ στα νοτιοδυτικά στην περιοχή της πεδινής Αχαΐας (γενικώς στη περιοχή καλλιεργούν καυτερές πιπεριές για το εμπόριο), παίρνω παραγωγή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μήνα, όταν μεταφυτεύω Μάιο.Για αυτό η πρώιμη μεταφύτεψη είναι πολύ σημαντική.
Πέρσι που άργησα και μεταφύτευσα αργά (με πήρε τέλη Ιουνίου), πήρα καρπούς Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ευτυχώς λόγο της καλοκαιρίας δεν μου τις έκαψε ο καιρός.
Μη ξεχνάτε βέβαια ότι εγώ είμαι και στα δυτικά και πεδινά.
Το πρόβλημα στη περιοχή μου είναι ότι έχουμε πολύ ζεστό και ξερό καλοκαίρι. Η habanero είναι ποικιλία που χρειάζεται υγρασία στο έδαφος, για αυτό λύνω το πρόβλημα με κομπόστα, εδαφοκάλυψη και συχνά μικρά ποτίσματα.

About admin

Check Also

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Αγγούρια – Αρσενικά και θηλυκά λουλούδια στις αγγουριές – Πως να έχουμε πολλά αγγούρια!

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το φυτό αγγουριάς διαθέτει αρσενικά και θηλυκά άνθη (λουλούδια). Με τη βοήθεια εντόμων επικονιαστών, τα θηλυκά άνθη γονιμοποιούνται από τη γύρη που μεταφέρεται σε αυτά από τα αρσενικά άνθη. Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά που μας δίνουν τα αγγούρια. Αν για όποιο λόγο, δεν υπάρχει επικονίαση, αυτό που παρατηρούμε ως καλλιεργητές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.