Χρόνος και βιωσιμότητα αποθηκευμένων σπόρων λαχανικών
Η βλαστική ικανότητα των σπόρων έχει διαφορετική διάρκεια, αναλόγως του είδους των φυτών, της ποικιλίας, του εδάφους, της καλλιέργειας και του τρόπου ακόμη, της διατηρήσεώς τους. Επίσης το ποσοστό του φυτρώματος των σπόρων επί της ίδιας αναλογίας διαφέρει για τους αυτούς λόγους.
Κατά μέσο όρο, τα χρόνια της βλαστικής ικανότητας των λαχανικών είναι περίπου, ως εξής:
Είδος λαχανικών
Έτη βλαστικής ικανότητας
Ποσοστό βλαστικότητας %
Αγκινάρες
5-6
85-90%
Αγγούρια
6-8
80-85%
Αντίδια
3-4
75-80%
Κάρδαμο
4-5
80-85%
Καρότα
3-5
75-80%
Καρπούζια
4-5
80-85%
Κολοκύθια
3-6
85-90%
Κουνουπίδια
4-5
75-80%
Κουκιά
4-6
85-90%
Κρεμμύδια
2-4
75-80%
Λάχανα (κραμβολάχανα)
4-6
70-75%
Μαρούλια
3-5
80-85%
Μαϊντανός
2-3
70-75%
Μελιτζάνες
5-7
70-75%
Μπάμιες
5-6
75-80%
Μπιζέλια
3-5
85-90%
Παντζάρια
4-7
Πεπόνια
3-5
80-85%
Πιπεριές
3-4
70-75%
Πράσα
3-4
75-80%
Ραπανάκια
3-5
85-90%
Ραδίκια
3-4
80-90%
Σέλινα
4-7
75-80%
Σπανάκι
5-7
75-80%
Σπαράγγια
5-6
85-90%
Τομάτες
4-7
80-85%
Φασόλια
3-5
85-90%